MOPAN Suceava

Pacienții cu afecțiuni oncologice vor beneficia, începând cu data de 1 mai, de un subprogram de radioterapie distinct, în cadrul programului național de oncologie. Ministerul Sănătății a anunţat că tratamentele de radioterapie vor fi decontate integral, atât în unitățile sanitare de stat, cât și în cele private.

Autorităţile sucevene trag tare pentru deschiderea unui centru de radioterapie oncologică la Spitalul Judeţean, iar anunţul Ministerului nu face decît să impulsioneze şi mai mult lucrurile. Există de cîţiva ani un proiect pentru realizarea acestuia, printr-un parteneriat public privat, în curtea Spitalului Vechi, lîngă secţia de oncologie. Consiliul Judeţean a aprobat o hotărîre prin care pune la dispoziţie terenul necesar pentru ridicarea centrului, iar în aprilie se lansează licitaţia către companiile interesate. Dorinţa este ca pînă la finele anului centrul să fie ridicat şi să funcţioneze în interesul pacienţilor suferinzi de cancer din judeţ şi din judeţele limitrofe care acum au cel mai apropiat centru la Iaşi. Ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare: transportul, costul internării de o zi, cheltuieli pe care cei mai mulţi dintre bolnavi nu le pot suporta. În 2014 au fost diagnosticaţi cu cancer peste 1700 de suceveni, cei mai mulţi în faze avansate ale bolii. În total, DSP are în evidenţe mai bine de 9.700 de bolnavi de cancer.

Potrivit ministrului Sănătăţii, până la 1 mai, va fi implementat cadrul legislativ care să permită derularea subprogramului de radioterapie. „Radioterapia este sectorul cel mai vitregit din oncologie. Avem încă pacienți pe listele de așteptare pentru aceste proceduri. Până anul acesta, România nu a dezvoltat un sistem național de radioterapie. Anul acesta am schimbat modul de organizare și implementare a programelor naționale de sănătate și, așa cum am promis la începutul mandatului meu, am elaborat un subprogram exclusiv de radioterapie care va beneficia de alocarea unui buget distinct, fapt ce va permite o mai mare predictibilitate și adaptare la nevoile reale ale pacientului oncologic. În cadrul acestuia, tratamentele de radioterapie vor fi decontate integral atât în unitățile sanitare de stat, cât și în cele private”, a declarat Nicolae Bănicioiu.
Anul trecut, Ministerul Sănătății a semnat un Acord cu Banca Mondială pentru deschiderea de noi centre de radioterapie, numărul acestora fiind „deficitar în prezent”. Proiectul va beneficia de 40 de milioane de euro prin programul cu Banca Mondială.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava