Concert pascal
MOPAN Suceava

Anul care se apropie de sfârșit a readus în atenție Suceava și Bucovina, oarecum lăsate mai la coadă de cei care se ocupă de sportul românesc. Cei de ”sus” au uitat că trebuie pornit de ”jos” pentru a urca spre marea performanță și este nevoie de munca și implicarea celor mai ”mici” pentru a putea ajunge în top.

Palmele acoperite de bătături și sudoarea de pe fruntea canotorilor suceveni a fost deajuns pentru a reaminti tuturor faptul că în Bucovina se nasc în continuare talente și că aici se muncește. Ionela Cozmiuc, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ancuța Bodnar, Magdalena Rusu și Maria Tivodariu sunt doar o parte din canotorii suceveni care au făcut Suceava mândră prin performanțele lor. De menționat faptul că lotul național de canotaj a avut în comonență la Olimpiadă mai mult de 25% sportivi suceveni.

Alături de canotori, care au fost în fruntea listei performerilor suceveni în sportul românesc în 2022, nu trebuie omise și celelalte realizări ale luptătorilor, atleților și a ltor sportivi care au arătat din nou că în acest colț de nord-est, cel mai defavorizat din punct de vedere al recompensării, există urmași ai lui Ștefan Rusu sau Ilie Matei, ai Cristinei Casandra, care duc mai departe renumele Bucovinei. Există în această zonă a României antrenori și oameni de sport dedicați care merită să li se acorde mai multă atenție și care simt cum arată un viitor performer.

Lăsând de o parte sporturile individuale, dar dând Cezarului ce este a lui, adică celor de la canotaj, care merită toate aplauzele, să ne îndreptăm atenția și spre jocurile de echipă ale Sucevei din 2022. Spre lauda lor și pentru mândria arătată de a fi sucevean să păstrăm o vorbă bună și pentru handbaliștii, rugbiștii, voleibaștii și jucătorii de fotbal de pe aceste meleaguri.

În acest an, Suceava a avut șansa, după mulți ani, ca echipele de handbal masculin, rugby și volei masculin, să evolueze în primul eșalon valoric. Ce este comun și de remarcat, din prima, este faptul că aceste trei formații au avut în lot într-o proporție covârșitoare doar suceveni, get-beget.

Așadar, să menționăm din nou faptul că grupările sucevene s-au ”bătut” de la egal la egal cu forțele sportive actuale doar cu ”produse” locale și naturale. La handbal, CSU din Suceava are în lot un singur jucător străin, să zicem așa pentru că l-am adoptat deja, georgianul Irakli Kbilashvili, și s-a luptat un sezon întreg cu echipe care au în primii șapte cel puțin patru stranieri.

La volei masculin, formația CSM Suceava are în lot numai români, bucovineni aproape toți și au intrat pe teren, la început cu frică, apoi fără emoții, contra unor grupări cu jucători brazilieni și cubanezi în lot, fără a mai aminti de sportivii de excepție din zona fostei Iugoslavii.

Pentru rugbiul sucevean, anul 2022 a fost unul în care doar faptul că aceiași oameni au venit în tribune de fiecare dată și i-au încurajat, indiferent de rezultat sau scor, le-a dat putere să continue. Acest sezon competițional a fost unul de uitat și de nerepetat pentru că a amestecat profesioniștii cu cei semiprofesioniști sau relativ amatori. Nu poți să te lupți, pe teren, cu jucători care fac doar rugby cu cei care fac distribuție, sunt paznici, studenți sau au alte meserii. Și totuși, sucevenii au încercat acest lucru și l-au făcut cu demnitate, pur în spiritul rugbiului.

Ce am vrut să spunem este faptul că Suceava a arătat ce poate în duel cu orice grupare care a avut în componență stranieri.

Ca de obicei am lăsat la final probabil cel mai iubit joc sportiv al zonei, fotbalul. Foresta Suceava, echipa de acum a orașului, a avut un sezon excelent până în prezent, poate unul dintre cele mai bune din ultimii patru ani în care se zbate să promoveze în Liga a II-a. Este un campionat în care, în sfârșit, baza clubului este formată doar din suceveni, începând cu Dorin Goian și Gabi Clim și continuând cu Florin Cristescu, Vasile Prisacă, Ovidiu Bosancu și de ce nu, cu Nae Grosu, Pepe Armeanca și Mihai Guriță. Este un moment care reprezintă o ocazie de a lupta în sfârșit pentru accesul acolo unde echipa Sucevei își are locul.

Nu am trecut în revistă toți performerii sportivi ai Sucevei, cei de la tir cu arcul, tir sportiv, arte marțiale sau sporturi tehnico-aplicative, dar am dorit să menționăm faptul că ei sunt buni și continuă să facă bine, ce știu ei mai bine și le place.

Vom încheia nu cu mulțumiri sau urări, deși ele sunt corecte și de bun augur, ci cu un îndemn. Așa cum am mai menționat de mii de ori, sportul nu se poate face decât dacă ai o siguranță, financiară, de bază. Nicio primărie sau consiliu local nu poate susține sportul la un anumit nivel într-un oraș. Așadar, pentru comunitatea privată care există în județul Suceava, ajutați sportul sucevean pentru că merită și pentru că veți fi menționați în cele mai frumoase amintiri.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava