MOPAN Suceava
  • Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației: ”Ne dorim ca la concursul pentru posturile de directori să aplice cât mai mulți candidați, să fie o competiție corectă, fără vreo umbră a politicului”;
  • Sorin Costreie, consilier al Prim-Ministrului: ”Separarea dintre posturile de director administrativ și cel educațional i-ar permite directorului să își reia rolul de lider pedagogic în școală, să nu mai fie un administrator de resurse umane”;
  • Ca urmare a dezbaterilor din cadrul Conferinței SuperTeach ”Revoluția Mentalității în Educație – Management Educațional”, va fi creată Asociația Directorilor din România.

Creșterea calității învățământului autohton și a nivelului de pregătire academică depind în mare măsură de managementul școlar. Doar că în România, directorii de școli se confruntă cu numeroase provocări, care uneori îi împiedică să își exercite cu adevărat dreptul și responsabilitațile unui manager de instituție – aceasta a fost concluzia participanților la Conferința SuperTeach, intitulată “Revoluția Mentalității în Educație – Management Educațional”, eveniment care a avut loc sâmbătă.

Care sunt principalele provocări ale unui director de școală?

Politizarea funcției, lipsa unei autonomii reale privind organizarea instituției și a curriculumului, precum și imposibilitatea de a-și alege echipa de profesori după performanțele și rezultatele la clasă – acestea sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă directorii de școli, în prezent, au arătat cei peste 1.200 de participanți la conferința online SuperTeach de sâmbătă, 10 aprilie a.c.

Totodată, birocrația excesivă, care însoțește funcțiile de conducere dintr-o instituție de învățământ, consumă din timpul pe care directorii ar trebui să îl aloce procesului educațional. Chiar studiul ”OECD – Îmbunătățirea managementului educațional în sistemul românesc” arată faptul că directorii de școli din România au în special rol administrativ, această practică fiind eliminată în restul țărilor europene și înlocuită cu o atenție sporită asupra transformării procesului educațional.

Laura Nicoară,  director adjunct la Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Deva, a explicat în cadrul conferinței SuperTeach cum poate acționa un director de școală în cazul în care un anumit membru al echipei profesorale nu performează: ”Singura posibilitate pe care o ai este aceea de a discuta cu respectivul profesor, în speranța că va fi receptiv și va ține cont de feedback-ul tău. În învățământ este foarte greu să sancționezi lipsa de performanță.”

”Separarea dintre funcția de director administrativ și rolul educațional ar permite directorului de școală chiar să facă ceea ce trebuie făcut, adică să meargă mai des la clase, să ofere sprijin profesorilor și elevilor, să își exercite rolul de lider pedagogic, nu administrator de resurse umane”, a punctat Sorin Costreie, consilier al Prim-Ministrului Florin Cîțu.

La rândul său, Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației, a făcut unele referiri la concursul pentru posturile de directori, ce va avea loc anul acesta în toate școlile de stat: ”Ne dorim să se înscrie cât mai mulți candidați și să fie un concurs corect, fără umbra politicului asupra sa. Modul în care este planificat concursul include, pe lângă o analiză de dosar, o competiție națională care să evalueze capacitatea candidatului de a înțelege legea în contextul școlar, să aibă capacitatea de a mobiliza profesorii în crearea unei culturi organizaționale, în spiritul egalității de șanse și de a evalua atitudinea candidatului față de performanță, nu cunoașterea legii, ci aplicarea ei. Cei care vor trece de această probă vor fi implicați într-un interviu. Ne dorim ca profesorii și reprezentanții părinților să aibă un cuvânt de spus în alegerea directorilor de școli.”

O singură instituție de învățământ din țară a aplicat pentru programul școlilor pilot

Pornind de la exemplul oferit de Ari Pokka, director de școală și fost președinte al Asociației Directorilor Finlandezi, care a vorbit despre libertatea școlilor finlandeze de a modifica programa națională școlară în funcție de valorile și cultura fiecărei instituții, Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației, a reluat invitația către directorii școlilor din România să aplice la programul prin care acestea pot deveni școli pilot: ”Acum metodologia pentru școlile pilot permite instituțiilor să aplice pentru statutul de școli pilot în baza unui plan de pilotare a școlii – fie de management, fie de curriculum, fie de relație cu un ONG, ceva ce școala respectivă vrea să facă altfel. Aceste propuneri vor fi analizate de o comisie si este posibil să înceapă pilotarea chiar din septembrie. Trebuie să vedem, desigur, o anumită corelare între ceea ce se vrea pilotat și programele naționale. Un pilot nu înseamnă că trebuie musai să reușească, dacă demonstram că putem face mai bine anumite lucruri, încercăm să găsim o metodă să aplicăm acel lucru ulterior, la nivel local sau național”.

Va fi creată Asociația Directorilor din România

Atât Maria Gheorghiu – Director Executiv OvidiuRo, cât și Elena Lotrean – fondator al Școlii Finlandeze din Sibiu au vorbit despre provocările mai puțin știute ale managerilor de instituții școlare: ”Poziția de director este extrem de singuratică, cu presiune atât de sus, cât și de jos, din partea profesorilor și a elevilor. De aceea, lansăm provocarea unui participant la conferință să inițieze Asociația Directorilor de Școală din România, în care managerii de școli să se poată consulta între ei și să aibă acces la informații utile pentru exercitarea funcției lor”. Ca urmare , participanți la conferință – printre care Laura Nicoară, director adjunct și facilitator de mentalitate deschisă în educație, Niculina Filat, director al Colegiului Național ”Iulia Hașdeu” din București, Diana Brătucu, facilitator de mentalitate deschisă în educație și Oana Moșoiu, profesor la Universitatea București – au format un grup de lucru în vederea creării Asociației Directorilor Școlari din România.

SuperTeach lansează evenimente regionale

În cadrul conferinței de sâmbătă, reprezentanții SuperTeach au anunțat și lansarea evenimentelor regionale ale asociației. Evenimentele locale au ca obiectiv coagularea comunităților de profesori în jurul conceptului de mentalitate deschisă în educație, iar primul eveniment SuperTeach regional din acest an va avea loc la Hunedoara pe 17 aprilie a.c.

Totodată, în cadrul conferinței, organizată în parteneriat cu Telekom România, SuperTeach a anunțat următoarele evenimente dedicate profesorilor, pentru perioada următoare:

13 aprilie, ora 17.00 – Webinarul ”Am luat BAC-ul… încotro? Metode și strategii pentru a susține decizia de cariera la elevii de liceu”, susținut de Ana Maria Cazan – Conferențiar Universitar, Departamentul de Psihologie, educație și pregătirea personalului didactic;

15 aprilie, ora 17.00 – Webinarul ”Autonomia Copilului la școală”, suținut de Andreea Răvaș, facilitator de mentalitate deschisă în educație;

24 aprilie , ora 9.30 – Conferința Revoluția Mentalității în Educație – Principii și metode de evaluare”.

Webinariile sunt deschise tuturor profesorilor, în limita locurilor disponibile. Detalii despre modalitatea de participare vor fi disponibile pe site-ul și pe pagina de Facebook a proiectului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava