Concert pascal
MOPAN Suceava

Cavalerii, domniţele şi celelalte personaje medievale, alături de oficialităţile sucevene prezente astăzi după amiază în Cetatea de Scaun a Sucevei au strigat într-un singur glas „Trăiască Măria Sa Ştefan Vodă” la deschiderea ediţiei de anul acesta a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, cel mai mare eveniment de acest gen din România. Înainte de deschiderea evenimentului, participanţii la festivalul medieval s-au aliniat aşteptând semnalul de intrare în Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare.

În curtea exterioară a cetăţii, membrii celor 18 trupe şi ordine medievale au fost întâmpinaţi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, de primarul Sucevei, Ion Lungu, de directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, precum şi de prefectul Constantin Harasim. Rolul de amfitrion al evenimentului i-a revenit liderului Ordinului Cavalerilor Lup din Târgu Mureş, cel care împreună cu un copil au deschis festivalul cu o rugăciune, aşa cum se întâmpla şi atunci când cavalerii plecau la luptă.

Rând pe rând au fost invitaţi să ia cuvântul câte un reprezentant al trupelor sau ordinelor prezentate în aceste zile în Cetatea de Scaun a Sucevei, aceştia subliniind în primul rând faptul că Suceava are în momentul de faţă cel mai mare festival medieval din România. Unii dintre cei care au luat cuvântul şi care au participat încă de la prima ediţie au apreciat efortul depus pentru ca acest festival să continue an de an, şi i-au invitat pe suceveni să vină în număr cât mai mare şi să trăiască poveştile, luptele şi spectacolele medievale. Întreaga festivitate de deschidere a fost urmărită de pe zidurile cetăţenii de Marele Voievod Ştefan cel Mare, readus în mijlocul spectatorilor de actorul Marius Rogojinschi.

De altfel, rând pe rând, toţi participanţii la festival au trecut prin faţa domnitorului Ştefan cel Mare, prezentându-şi onorul în faţa Marelui Voievod. La Festivalul Medieval de anul acesta participă Asociaţia Paladinii de Terra Medies, Ordinul Solomonarilor şi Straja Cetăţii, Ordinul Cavalerilor Lup, Asociaţia Culturală Friederich Schwartz, Asociaţia Corvinorum Ordo, Cimpoierii de Transilvania, Trupa Anacronism, Şoimarii Transilvani, Asociaţia Armonis Iaşi, Ad Hoc, Oval Production Group, Funny Art – Iaşi, Garda Sighişoara, Cavalerii Cetăţii Bârsei – Braşov, Trupa Hypnosis – Braşov, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Truverii, Terra Ultrasilvana – Braşov şi Străjerii Cetăţii Bistriţa.

Invitat să ia cuvântul, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, le-a transmis tururor participanţilor că „vă acordăm azil turistic în Cetatea Marelui Ştefan”. „Vreau şi eu să vă salut călduros aici în Cetatea de Scaun a Sucevei, cavaleri şi domniţe, actori medievali, oameni frumoşi ş inimoşi, bine aţi venit la Suceava. Unii dintre dumneavoastră aţi venit a zecea oară, şi să dea Dumnezeu să veniţi cât mai des la noi. Ne bucurăm că ne priveşte de sus Marele Voievod.

Sper ca vremea va fi mai bună vă doresc să vă simţiţi şi mai bine la noi aici în Suceava. Mă bucur că avem aici 18 ordine, ceea ce înseamnă că este cel mai numeros şi mai consistent festival medieval. Asta înseamnă o temă puternică pentru noi, pentru autorităţi, pentru că ne-aţi provocat şi vă aruncăm mănuşa pentru anul viitor, pentru ca acest festival să fie şi mai puternic decât anul acesta”, a spus Gheorghe Flutur.

La rândul său, primarul Ion Lungu a ţinut să precizeze că participă cu bucurie la această a zecea ediţie a Festivalului Medieval din Suceava. „Am avut plăcerea şi onoarea ca Primăria municipiului Suceava să fie principalul finanţator al acestui festival în ultimii zece ani. Şi cu ajutorul sucevenilor am avut plăcerea şi bucuria să fiu primar în aceşti zece ani, şi să particip la dezvoltarea acestui festival. Vreau să-i felicit pe organizatori, în primul rând pe preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, pe domnul Emil Ursu, care este sufletul acestui festival, şi trebuie să dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Şi mă bucură faptul că avem o participare destul de masivă, cu 18 trupe”, a spus Ion Lungu. El a subliniat că a discutat deja cu Gheorghe Flutur pentru ca Festivalul Medieval de la Suceava să capete o dimensiune internaţională, începând cu ediţia de anul viitor. „Am avut o discuţie cu domnul preşedinte Gheorghe Flutur pentru a dezvolta acest festival medieval. Acum este de nivel naţional, este cel mai mare din România, dar vrem să-i dăm o tentă internaţională. Probabil că vom colabora şi cu celelalte cetăţi, Hotin şi Soroca. Vrem să dezvoltăm acest festival anul viitor şi sunt convins că împreună cu domnul preşedinte vom putea face acest lucru”, a mai declarat primarul Sucevei. El a amintit că exact peste o săptămână, tot în Cetatea de Scaun a Sucevei va avea loc deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Film Amator „Unica” 2016.

„Cine ar voi să sfărâme sau să clintească această lucrare, acela să fie singur şi neajutorat în faţa judecăţii veşnice”

Cel care a fost numit în nenumărate rânduri sufletul acestui festival, directorul Complexului Muzeal Bucovina”, Emil Ursu, a ţinut să mulţumească Primăriei Suceava, Consiliului Judeţean şi tuturor celor care au sprijinit organizarea acestui eveniment. Ca în fiecare an, Emil Ursu a fost cel care a citit legământul pentru continuarea organizării festivalului în Cetatea de Scaun a Sucevei: „Măria Ta! Din mila lui Dumnezeu, noi Muzeul Bucovinei din Suceava împreună cu buna chiverniseală şi ajutorul a multor oameni buni şi luminaţi facem cunoscut cu această carte a noastră tuturor celor care o vor vedea sau auzi citindu-se că binevoim, cu inima curată şi luminată şi cu toată bunăvoinţa noastră să facem, pentru pomenirea vremurilor de mult trecute, Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, spre dreapta şi cinstita cunoaştere a vremurilor de mult apuse. Între zidurile Cetăţii de Scaun a Sucevei vor fi vremuri tihnite şi veselie pentru tot norodul, cu dansuri, pehlivani, şi întreceri ale vitejilor oşteni. Şi după curgerea anilor cei care vor fi după noi să adauge, după cum le va fi voia, dar să nu uite datinile ţării acestora. Şi cine ar voi să sfărâme sau să clintească această lucrare, acela să fie singur şi neajutorat în faţa judecăţii veşnice. Iar noi toţi cei de faţă mărturisim şi încredinţăm că la împlinirea sorocului de un an vom face din nou mare pohteală la Suceava tuturor celor care vor să ţină obiceiurile vechi”.

După deschiderea oficială, actorul Marius Rogojinschi a interpretetat un fragment din „Apus de Soare”.

 

Programul complet al Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” ediţia 2016 poate fi accesat la următoarea adresă: https://www.svnews.ro/festivalul-de-arta-medievala-stefan-cel-mare-din-suceava-are-loc-in-perioada-11-14-august-2016/77708/

„Trăiască Măria Sa Ştefan Vodă!” a răsunat în Cetatea de Scaun a Sucevei la deschiderea celui mai mare festival medieval, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava