Muzeul Bucovinei

Municipiul Suceava devine din ce in ce mai verde: vehiculele electrice care vor inlocui autobuzele vechi vor asigura un aer mai curat si mai mult confort pentru locuitorii orasului.

Acordul de proiect a fost semnat joi, 30 iulie 2015, la Ministerul Finantelor Publice, de doamna Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, E.S. domnul Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Confederatiei Elvetiene, si domnul Attila Gyorgy, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP). Documentul prevede ca Programul de Cooperare Elvetiano-Roman va finanta proiectul ”Electromobilitate – vehicule electrice pentru o municipalitate verde” care va fi implementat de municipiul Suceava.

Proiectul va avea o perioada de implementare de 24 de luni, timp in care vor fi achizitionate 11 autoturisme electrice, doua furgonete electrice, o automaturatoare si o autocisterna electrice pentru parcul auto al municipiului, impreuna cu 10 biciclete electrice si un sistem de incarcare cu panouri fotovoltaice. Totodata, se vor construi 28 de puncte de incarcare, dintre care jumatate pentru incarcare rapida, si se vor amenaja 56 de locuri de parcare pentru vehicule electrice.

„Acesta este al doilea acord de finantare pe care il semnam in cadrul Programului de cooperare elvetiano-roman pentru municipiul Suceava. Primul acord a avut in vedere modernizarea iluminatului public, prin introducerea unor noi surse de iluminat cu tehnologie LED – un proiect cu o valoare de peste 6,4 milioane de franci elvetieni (peste 27 de milioane de lei) din care 85% reprezinta co-finantarea oferita de partea elvetiana.

Acest al doilea proiect care va fi finantat prin Program urmareste cresterea gradului de mobilitate a locuitorilor Sucevei, prin inlocuirea vehiculelor vechi si ineficiente cu vehicule electrice. Astfel, vechea cetate de scaun va urma tendinta pe care o observam la nivel global – pentru ca ne dorim orase verzi, care sa foloseasca energii regenerabile si sa reduca la minim amprenta de bioxid de carbon. Mai putina poluare, mai putin zgomot si un aer mai curat – acestea sunt rezultatele pe care le asteptam”, a declarat doamna Shhaideh.

Bugetul total al proiectului este de 3.112.490 de franci elvetieni (echivalentul a 13.085.530,45 de lei) din care contributia elvetiana nerambursabila este de 2.039.100 de franci elvetieni (sau 8.572.784,22 lei) –  reprezentand 85% din costurile eligibile.

Acordul de implementare pentru acest proiect se incheie intre MFP, in calitate de Unitate Nationala de Coordonare a Programului, si Primaria Municipiului Suceava, in calitate de beneficiar al finantarii.

* * *

Informatii suplimentare

Programul de cooperare elveţiano-român
Pe data de 7 decembrie 2009, Parlamentul elvetian a aprobat contributia financiara nerambursabila pentru Romania, in valoare de 181 de milioane de franci elvetieni (aproximativ 800 de milioane de lei), pentru o perioada de angajament de 5 ani (contractare 2009-2014) si o perioada de plata de pana la 10 ani (plati 2009-2019), incepand cu data aprobarii contributiei de catre Parlamentul elvetian.

MDRAP are, in cadrul Programului, rolul de Organism Intermediar pentru Aria de Concentrare 4 „Imbunatatirea mediului inconjurator”. Bugetul alocat acestei arii este de aproximativ 50 de milioane de franci elvetieni. Unitatea Nationala de Coordonare a programului este Ministerul Finantelor Publice, care asigura, din partea Romaniei, managementul contributiei elvetiene.

In cadrul Ariei de Concentrare 4 a Programului, pana in luna iulie 2015, partea elvetiana a aprobat finantarea pentru:
–       4 orase: Arad (2 proiecte: termoficare si iluminat), Brasov (2 proiecte: termoficare si reabilitare cladiri), Cluj-Napoca (3 proiecte: transport local – autobuze electrice, iluminat si reabilitarea termica a unor cladiri) si Suceava (2 proiecte: iluminat si vehicule electrice pentru parcul auto al primariei).
–       Societatea Metrorex S.A., pentru un proiect ce presupune elaborare de studii (prefezabilitate, fezabilitate, multimodal precum si de securitate);
–       Proiectul „Institutionalizarea Premiului European pentru Energie in Romania”;
–       Proiectul „Fondul destinat actiunilor pentru energie sustenabila”.

Pana in prezent, au fost semnate acorduri de proiect si de implementare pentru:
* „Studiu de pre-fezabilitate (SPF) si studiu de fezabilitate (SF) pentru constructia liniei 4 de metrou: Lac Straulesti – Gara Progresul, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul”, beneficiar S.C. Metrorex S.A. (septembrie 2013).
*  „Management modern si eficient al iluminatului public din municipiul Suceava”, beneficiar Municipiul Suceava (aprilie 2015).
* „Institutionalizarea Premiului European pentru Energie in Romania” (aprilie 2015) – pentru care a fost lansat apelul de candidaturi.
*  „Iluminat public cu LED in Municipiul Arad”, beneficiar Municipiul Arad (mai 2015).
* „Reabilitarea retelelor de transport si distributie energie termica in zona rezidentiala Tractorul din Brasov”, beneficiar Municipiul Brasov (iunie 2015).
* „Termoficare in Arad – reabilitarea retelei de transport si distributie a energiei termice si transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou”, beneficiar: Municipiul Arad (iulie 2015);
* „Renovarea cladirilor municipale si a scolilor, utilizand tehnologii de constructii inteligente, in Municipiul Brasov”, beneficiar Municipiul Brasov (iulie 2015);
*  „Modernizarea si extinderea sistemului de iluminat public si modernizarea sistemului de iluminat in doua cladiri ale Primariei Municipiului Cluj-Napoca folosind tehnologia LED”, beneficiar: Municipiul Cluj-Napoca (iulie 2015);
* „Inlocuirea vechilor autobuze diesel cu autobuze electrice cu doua statii de incarcare”, beneficiar municipiul Cluj-Napoca (iulie 2015).
* „Electromobilitate – vehicule electrice pentru o municipalitate verde”, beneficiar municipiul Suceava (iulie 2015).

Suceava: vehicule electrice pentru o municipalitate verde, prin Programul de cooperare elvetiano-roman , 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava