În săptămâna 23-29 septembrie 2019, Garda Forestieră Suceava a avut o activitate susținută de control al respectării regimului silvic pe raza județului Suceava, fiind efectuate 38 de controale și verificări, a anunțat șeful instituției, Mihai Gășpărel.

Controalele silvice au vizat asigurarea integrității fondului forestier, exploatările forestiere, circulația materialelor lemnoase pe drumurile publice și activitatea operatorilor economici care prelucrează/depozitează/comercializează material lemnos.

S-a acționat preponderent în  zonele critice din punctul de vedere al tăierilor fără drept de arbori, identificate prin măsurile complexe de monitorizare instituite.

S-au constatat 23 de  situații de încălcare a legislației în vigoare, pentru care s-au aplicat un număr de 10 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 23000 lei. Complementar, a fost dispusă confiscarea fizică a cantității de 68 mc materiale lemnoase, din care 52 mc cherestea și 16 mc lemn lucru rășinoase. Materialul lemnos a fost predat spre valorificare ocoalelor silvice.

Efectuarea controalelor care au vizat legalitatea transporturilor de materiale lemnoase pe drumurile publice au fost efectuate împreună cu polițiștii suceveni, în cadrul planurilor de acțiune comune.

Volumul total al tăierilor ilegale de arbori constatate în această perioadă a fost de 290 mc, cu o valoare a prejudiciului de peste 180000 lei. Cea mai mare parte a acestor tăieri ilegale de arbori a fost  constatată  în fond forestier privat, într-o suprafață de 7,0 ha pentru care serviciile silvice sunt asigurate de Ocolul Silvic Bucovina, respectiv 166 de arbori tăiați ilegal, cu un volum de aproximativ 287 mc si o valoare a prejudiciului de peste 179000 lei. Garda Forestieră Suceava a sesizat organele în drept pentru efectuarea cercetărilor ce se impun în acest caz.

”S-a continuat activitatea de impulsionare a asigurării serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată, prin predarea în pază către ocoalele silvice a unei suprafețe de 24 de hectare de pădure. Reamintim faptul că respectarea regimului silvic este obligatorie pentru toți proprietarii sau deținătorii de fond forestier, aceștia având obligația să asigure paza şi integritatea fondului forestier prin structuri silvice autorizate.

Precizăm faptul că, în zonele în care au fost semnalate încălcări privind respectarea regimului silvic, verificările vizând respectarea legislației silvice vor continua”, a declarat șeful Gărzii Financiare Suceava, Mihai Gășpărel.

 

 

Tăieri ilegale în fond forestier privat. Garda Forestieră Suceava a constatat un prejudiciu de peste 180.000 lei, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Economic
SAV-COM Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava