Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul liberal din colegiul Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc, Radu Surugiu, a anunţat că în România este necesară reducerea TVA la carne şi produse din carne, în condiţiile în care ţara noastră are cel mai mare nivel al acestei taxe pentru hrană. Radu Surugiu a spus că la începutul acestei luni a avut loc o masă rotundă referitoare la reducerea TVA la carne şi produse din carne la invitaţia preşedinţilor Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice şi ai Comisiei pentru Buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

Surugiu a spus că discuţiile fac parte dintr-o serie de dezbateri referitoare la reducerea TVA la produsele de bază, având în vedere faptul că deja a fost implementată reducerea TVA la pâine cu rezultate bune pentru bugetul de stat.

El a mai spus că dezbaterea a avut loc în prezenta reprezentanţilor Federaţiei Naţionale PRO AGRO, ai Asociaţiei Producătorilor de Carne din România, ai Asociaţiei Române a Cărnii, şi ai Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.
„Această consultare cu producătorii şi procesatorii din industria cărnii s-a desfăşurat în contextul în care, pe data de 6 martie, deputaţii liberali au depus în procesul legislativ o iniţiativă de completare a art 140 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal şi prin care se propune reducerea TVA la 9% pentru carne. Reducerea TVA la carne şi produsele din carne trebuie adoptată cât mai repede deoarece în România se înregistrează cel mai mare TVA pe hrană din Uniunea Europeană, după Danemarca. În majoritatea statelor europene există această practică a cotei reduse a TVA la carne şi produse din carne, respectiv Marea Britanie are cota 0%, Spania şi Italia 4%, Franta 5,5%, Olanda, Belgia, Polonia au 7%, deci România, trebuie să aplice această cotă diferenţiată la produsele de bază, chiar dacă guvernul amână din varii motive această decizie”, a precizat deputatul liberal. Radu Surugiu a declarat că dmersul liberal se înscrie în acţiunile recente de la nivel parlamentar prin care reprezentanţii PNL au iniţiat deja modificări la Codul Fiscal în sensul reducerii CAS-ului cu 5 puncte procentuale la angajator, precum şi scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit. „Astfel, propunerea legislativă de scădere a TVA-ului la carne reprezintă următorul pas în indeplinirea obiectivelor asumate prin programul de Guvernare al USL, program care ne obligă, prin votul cetăţenilor, să îl respectăm şi să îl aplicăm.
Răspunsul cel mai bun al noii coaliţii de guvernare la propunerea liberală ar fi susţinerea acestor proiecte de legi deja depuse de PNL. De altfel, în cadrul audierilor ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, a dat asigurări membrilor comisiilor de specialitate că măsura de reducere a TVA la carne va beneficia de „susţinere reciprocă”, lăsând să se înţeleagă că Guvernul doreşte implementarea acestei măsuri în cursul anului 2014.

Având în vedere că Guvernul Ponta III, prin programul său, nu oferă garanţii că măsurile fiscale, precum reducerea de TVA la produsele agoalimentare de bază, se vor pune în aplicare în acest an – condiţionate fiind de „spaţiul fiscal necesar”, parlamentarii liberali oferă, prin iniţiativa lor, concretizarea angajamentelor asumate în cadrul USL”, a afirmat Surugiu. El a mai spus că Partidul Naţional Liberal constată că, la nivel guvernamental nu există voinţă politică pentru materializarea acestui obiectiv, dar are convingerea că, la nivel parlamentar, propunerea PNL de reducerea a TVA-ului la carne va beneficia de consens politic şi de susţinere la vot.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava