Concert pascal
MOPAN Suceava

Sute de credincioşi armeni din toată ţara şi din străinătate s-au rugat duminică pentru îndeplinirea dorinţelor la Mănăstirea Hagigadar. Şi anul acesta, în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, credincioşii armeni au venit în pelerinaj la Mănăstirea Hagigadar pentru a se ruga, iar unii dintre ei au urcat în genunchi dealul lăcaşului de cult şi au înconjurat tot în genunchi biserica pentru ca dorinţele pe care le au să se îndeplinească. Anul acesta, slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Înalt Preasfinţitul Episcop Datev Hagopian, primat al Diocezei armenilor din România. Printre cei care au venit ieri la hramul Mănăstirii Hagigadar s-a numărat şi preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, acesta asistând în biserică la toată slujba religioasă, după care a aprins mai multe lumânări.

Varujan Vosganian a spus că la biserica Sf. Maria a Mănăstirii Hagigadar vin credincioşi armeni, dar şi români pentru a li se îndeplini dorinţele. „Unii spun că vor să câştige alegerile, alţii spun că vor să ia un loc la facultate. Dumnezeu nu împlineşte dorinţele la care pentru a-şi face ţie trebuie să ia de la altul. Pentru Dumnezeu nu există partide politice. Şi atunci El nu îţi face ţie un bine făcând rău altuia. Şi de asta nu e bine să introduci concurenţa în rugăciunile către Dumnezeu. Aşa că dacă vrei să-ţi pui o dorinţă poţi să-ţi pui o dorinţă să ai un copil frumos, să ai sănătate sau să ai linişte. Adică lucruri pe care ca să le dobândeşti nu trebuie să le iei de la altul, sau nu trebuie să le iei înaintea altuia”, a spus Varujan Vosganian.

La hramul Mănăstirii Hagigadar a fost prezent şi reprezentantul armenilor din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, care a ţinut să precizeze că această sărbătoare este cea mai importantă pentru comunitatea armeană, deoarece reprezintă un prilej de întâlnire a tuturor armenilor din România. „Din punctul acesta de vedere este pe departe cea mai importantă sărbătoare comunitară. Şi un lucru extrem de important este că vorbim aici de o tradiţie foarte îndelungată. Practic nu cred că a fost vreun an întreruptă din momentul în care a fost construită mănăstirea de aici”, a spus deputatul armenilor. El a ţinut să adauge că toţi armenii care vin la această sărbătoare, vin cu bucuria de a se reîntâlni cu membrii acestei somunităţi din întreaga ţară. „Este, dacă vreţi, singurul moment în care cu siguranţă te poţi întâlni cu armenii de peste tot”, a mai precizat Varujan Pambuccian. Pe de altă parte el a spus că va încerca să convingă autorităţile centrale să aloce fondurile necesare în vederea reconstruirii unei case din curtea mănăstirii care a fost demolată deoarece era şubredă. „E o problemă cu fondurile şi sper să reuşim să o rezolvăm, şi într-un an, doi, să avem o clădire proprie. Eu încerc să conving autorităţile că e nevoie de aşa ceva aici. Sper să reuşesc. Dacă nu mergem pe alte fonduri pe care o să le strângem într-un fel sau altul. Şi nu neapărat din comunitatea armeană din România, pentru că sunt foarte mulţi armeni de pretutindeni din lume care ştiu de Hagigadar şi care periodic vin aici”, a spus deputatul armean.

La finalul slujbei, şi după ce Înalt Preasfinţitul Episcop Datev Hagopian i-a binecuvântat pe credincioşii care au asistat la Sfânta Liturghie, armenii au primit caserole cu pilaf cu carne de vită fiartă. Apoi, unii dintre cei care au venit la Hagigadar au plecat apoi spre un restaurant din comuna Şcheia unde au fost serviţi cu tradiţionala supă de urechiuşe.

Sute de credincioşi armeni s-au rugat pentru îndeplinirea dorinţelor la Mănăstirea Hagigadar, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava