Concert pascal
MOPAN Suceava

Forumul cooperării descentralizate Belgia Romania a reunit pentru trei zile ambasadori, reprezentanți ai administrației publice locale, oameni de afaceri și reprezentanți ai societății civile. Desfașurată la Leuven, capitala provinciei belgiene Flemish Brabant, cea de a 4-a ediție a forumului s-a axat pe câteva teme majore: „Sănătatea Publică și Asistență Socială”, “Turismul durabil și Agroturismul”, „Descentralizarea, Societatea civilă și Tineretul”, precum și teme legate de implicarea sectorului privat în dezvoltarea economică.

Ambasadorul Regatului Belgian în România, domnul Philippe Beke a apreciat că sectorul public trebuie să fie mult mai implicat în economie, în condițiile în care bugetul Uniunii Europene va fi mai mic ca pondere în Produsul Intern Brut al celor 28 de state membre ale Uniunii Europene și ținând cont de noile principii care vor guverna fondurile europene în perioada 2014 – 2020, competitivitatea și cercetarea, precum și dezvoltarea.

Ambasadorul României în Regatul Belgiei, domnul Ștefan Tinca a apreciat eforturile pe care țara noastră le face în vederea asigurării unei mai bune absorbții a fondurilor europene și în procesul de descentralizare.

La rândul său, Președintele Consiliului Judetean Suceava, domnul Cătălin Nechifor, a fost unul dintre vorbitorii principali pe teme de Sănătate publică și asistență socială, respectiv turism durabil și agroturism. Cătălin Nechifor a apreciat implicarea Belgiei în două proiecte importante pentru Suceava, Centrul Medico-Social de la Moldovița și Cooperarea dintre Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Fundația Blijdorp din Belgia. Tema legată de turismul durabil și agroturismul a stârnit interesul participanților belgieni, Președintele Nechifor prezentând atuurile Sucevei și ale Bucovinei, precum și principalele proiecte de dezvoltare ale turismului din zona noastră: Proiectul Safari Adventure Park Păltinoasa, domeniul schiabil din județ, dar și platforma virtuală de promovare a turismului prin aplicații dedicate telefoanelor de tip smartphones cu sisteme de operare IOS și Android.

Dintre participanții belgieni, s-au remarcat repezentanții Operation Villages Roumaines și domnii Michel d’Hoop și Jean Paul Van der Elst, amândoi foarte buni cunoscători ai Bucovinei, care au solicitat o mai bună dezvoltare a infrastructurii de transport în Suceava și o comunicare mai eficientă în Belgia în ceea ce privește promovarea turismului din Bucovina.
Președintele Nechifor a explicat dezvoltarea proiectului de modernizare a Aeroportului “Ștefan cel Mare” Suceava, care va opera și curse internaționale directe către destinații europene, după finalizarea invesției din fonduri europene, a remarcat dificultățile de promovare a destinațiilor turistice românești în Belgia, dar a explicat și decalajele care despart țara noastră de țări precum Belgia, spunând că: „în urma cu 63 de ani, în Belgia se discuta planul Schuman, de creare a primei comunități europene, cea a cărbunelui și oțelului, în timp ce în România se cântau în școli cântece comuniste închinate lui Iosif Stalin. Pe de altă parte, românii știu, la rândul lor puține lucruri despre Belgia. Știm de Atomium, de Parlamentul European și Comisia Europeană, știm de Mannekin Pis. Dacă ar fi să întrebăm la noi în țară ce știm despre Anvers și Antwerpen, unii vor spune ca la Anvers a lucrat Traian Băsescu pe vremea comunismului, ca la Antwerpen e cea mai importanta piață de diamante din Europa, însă majoritatea vor spune că sunt două orașe diferite, ceea ce e fals, pentru ca Anvers e denumirea valonă (franceză) și Antwerpen e cea flamandă a aceluiași oraș”.

Cătălin Nechifor a considerat că autoritățile publice dar și cele private pot face mai mult în ceea ce privește promovarea mai eficientă între Belgia și România, propunând de asemenea ca cei doi reprezentanți belgieni Michel d’Hoop și Jean Paul Van der Elst să devină ambasadori ai Bucovinei în Belgia, dar și organizarea în anul viitor în perioada Paștelui a unui târg al Bucovinei în colaborare cu asociații românești din Belgia și Ambasada României în Belgia.

Un alt subiect ridicat de interlocutorii belgieni a fost acela că biroul de turism al României de la Bruxelles a fost desființat pe vremea ministrului Elena Udrea, iar în acest sens, Cătălin Nechifor a precizat că va informa autoritățile guvernamentale, în special Ministerul Turismului, pentru a repara această situație nefericită.

Tot în cadrul Forumului, Președintele Nechifor a avut întâlniri bilaterale cu oameni de afaceri interesați de piața suceveană, dar și discuții pregătitoare pentru semnarea protocolului de colaborare cu provincia Luxemburg din Belgia.

Departamentul de Comunicare Publică al Consiliului Judeţean Suceava

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava