Concert pascal
MOPAN Suceava

În perioada 9-14 mai 2022, trei elevi și două cadre didactice de la Școala Gimnazială „George Voevidca” din Câmpulung Moldovenesc au participat la prima mobilitate în cadrul proiectului de schimb interșcolar, cu titlul ”Struggle Against Values Extinction” (SAVE).

Derulat sub egida programului Erasmus+, proiectul ajută elevii să cunoască și să își prețuiască identitatea, tradițiile, cultura locală și fiecare aspect al patrimoniului național. În același timp, promovează diversitatea, elevii conștientizând apartenența la un cadru cultural mai larg.

Delegația din România a fost reprezentată de elevii Covalschi David, Ifrim Eduard-Bogdan și Țăran Theodor din clasa a VI-a A care, alături de doamnele profesoare Băcanu Lăcrămioara (coordonator proiect, directorul școlii) și Stanciu Daniela (profesor de limba engleză) au avut plăcerea de a fi oaspeții școlii din localitatea Alcanede, districtul Santarém (Agrupamento de Escolas D. Afonso Henriques), Portugalia.  La această reuniune au participat, de asemenea, elevi și cadre didactice, reprezentând celelalte țări implicate în proiect: Turcia, Italia, Croația și Bulgaria, cu toții angajați în inițiativa de promovare a patrimoniului cultural, prin strategii care să încurajeze dialogul intercultural între diferite unități de învățământ.

Programul întâlnirii a inclus: ateliere de lucru pentru elevi și cadre didactice (muzică, dansuri populare tradiționale și artă) menite a evidenția modul în care pot fi valorificate și integrate în educație, prin activități interdisciplinare valorile, cunoștințele și tradițiile din trecut; vizita la castelul din Alcanede, un bun prilej de împrospătare a cunoștințelor despre istoria și geografia locului; vizita la Muzeul Etnografic din satul Tremês care păstrează și conservă obiecte de artă populară din sfera ocupațională a zonei; spectacolul de dansuri populare portugheze oferit de grupul folcloric din satul Viegas, Alcanede.

Participând la activitățile de proiect, interacționând cu alți colegi din celelalte țări europene, elevii școlii „George Voevidca” au cunoscut caracteristici ale altor culturi, diferite de a lor, au înțeles mai profund necesitatea promovării toleranței și acceptării diversității culturale. Prin comunicarea în limba engleză, ei și-au perfecționat abilitățile lingvistice, au devenit mai încrezători în ei înșiși și mai siguri în exprimarea opiniilor personale. Au înțeles, printre altele, importanța studierii limbilor străine, punte de legătură între toți copiii care au participat în proiect.

„Vizita în Portugalia a fost o experiență plăcută și instructivă, care ne-a făcut să continuăm căutarea informațiilor despre trecutul nostru, despre obiceiurile și tradițiile înaintașilor și să legăm prietenii pe mai departe cu elevii pe care i-am cunoscut”, mărturisește elevul Ifrim Eduard-Bogdan.

Amintirile pe care le păstrăm cu drag în urma vizitei din Portugalia sunt strâns legate nu doar de locurile pe care le-am vizitat, ci mai ales de oamenii minunați pe care i-am cunoscut, de bunătatea și generozitatea cu care ne-au copleșit, de calmul și liniștea sufletească pe care ni le-au inspirat.

prof. Băcanu Lăcrămioara

prof. Stanciu Daniela

Struggle Against Values Extinction  SAVE – mobilitate în Portugalia, în cadrul proiectului Erasmus+, derulat de Școala Gimnazială „George Voevidca”, Câmpulung Moldovenesc, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava