MOPAN Suceava

Perturbarea cauzată de COVID-19 pe piața M&A din Europa Centrală și de Est (ECE) a fost de scurtă durată, tranzacțiile revenind în prim plan în a doua jumătate a anului, potrivit unui nou raport publicat de Mazars în asociere cu Mergermarket.

Studiul, Investing in CEE: Inbound M&A Report 2020/2021, oferă o imagine de ansamblu a activității de fuziuni și achiziții în regiunea ECE de-a lungul anului 2020 și analizează provocările și oportunitățile din următoarele luni.

Valoarea tranzacțiilor în regiunea ECE a crescut cu 11% comparativ cu 2019, până la 49,2 miliarde de euro, chiar dacă volumul a scăzut cu 16%, până la un total de 648 de tranzacții. Această creștere a valorii tranzacțiilor, în pofida pandemiei globale, demonstrează că regiunea și-a păstrat atractivitatea pentru investitorii interesați de tranzacții cu valori mari. Excluzând Rusia, cea mai mare economie inclusă în regiune, valoarea tranzacțiilor din 2020 a înregistrat o creștere de 28% de la un an la altul.

Investitorii internaționali continuă să fie atrași de regiune, aceștia generând 49% din valoarea totală a tranzacțiilor – cu investiții de 23,9 miliarde de euro – similar cu anii precedenți. Fabrice Demarigny,  lider global al serviciilor de consultanță financiară la Mazars, subliniază modul în care „la nivel global, imaginea oferită de ECE este una de stabilitate. Regiunea continuă să atragă un flux puternic și constant de investiții din întreaga lume”.

Fondurile de capital au rămas extrem de active în 2020, numărul total de achiziții declarate din regiune înregistrând o creștere de 40%, până la 3,9 miliarde de euro în timp ce ieșirile au avut, de asemenea, rezultate bune, valoarea totală declarată ajungând la 8,1 miliarde de euro, în creștere cu 11% comparativ cu 2019.

Pe măsură ce lansarea vaccinurilor împotriva COVID-19 continuă, există speranța că a doua jumătate a anului 2021 va oferi un mediu mai stabil de tranzacționare. Cu toate acestea, riscurile cauzate de noile valuri ale virusului, disputele internaționale și șocurile economice neașteptate continuă să își facă simțită prezența.

Michel Kiviatkowski, lider consultanță financiară pentru regiunea ECE la Mazars, preconizează un an bun pentru regiune „Europa Centrală şi de Est a făcut față foarte bine provocărilor din anul 2020, iar datorită avantajelor sale competitive aflate în prim plan, regiunea este bine plasată pentru a deveni un punct de interes global în domeniul M&A.”

Alte constatări cheie din raport includ:

  • Piața rămâne dominată de patru țări. Primele patru țări în ceea ce privește valoarea tranzacțiilor au rămas aceleași ca în 2019 – Rusia, Polonia, Republica Cehă și Austria. Cea mai mare piață din regiune, Rusia, a înregistrat patru dintre cele mai mari zece tranzacții ale anului în timp ce, cea mai mare tranzacție a anului a avut loc în Austria, cea mai afluentă dintre piețele ECE. În urma acestei tranzacții, compania petrolieră austriacă OMV și-a mărit participația la compania petrochimică Borealis de la 36% la 75%, pentru care a plătit 5,712 miliarde de euro.
  • Sectorul tehnologiei a prosperat în contextul pandemiei. Cel mai mare număr de tranzacții având ECE ca beneficiar a fost înregistrat în sectorul tehnologiei, cu un total de 57 de tranzacții în valoare de 2,5 miliarde de euro – o creștere anuală de 12% ca volum și 34% ca valoare. Sectorul de energie și utilități s-a menținut de asemenea în top, reprezentând 9,1 miliarde de euro – o creștere de 20% comparativ cu anul precedent.
  • Tranzacțiile intraregionale sunt în creștere. Tranzacțiile transfrontaliere din regiune au crescut până la 13% din valoarea totală, de la 6% în 2019 – cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani.

România a înregistrat 40 de tranzacții în 2020, în scădere cu 27% față de 2019, în timp ce valoarea comunicată a tranzacțiilor a atins 1,7 miliarde de euro, mai mult decât dublu față de anul trecut. Cea mai mare parte din acest total este dată de achiziția entităților locale ale CEZ de către un consorțiu de investitori condus de un fond de investiții administrat de către australienii de la Macquarie pentru o valoare estimată de 1 miliard de euro.

„Piața de fuziuni și achiziții locală a înregistrat o creștere în a doua jumătate a anului, datorită unor sectoare cum ar fi cel al energiei, tehnologiei și sănătății care au înregistrat o dinamică pozitivă. Fondurile locale de investiții au început să fie din ce în ce mai active și să contribuie la dezvoltarea pieței de fuziuni și achiziții din România.”, a menționat Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader, Mazars România.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava