MOPAN Suceava

Fundația Orange anunță publicarea a peste 350 de noi materiale digitale educaționale în limba română pe platforma națională Digitaliada.

Un număr mare de profesori și directori și-au exprimat interesul de a-și transforma școlile și metodele de predare pentru a fi adaptați cerințelor educaționale ale secolului XXI, iar noile resurse publicate vin în întâmpinarea acestora. Concretizate în Ghidul Școlii Digitale și Ghidul de utilizare a Tablei interactive, materialele oferă îndrumări pentru adaptarea la noile tendințe de predare cu ajutorul tehnologiei digitale. În plus, pe platformă există acum și o serie de ghiduri practice, precum și instrumente de evaluare și testare în format digital. Dezvoltate de către profesorii Digitaliada, sub coordonarea expertului educațional Adina Roșca, acestea au fost pretestate în anul școlar 2018-2019, în 40 de școli Digitaliada, și pot fi folosite în mod gratuit de către profesorii din toată țara.

Astfel, în prezent sunt disponibile 360 de teste și evaluări semestriale în format digital pentru dezvoltarea și evaluarea competențelor elevilor pentru învățământul primar și gimnazial. Acestea pot fi folosite atât de către profesori, la clasă, pentru testarea eficientă a elevilor, cât și de către copii, pentru auto-evaluare. „Cu ajutorul testelor în format digital, feedback-ul este instant, și atunci profesorul vede cât de mult au înțeles elevii din ora respectivă și poate reorganiza ora în funcție de asta.Totodată, dacă un elev a fost absent, poate să continue cu materia și rezolvă exercițiile sau testul acasă, iar profesorul vede rezultatul obținut. Utilizarea aplicațiilor la clasă și a resurselor educaționale, în general, au creat un climat școlar mult mai cald pentru elevi, iar aceștia sunt mult mai activi la oră, sunt dornici să cunoască mai mult” – Adina Roșca, expert educațional Digitaliada.

8 ghiduri pentru predarea matematicii și TIC la clasele de gimnaziu vin cu recomandări pentru profesorii care doresc să integreze în metodele lor de predare resurse digitale. Aceștia primesc indicații cu privire la utilizarea aplicațiilor la clasă, în timpul orelor de curs, bazate pe curricula oficială a MEN.

Constantin Ichim, director și profesor de TIC la Școala Gimnazială “Samson Bodnărescu” Gălănești, Suceava, a lucrat la dezvoltarea Ghidurilor de predare a informaticii și tehnologiei informaticii cu ajutorul metodelor digitale, clasa a V-a și clasa a VII-a: “Munca la ghidurile Digitaliada a reprezentat un efort creator prin care mi-am dorit să sprijin interesul constant al colegilor profesori de TIC de a facilita învățarea digitală, de a le oferi un punct de plecare în realizarea unor activități didactice personalizate. Procesul de învățare este continuu, astfel că orice achiziție formală, informală, nonformală, digitală poate reprezenta un plus în dezvoltarea unei competențe, în evoluția profesională, iar dacă experiența de învățare va fi transmisă elevilor, atunci scopul de a a progresa în educație va fi atins”, spune Constantin Ichim.

Aceste materiale digitale nou create completează hub-ul digital educațional de pe www.digitaliada.ro, constituit din 25 de tutoriale video pentru predarea matematicii, cu ajutorul aplicației GeoGebra, tutoriale dezvoltate atât pentru Algebră, cât și pentru Geometrie și din cele 101 proiecte didactice pentru predarea matematicii și Informaticii la gimnaziu.Pentru anul școlar 2019-2020, echipa Digitaliada recomandă 35 de aplicații digitale gratuite. Aceste aplicații recomandate de către experții din proiect urmăresc dezvoltarea gândirii algoritmice, prin aplicațiile de TIC, și dezvoltarea creativității și a înțelegerii logice prin aplicațiile de matematică.

Despre Digitaliada

Programul Digitaliada, lansat în 2016, susține utilizarea instrumentelor digitale moderne în predarea disciplinelor Matematică și TIC. La nivel național, prin platformă, sunt puse la dispoziția publicului resurse digitale ce pot fi utilizate în procesul de predare-învățare. În plus, la nivel rural, 50 de școli gimnaziale beneficiază de echipamente și conținut educațional digital pentru orele de Matematică și Informatică.

Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei peste 6 ani de activitate, Fundaţia Orange a investit peste 6.5 milioane de euro in proiecte de educaţie digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro

Anexă – lista materialelor educaționale digitale:

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava