Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto57 poze în acest set

Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” furnizează iubitorilor de cultură un nou spectacol de înaltă calitate artistică. Este vorba de producția ”curând aici va fi pustiu” a cărei premieră a avut loc vineri seară. Un poem documentar despre rupturile care frământă zi de zi societatea actuală, rupturi generate de fenomenul migrației. Regia este semnată de unul dintre cei mai dinamici artiști din România, actorul, regizorul și dramaturgul Daniel Chirilă. Spectacolul a fost bine primit de publicul prezent la premieră și se așteaptă să aibă viață lungă.

Daniel Chirilă, despre spectacolul „curând aici va fi pustiu”:

„România postcomunistă a fost una a plecării, una din care câteva milioane de oameni au plecat pentru o viață mai bună, ceea ce a condus inevitabil la modificări esențiale în cadrul societății noastre, atât la nivel macro, cât și în interiorul familiilor, în tot ceea ce înseamnă relații culturale sau socio-personale. Migrația a devenit treptat un subiect obișnuit, fie că vorbim de mass-media clasică, fie că vorbim despre social media, am ajuns să ne raportăm dual la societatea noastră, cea de aici și cea de acolo. Cea de aici, îmbătrânită și obosită, prinsă în permanență în lupta pentru supraviețuire și schimbare, cea de acolo critică, fără răbdare și obișnuită cu decența nivelului de trai. Trăim într-o societate plină de rupturi care au efecte din cele mai grave în primul rând asupra celor tineri, celor rămași, asupra copiilor ai căror părinți sunt plecați. Rupturi legate de nivelul de trai, rupturi ale sistemului educațional, rupturi culturale, rupturi de ordin psihic, rupturi emoționale. Însă toate acestea sunt naturale și firești, e istorie recentă on-going. Spectacolul „curând aici va fi pustiu” e un poem documentar despre toate aceste rupturi care frământă zi de zi societatea actuală.”

Textul care stă la baza realizării spectacolului poartă semnătura lui Daniel Chirilă și are ca punct de pornire un studiu efectuat de jurnalista Ruxandra Pătrașcu Maian. Este vorba despre teatru documentar, un teatru implicat, în care raportul dintre teatru și realitate are o cheie de descifrare și înțelegere diferită decât canonul clasic al artelor scenice.

Daniel Chirilă este fondator și coordonator al Platformei Culturale Frilensăr, care s-a evidențiat în mediul cultural ca unul dintre cei mai importanți producători teatrali.

Regia artistică: Daniel Chirilă

Autor: Daniel Chirilă

Scenografie: Andreea-Diana Nistor

Instalație video: Andrei Cozlac / Andrei Botnaru

Light design: Cristian Niculescu

Univers sonor: Ovidiu Cosovanu

Documentare: Ruxandra Pătrașcu Maian

Afiș: Tiberiu Enache

Distribuția: Clara Popadiuc, Delu Lucaci, Cristina Florea, Diana Lazăr, Cătălin Ștefan Mîndru, Alexandru Marin, Bogdan Amurăriței, Cosmin Panaite, Răzvan Bănuț, Horia Butnaru

 

Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” Suceava își mai trece în palmares o premieră de succes, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava