MOPAN Suceava

Direcţia de Sănătate Publică a primit anul acesta, de la Ministerul Sănătăţii, peste 200 de mii de lei pentru derularea Programului Naţional de Screening pentru Cancerul de Col Uterin. Acesta îşi propune să le dea femeilor ocazia să depisteze, în urma examenului citologic Babeş- Papanicolau, dacă suferă de cancer de col uterin sau de alte afecţiuni ce le-ar pune viaţa în pericol.

De această analiză medicală gratuită pot beneficia toate femeile peste 25 de ani, indiferent dacă sunt sau nu asigurate medical, dar care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

„Pacienta trebuie doar să se prezinte la medicul de familie. Recoltarea testului Babeş-Papanicolau nu înseamnă un disconfort major, nu este o manevră dureroasă, nici sîngerîndă, este doar un consult gineologic un pic mai prelungit. După ce acest test este recoltat, fie de către medicul, fie de către cel din centrul de recoltare, este trimis mai departe spre analiză la laboratorul de citopatologie. Pacienta nu mai are nimic de făcut decît să aştepte rezultatul, care va fi transmis de centrul de anatomie patologică medicului de familie. Un rezultat pozitiv pe testul Babeş-Papanicolau înseamnă doar o aprofundare a investigaţiilor care trebuie efectuate, iar pacienta este trimisă la medicul specialist. Programul acoperă doar această etapă, de recoltare a testului PAP, urmînd ca pacienta să se adreseze medicului specialist unde, cu investigaşii suplimentare, se pune sau nu un diagnostic, nu neapărat de cancer, ci de leziune precanceroasă”, a declarat dr. Laura Coca, coordonatorul reţelei judeţene de screening pentru cancerul de col.

Direcţia de Sănătate Publică Suceava a primit anul acesta, de la Ministerul Sănătăţii, 211.000 de lei pentru derularea Programului National de Screening pentru Cancerul de Col Uterin. Potrivit directorului adjunct al DSP, dr. Cătălina Zorescu, anul trecut, au fost luate în evidenţă 69 cazuri noi de cancer de col uterin (26 din mediul urban şi 43 din mediul rural). Comparativ, în anul 2014 au fost depistate 74 cazuri noi. La sfîrşitul anului 2015 au rămas în evidenţă 802 persoane cu acest diagnostic în judeţ. Programul a început în noiembrie 2012, populaţia eligibilă fiind 48210. Între 2012 şi 2014 au fost testate 6036 de femei, iar în 2015- 2245. Din acestea din urmă, la 118 s-au depistat anomalii ale testului, investigaţiile fiind ulterior aprofundate, iar pacientele îndrumate către specialist pentru terapie.

Cătălina Zorescu a mai declarat că finanţarea programului în anul 2015 a fost tot de 211.000 lei. Cele două reţele care derulează Programul, Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul municipal Fălticeni, acoperă întreg judeţul şi includ 87 medici  care informează şi îndrumă femeile către cele 9 centre de recoltare atestelor. Acestea sunt analizate în 5 laboratoare de specialitate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava