MOPAN Suceava
  • Ministerul Finanțelor (MFP) a atras 614,5 milioane lei și 59 milioane euro prin trei emisiuni de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) vândute pe piața de capital. Este a patra oferta de titluri de stat derulata de Ministerul Finanțelor la bursă în aproape un an.
  • Prin intermediul celor patru oferte derulate în 2020 și 2021, Ministerul Finanțelor a atras de la populație peste 7 miliarde lei (peste 1,4 miliarde euro)
  • Titlurile de stat pot fi tranzacționate la BVB începând de vineri, 16 iulie, în mod transparent, prin intermediarii autorizați.

Ministerul Finantelor (MF) a atras 614,5 milioane lei si, respectiv, 59 milioane euro (valori însumând 905 milioane lei – 183,5 milioane euro), prin a patra ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în ultimele 12 luni prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).

Astfel, valoarea celor patru runde de finanțare derulate în ultimele 12 luni la BVB de către Ministerul Finanțelor a depășit 7 miliarde lei (peste 1,4 miliarde euro).

„Continuarea și în acest an a ofertelor în cadrul programului FIDELIS este o dovadă că Guvernul dorește să ofere populației alternative de economisire sigure prin instrumente guvernamentale. Programul FIDELIS este unul dintre programele de titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor și care este derulat prin piața de capital pentru a oferi investitorilor persoane fizice oportunități de investire și flexibilitate în administrarea disponibilităților pentru investiții”, a declarat Prim-ministrul Florin Cîțu, ministru interimar al Finanțelor.

„Suma atrasă de Ministerul Finanțelor prin cele patru oferte este una impresionantă și demonstrează că investitorii sunt dispuși să-și plaseze banii atunci când li se oferă oportunități de investiții. Putem spune că a patra ofertă pentru vânzarea de titluri de stat Fidelis este un succes luând în calcul suma atrasă și estimările cu privire la evoluția inflației în România. Totodată, trebuie să vedem că derularea ofertei Fidelis s-a suprapus în mare parte cu derularea altei IPO pentru vânzarea de acțiuni. Deși vorbim de două tipuri de investitori în funcție de profilul de risc al acestora, totuși, vedem că investitorii de retail au dislocat cumulat aproape 1,4 miliarde lei pentru a subscrie la cele două IPO. Având această imagine de ansamblu, putem spune că piața de capital a dovedit din nou că este capabilă să absoarbă oferte de dimensiuni considerabile și să finanțeze economia României”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

„Ultimii trei ani au demonstrat că piața de capital se maturizează și își îndeplinește rolul de finanțare a economiei, iar gama de instrumente disponibile pentru investiții este din ce în ce mai diversificată. Vorbim de aproape 60 de runde de finanțare prin obligațiuni, cu o valoare cumulată de peste 3 miliarde de euro, dar și de 17 companii antreprenoriale listate, ale căror capitalizări cumulează aproape 1 miliard de euro. Totodată, crește și numărul de investitori, doar în perioada ianuarie 2020 – martie 2021, numărul acestora urcând cu o treime, la aproape 71.000. Ne-am propus să oferim investitorilor cât mai multe instrumente pentru a tranzacționa și pentru a-și administra portofoliile, iar odată cu lansarea Contrapărții Centrale, gama de astfel de instrumente se va diversifica și mai mult”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distributie) și Banca Comerciala Romana și BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin participanți eligibili.

Listarea titlurilor de stat este realizată cu sprijinul BT Capital Partners.

„Suntem onorați să contribuim la crearea unei tradiții pe piața de capital. Contribuția pe care această a patra emisiune şi cele anterioare le au la familiarizarea clienților cu mediul investițional merg mai departe decât beneficiile legate de economisire sau finanțarea statului roman, ceea ce nu face decât să ne bucure”, a declarat Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.

„Apetitul pentru investiții a fost ridicat în ultimul an și emisiunile Fidelis au confirmat faptul că românii sunt în căutare de oportunități de plasare a banilor și doresc să diversifice modul în care își administrează veniturile. Următorul pas firesc este tranzacționarea acestor titluri la bursă, unde sperăm ca interesul să fie în continuare ridicat. Vedem tot mai multe listări pe bursă, volume în creștere, instrumente de tranzacționare diverse și aceste tendințe ne dau încrederea că dezvoltarea bursei va continua în același ritm accelerat”, a afirmat Valentin Popovici, Director Executiv Piețe Financiare BCR.

„Ministerul Finanțelor a obișnuit deja investitorii de retail activi pe piața de capital locală cu emisiuni periodice de titluri de stat în cadrul programului Fidelis, ceea ce în fapt a făcut posibilă consolidarea unui instrument financiar de care era mare nevoie pe piața financiară din România. Astfel, investitorii persoane fizice beneficiază în mod sistematic de un reper autentic pentru randamentul investițiilor în instrumentele cu gradul de risc cel mai scăzut în lei și euro, și mai mult decât atât, pot să-și acomodeze mult mai realist așteptările privind câștigurile asociate instrumentelor financiare emise de companii ce presupun prime de risc mai mici sau mai mari. Pe de altă parte, posibilitatea înglobării cu flexibilitate nelimitată a titlurilor de stat în portofoliile investitorilor de retail activi la bursă, în funcție de profilul lor de risc, reprezintă în sine o dezvoltare calitativă importantă pentru Bursa de la București, cât și pentru calitatea actului de administrare a portofoliilor individuale”, a declarat Irina Neacșu, Director Executiv Corporate Finance, BRD – Groupe Societe Generale.

În cadrul celei de-a patra oferte, derulată în perioada 22 iunie – 12 iulie, românii au plasat aproape 5.900 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturități de unu, respectiv doi ani, și o emisiune în euro, cu scadența la doi ani.

Detaliile fiecărei emisiuni sunt disponibile în tabelul de mai jos:

Criteriu Emisiune lei cu scadență în 2022 Emisiune lei cu scadență în 2023 Emisiune euro cu scadență în 2023
ISIN RO5O4PH7MDL6 ROTWSR4X3BI9 ROWZDXY07216
Simbol R2207A R2307A R2307AE
Maturitate 15 Iulie 2022 15 Iulie 2023 15 Iulie 2023
Dobândă anuală 2,95% 3,25% 1,00%
Valoare nominală/ titlu de stat 100 lei 100 lei 100 Euro
Număr titluri 3.154.287 2.991.397 589.284
Valoare emisiune 315.428.700 lei 299.139.700 lei 58.928.400 euro

Titlurile de stat au intrat la tranzacționare la BVB, vineri, 16 iulie, și pot fi cumpărate sau vândute în mod transparent în orice moment prin intermediarii autorizați.

Subscrierea inițială a titlurilor nu a fost comisionată de către intermediari, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile. Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava