Concert pascal
MOPAN Suceava

În întreaga lume, ziua de 25 noiembrie 2022 marchează efortul societății de a eradica violența împotriva femeilor. Ziua Internațională a Eliminării violenței împotriva femeilor și a fetelor reprezintă un semnal pe care ONU l-a dat pentru prima dată în 1993, definind ca violentă „orice agresiune bazată pe gen care are ca rezultat sau care este posibil să aibă ca rezultat vătămări fizice, sexuale sau psihologice”. Violența în interiorul familiei, abuzul psihologic, hărțuirea pe stradă, la serviciu sau on-line sunt doar câteva puncte dintr-o lungă și descurajantă listă.

„Este un adevăr unic universal, aplicabil în toate țările, culturile și comunitățile: violența împotriva femeilor nu poate fi niciodată acceptată, niciodată motivată, niciodată tolerată”, afirma Ban Ki-moon, secretarul general al Națiunilor Unite. Iar conștientizarea societății, protejarea femeilor și dezvoltarea unor mecanisme sociale sănătoase reprezintă o misiune pe care societatea trebuie să și-o asume prin instrumentele sale principale: Educația și Cultura.

Teatrul Național din Timișoara se regăsește de peste 17 ani în principiile de solidaritate și civism pe care le promovează Capitala Europeană a Culturii. Pentru Teatrul Național din Timișoara, sprijinul acordat dreptului oamenilor la exprimarea propriei individualități, indiferent de rasă, de gen sau de naționalitate, reprezintă un vector de direcție fundamental. Urmărind această direcție, dreptul la siguranță al femeilor, dreptul de a-și exprima neîngrădit potențialul intelectual, profesional și spiritual, dreptul la cuvânt și la acțiune, rescrierea criteriilor de analiză socială, profesională și comunitară pe baze juste, echitabile, constructive și lipsite de prejudecăți – și în primul rând de prejudecata privind inferioritatea socială a femeilor – reprezintă tot atâtea principii care i-au modelat repertoriul în mod programatic, de-a lungul timpului. ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI în traducerea regizorală a lui Radu Iacoban sau NORA. O CASĂ CU PĂPUȘI. PARTEA A DOUA de Lucas Hnath, în regia aceluiași Radu Iacoban, ANNA KARENINA adaptarea lui Helen Edmundson a celebrului roman a lui Tolstoi, în regia Adei Lupu Hausvater, argumentul teatral-coregrafic semnat de  Gigi Căciuleanu în ȘCOALA FEMEILOR VERSUS ȘCOALA BĂRBAȚILOR, pe texte de Molière, DUREREA FANTOMĂ de Vasili Sigarev, în regia lui Ion-Ardeal Ieremia, DE CE IUBIM FEMEILE după Mircea Cărtărescu în regia Mihaelei Lichiardopol sau PRIN VIS, în coregrafia lui Pál Frenak sunt doar câteva dintre titlurile care transformă sălile de spectacol ale Teatrului Național din Timișoara în spații ale civismului înalt și pun în dezbatere teatrală contextul, conceptul, psihologia și structura socială în funcționalitatea ei, privind rostul identității și importanța combaterii discriminării de orice tip.

Astăzi, de Ziua Internațională a Eliminării violenței împotriva femeilor, Teatrul Național din Timișoara se reafirmă public ca un promotor al solidarității, ca un spațiu al implicării, ca un actor social important care vorbește și va vorbi mereu despre dreptate și echitate, în toate implicațiile sale. Vă așteptăm la Teatrul Național!

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava