Concert pascal
MOPAN Suceava

Se apropie perioada cu cele mai multe cumparaturi pentru cadouri i mai reduceri afiate de marii comercianți, iar realizarea cumpărăturilor online a devenit din ce în ce mai ușoară, tot mai multi cumpărători orientându-se spre comerțul online.

Pentru toată lumea, acesta tendinta aduce atât oportunitați, provocări, dar totodată, reprezintă și un risc mai mare de fraude, carora le pot cădea victime atât comercianții, cât și cumparătorii.

În acest context, Campania Politiei Romane – SIGURANȚA ONLINE – va provoaca sa va testati priceperea în a  va  feri  de fraudele  online  și  își  propune sa reducă numărul de persoane înșelate , prin informarea corectă, prin sfaturi utile și descrierea  unor metode frecvențe  de operare.

Cei care doresc sa afle mai multe despre cum pot face shopping în siguranță în mediul online pot afla mai multe pe pagina dedicata creșterii gradului de siguranta a cumparaturilorin mediul virtual www.sigurantaonline.ro

Aproape zilnic, politiștii sunt sesizati cu privire la înșelăciuni în mediul on line   cu prilejul achizitionarii unor bunuri. De cele mai multe ori aceste situatții sunt generate și de superficialitatea cumparatorilor care nu respecta reguli minime de prevenire și siguranță.

Politia Municipiului Suceava a fost sesizată direct de către un bărbat cu privire la faptul ca a fost înșelat în urma  unei tranzacții  efectuate  pe internet.

S-a stabilit ca barbatul naviga pe o platforma de socializare în data de 11.11.2022 cu ocazia reducerilor masive de Black-Friday ocazie cu care a observat un anunț sponsorizat al unui utilizator care expunea spre vânzare mai multe articole de vestimentație.

Fiind atras de reducerile impresionante și de pretul afișat pentru o geaca, acesta a accesat un link web unde a selectat un produs și a completat un formular pentru o adresa de livrare.

În data de 15.11.2022, persoana vătămată  a fost contactata  de către un agent de livrări de la o companie de profil care i-a înmânat în schimbul rambursării sumei   de 171 lei un colet. Cu ocazia desfacerii pachetului a constatat faptul că în interior se afla o haină pentru dame de o calitate net inferioară și care nu se apropie în niciun fel de specificațiile celei expuse spre vânzare pe internet.

În cauză s-a întocmit dosar  penal pentru comiterea  infracțiunii de înșelăciune ce urmează a fi soluționat procedural de catre lucrătorii din cadrul  BIC.

Un barbat din municipiul Suceava a sesizat ca a fost înșelat de către o persoană din județul Mureș.

S-a stabilit ca dupa vizualizarea unui anunț postat pe o platforma de specialitate, un bărbat din municipiul Suceava a comandat un set de căști audio marca a unui producator de renume, de la o persoana din Târgu Mureș pretul produsului cerut fiind de 699 lei iar din caracteristicile descrise reieșind ca este un produs original, verificabil.

Ulterior, persoana vătămată a fost contactată de un curier acreditat care i-a adus setul de căști comandat cu o zi înainte, i-a achitat acestuia suma de 699 lei, dupa care a desfacut coletul constatând ca este un produs net inferior, prezentandu-se ulterior la sediul Poliției Suceava pentru a sesiza cele întâmplate.

În  cauză  s-a întocmit  dosar  penal  sub  aspectul  săvârșirii  infracțiuni  de înșelăciune urmând a fi soluționat procedural de către lucrătorii BIC.

Un alt bărbat a sesizat ca după vizualizarea împreună cu fiul sau a unui anunț postat pe o platforma de profil, a comandat un hanorac marcă de prestigiu de la un barbat din Cluj Napoca, prețul initial al produsului fiind de 1000 lei iar din caracteristicile descrise reieșind ca este un produs original. Ulterior, persoana vătămată a convenit cu vânzătorul să achite suma de 850 lei în care erau incluse taxele de transport, achitându-i la aceeași data un avans de 50 lei prin virament bancar.

Ulterior, persoana vătămată a fost contactată de un curier acreditat care i-a adus un colet pe care nu l-a verificat, dar care a presupus ca acesta conține hanoracul comandat cu o zi înainte, i-a achitat acestuia suma de 765 lei, așteptand să se întoarcă fiul sau de la școala.

În  momentul în care fiul  persoanei  vatamate  s-a întors  acasa,  a  desfacut împreuna cu acesta coletul și a constatat faptul ca produsul are aceeași culoare însă un imprimeu  diferit în zona  pieptului, este  o  marime  mult  mai  mare  decat  cea comandata,  nu  are  nicio  eticheta  de  producator  iar  calitatea  materialului  este îndoielnica.

Astfel, persoana vătămată a încercat să contacteze vanzatorul pentru a-i semnala problema însă acesta i-a blocat telefonic și electronic posibilitatea de a-l contacta.

În cauza s-a întocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infracțiuni de înșelăciune.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava va recomandă :

  • Atunci cand  navigati  pe  internet  de  pe  dispozitivul ,  asigurați-vă  ca aceasta conexiune este securizată!
  • Nu faceti niciodata click pe un link/o anexa dintr-un email sau SMS nesolicitat! Verificati adresa de pe care a fost trimis emailul!
  • Evitati operatorii economici care nu afișeaza date de contact complete!
  • Aveti grija la accesarea unei pagini web care contine gre$eli gramaticale!
  • Nu platiti în avans bunuri comandate prin internet de la persoane necunoscute!
  • Fiti atenti cand oferiti detaliile cardului de credit sau debit pe intenet! Refuzati tranzactia daca se cere codul PIN!
  • Tipariti sau  salvati  comanda  ,  precum  și  clauzele  și  conditiile  ce apar  pe site la momentul cumpararii!

Alte caracteristici al acestui tip de înșelăciuni:

  • infractorii evita chatul special al platformei marketplace;
  • link-urile transmise de aceștia contin deseori greșeli gramaticale sau limbaj informal, butoane cu denumiri attractive (spre exemplu: ,,Primește fonduri , ,,Platit. Aștept confirmarea vanzatorului „), sau mesaje ce sugereaza urgenta ( cum ar fi: ,,Obtine acum!’ , ,,Link de primire fonduri valabil 5 min.  Completeaza datele cardului de urgenta”, fara a se limita la acestea);
  • infractorii pot cere detalii despre soldul existent pe

Foarte important de retinut:

  • Niciodata, pentru a primi o suma de bani, nu este necesara furnizarea datelor lnscrise pe card (ce contine 16 cifre), ci doar a numarului de cont (Codul IBAN, format din 24 de caractere-4 litere și 20 cifre). Cardul bancar nu este un instrument de încasare, ci este doar instrument de plata.
  • Verificati foarte bine adresa link-ului furnizata de presupusul cumparator sau numerele de telefon de pe care va sunt transmise mesajele. Denumirea acesteia trebuie sa corespunda exact cu cea a site-ului delncredere, sa nu aiba nici un caracter difentiat de aceasta.
  • Raportati orice tentativa de înșelaciune de acest tip!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava