Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto60 poze în acest set

Sucevenii au ieşit în număr mare şi anul acesta la concertul de clopote şi toacă organizat în prima zi de Paşte în parcul central din faţa Palatului Administrativ din Suceava. Evenimentul de astăzi a fost organizat în cadrul proiectului „Paștele în Bucovina”, alături de sucevenii prezenți la concertele spectacole venind și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Sucevei, Ion Lungu sau vicepreședintele CJ Sucevaa, Gheorghe Niță. Manifestarea a început cu o scurtă slujbă religioasă, după care președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, le-a mulțumit tuturor participanților pentru că în continuare se păstrează această tradiție în prima zi de Paște.

„Suntem în sărbătoarea Paştelui. Paştele în Bucovina. Vreau să vă mulţumesc încă o dată că daţi curs invitaţiei noastre. Mesajul nostru este să păstrăm ce avem sfânt şi tradiţional. Şi ce era mai frumos şi este în România noastră dragă şi Bucovina decât bătutul toacei şi trasul clopotelor. Astăzi o să aveţi concertul de clopote ale Bucovinei şi cântecele de toacă, lemnul care cântă, acţiuni pe care le deschideam în 2009. Au trecut 10 ani de atunci, de când cu ajutorul bunului Dumnezeu am putut să aducem la Suceava Lumina Sfântă, cu reprezentanţii Arhiepiscopiei şi Rădăuţilor, cărora vreau să le mulţumesc. Şi vreau să vă îndemn pe toţi la linişte, pace în suflet şi să păstrăm ce avem sfânt şi autentic. Portul, obiceiurile şi credinţa în bunul Dumnezeu. Sărbători fericite şi Dumnezeu să vă ajute”, a spus Gheorghe Flutur.


La rândul său, primarul Ion Lungu a spus că aici în Bucovina tradițiile și obiceiurile sunt cele mai frumoase. „Aici în Bucovina tradiţiile şi obiceiurile sunt la noi acasă, inclusiv la Sărbătorile Pascale. Vreau să vă transmit şi eu multă sănătate. Fie ca Lumina Sfântă a Învierii să vă aducă sănătate, bucurii, belşug şi speranţă. Hristos a Înviat!”, le-a transmis Ion Lungu celor prezenți.


La evenimentul de astăzi, Gheorghe Flutur a avut un coș cu ouă încondeiate, unul dintre acestea, primit la Moldovița, fiind pictat cu „Bucovina 100” și cu chipul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Ca și în anii precedenți, Gheorghe Flutur le-a oferit copiilor ouă roșii, din coșuri care au fost aduse în centrul Sucevei cu o trăsură trasă de doi ponei.


Fără doar și poate  unele dintre cele mai apreciate momente au fost concertele de toacă, susținute de tocași din Dumbrăveni, Marginea, Rotunda, Bogdănești sau Mitocu Dragomirnei. Pe scenă au mai urcat și corul Bărbătesc al parohiilor din Bosanci, grupul vocal „Dor de Humor” din Mănăstirea Humorului, grupul vocal „Fiii Mitocului” și corul parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Mitocu Dragomirnei și ansamblul de copii și tineret „balada Bucovinei”.
Și anul acesta, pentru cei mici au fost aduși iepurași, iezi și miei, precum și o trăsură cu doi ponei.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava