Concert pascal
MOPAN Suceava

În sezonul de toamnă-iarnă și, mai ales, odată cu începerea anului școlar crește riscul apariției unor boli infecto-contagioase în rîndul elevilor. Este cazul scarlatinei, de exemplu, boală care și-a făcut simțită prezența recent într-una din școlile din municipiul Suceava. Părinţii nu trebuie să intre în panică, pentru că reţeaua de medicină şcolară este pregătită să acţioneze în astfel de situaţii, luînd măsurile de prevenţie care se impun. Asigurările vin din partea Direcţiei de Sănătate Publică.
În cazul apariţiei unor cazuri de scarlatină, se recoltează exudate faringiene de la toţi contacţii din clasă ai copiilor bolnavi pentru identificarea eventualilor purtători ai microbului care determină această boală. În caz că se depistează prezenţa acestui microb, copiii primesc tratament gratuit din partea DSP.
„Sigur că nu se ia numai această măsură, ci se insistă pe efectuarea unei curăţenii riguroase, a unei dezinfecţii, cunoscut fiind faptul că scarlatina este o infecţie cu transmitere aerogenă. Odată depistată boala, cazurile necesită internare sau tratament sub strictă supraveghere medcială, din cauza posibilelor complicaţii care pot apărea în această afecţiune”, a declarat dr. Cătălina Zorescu, director adjunct DSP Suceava.
În afara scarlatinei, în această perioadă a anului pot apărea cazuri mai numeroase de varicelă ori de hepatită, tocmai dată fiind aglomerarea copiilor în colectivităţi, cazurile apărînd mai ales acolo unde nu se poate respecta întotdeauna normativul impus de legislaţia sanitară. Dar, DSP are o colaborare deosebită cu întreaga reţea de medicină şcolară, este pregătită cu substanţe dezinfectante şi cu specialişti care pot lua imediat toate măsurile care se recomandă în asemenea situaţii.
În prezent, DSP are în evidenţă doar cazuri de scarlatină, apărute la copii de clasă pregătitoare de la o şcoală din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava.
„Cazurile se înregistrează în aceiaşi clasă, înţelegem îngrijorarea părinţilor, dar vrem să-i liniştim şi să le transmitem că este un lucru care se poate întîmpla, însă suntem pregătiţi să îi facem faţă”, spune dr. Zorescu.
În ultimii ani, în judeţ au fost înregistrate, în medie, 100 de cazuri de scarlatină pe an, statistica nefiind una îngrijorătoare.
Scarlatina se transmite pe cale aeriană, de la bolnavi sau de la purtătorii de streptococ la copiii sănătoși. Boala debutează brusc, cu febră mare, după o perioadă de incubaţie de maximum 5 zile. De obicei, în perioada de incubaţie, nu este prezent nici un simptom. După perioada de incubaţie apar: dureri de cap, dureri de gît, inflamarea amigdalelor, febră mare, care depăşeşte 38,5 grade Celsius, uneori ajungîndu-se chiar la 40, stări de vomă şi dureri abdominale. Dacă acuză oricare dintre aceste simptome, mai mult, are probleme de înghiţire şi este agitat, chiar dacă nu a apărut erupţia cutanată, trebuie să consultaţi medicul de familie pentru că micuţul este suspect de scarlatină.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava