Concert pascal
MOPAN Suceava

La 8 iunie 1795 a murit Ludovic al XVII-lea al Franței, la vârsta de 10 ani. Fiul lui Ludovic al XVI-lea și al Mariei Antoaneta, în luna august 1792, tânărul delfin, cum se numea pe-atunci, a fost întemnițat împreună cu tatăl și mama sa în închisoarea Temple, o mănăstire fortificată din secolul al XII-lea, numită astfel deoarece găzduise cândva Ordinul Templierilor.

Teoretic, avea să devină rege al Franței în ianuarie anul următor, când tatăl său a fost executat. Șase luni mai târziu, Ludovic-Carol (acesta era numele său) a fost dat în grija unui cizmar, republican furibund, pe nume Antoine Simon, care l-a tratat cu brutalitatea și disprețul pe care revoluționarii le rezervau doar persoanelor de sânge regesc.

Trei luni mai târziu, a venit rândul mamei lui Ludovic-Carol să fie ghilotinată și, la scurt timp după aceasta, delfinul a fost din nou întemnițat la Temple. Singurul semn de dreptate divină în această poveste este că Simon a pierit de ghilotină, nu după mult timp, fiind executat în același grup de victime din care a făcut parte și principalul artizan al perioadei Terorii, Maximilien Robespierre.

Ludovic-Carol a fost ținut în izolare la închisoarea Temple timp de un an și jumătate, într-o mizerie de nedescris. Umezeala, frigul și mizeria celulei, în care nu se făcea niciodată curățenie și care avea și rolul de toaletă, i-au distrus sănătatea, starea sa mentală nefiind nici ea mai bună, după pierderea ambilor părinți sub cuțitul ghilotinei. Cercetătorii moderni cred că a murit de tuberculoză.

Cum nimeni nu a avut acces la Ludovic-Carol în ultimele sale luni de viață, au început repede să se împrăștie zvonuri. Unele spuneau că fusese otrăvit intenționat de către temniceri, altele că nu era nicidecum mort, ci fusese salvat cumva din închisoarea Temple.

Ulterior, au existat aproape 40 de escroci care au pretins că sunt „Delfinul”, cel mai celebru fiind cel descris în marele roman al lui Mark Twain, „Aventurile lui Huckleberry Finn”.

La peste două secole de la moartea lui Ludovic-Carol, specialiștii în criminalistică au folosit ADN-ul extras din inima lui, care a fost păstrată, pentru a dovedi, fără putință de tăgadă, că băiatul care murise în închisoarea Temple a fost într-adevăr Ludovic al XVII-lea al Franței.

Tot la 8 iunie:

1290: Moare eroina lui Dante, Beatrice Portinari, la vârsta de 24 de ani.

1376: Moare la Londra războinicul englez Eduard, Prințul Negru, cauza fiind hidropizia.

1784: Se naște la Paris celebrul bucătar francez Antoine Carême.

1804: Moare pamfletarul revoluționar Thomas Paine.

1870: Moare Charles Dickens, în urma unui atac cerebral.

 

Geo Alupoae, critic de teatru.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava