Concert pascal
MOPAN Suceava

Trei suceveni s-au numărat printre marii câştigători ai premiilor de excelenţe oferite sâmbătă seara în cadrul ediţiei de anul acesta a Galei „Oamenii Timpului”, care a avut loc în sala mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.
Câştigătorii din judeţul Suceava sunt prorectorul Universităţii ”Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr. Mihai Dimian, care a primit premiul „Oamenii Timpului” la categoria ”Educaţie şi cercetare”.

Un alt sucevean premiat este dramaturgul şi jurnalistul Matei Vişniec, care a fost declarat câştigător la categoria „Diplomaţie Publică”, reprezentat de dna. Carmen V. Steiciuc.

Nu în ultimul rând, premiul la categoria „Literatură” a fost obţinut de suceveanul Gheorghe Cîrstian.

La Gala Oamenii Timpului 2015 au mai fost nominalizaţi sucevenii Ioan Mateiciuc – Arte, Ionela Păcuraru – Societate Civilă, Constantin Emil Ursu – Memorie şi Istorie, Sorin Avram – Jurnalism, Tudor Costel Creţu – Tinere Valori, Dan Dumitrache – Sănătate şi Vasile Armenean – Antreprenoriat.

Potrivit organizatorilor, Gala Oamenii Timpului se constituie într-o ceremonie de acordare a Premiilor Oamenii Timpului, la finalul Campaniei de promovare a valorilor publice reprezentative pentru Regiunea Nord-Est a României, la care se adaugă orașele Chișinău (Republica Moldova) și Cernăuți (Ucraina). Premiile Oamenii Timpului se constituie în Trofeul Oamenii Timpului precum și în recompense financiare.

Mihai Dimian (n. 1975) este prorectorul Universității „Ștefan cel Mare”, Suceava. A urmat cursurile de doctorat la University of Maryland. A obținut premiul „Constantin Miculescu” (decembrie 2014) al Academiei Române pentru grupul de lucrări „Fenomene de rezonanță induse de zgomot în sisteme neliniare cu histerezis”.
Nominalizarea pentru categoria Educație și cercetare a fost făcută pentru inițierea celui mai mare proiect dedicat cercetării din istoria instituției, „Centru integrat de cercetare, dezvoltare și inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii și Sisteme Distribuite de fabricație și control” (2015). Prof. univ. dr. Mihai Dimian este coordonatorul științific al acestui proiect prin intermediul căruia vor fi antrenați mai mult de 100 de profesori și cercetători suceveni și vor fi create 6 noi structuri de cercetare: Laboratorul de materiale avansate multifuncționale, Laboratorul pentru nanotehnologii de stocare și procesare a informației, Laboratorul de mașini inteligente și vizualizarea informației, Laboratorul de dezvoltare a aplicațiilor distribuite de monitorizare și control a proceselor industriale, Laboratorul de cercetări privind sistemele de simulare, integrare și testare „hardware-in-the-loop”- HIL pentru controlul prototipării rapide, Laboratorul de incubare a afacerilor.

Matei Vișniec (n. 1956) este considerat cel mai important autor dramatic al momentului. Cea mai mare parte a operei sale (poezie, proză scurtă, roman, teatru, teatru poetic, eseuri) a văzut lumina tiparului în Franța. Piesele care-i poartă semnătura sunt traduse în peste 20 de limbi și sunt jucate în peste 50 de țări. Din 1990, este jurnalist la Radio France International, Secția Română. Numeroase premii îi recompensează bogata activitate, venite din partea Uniunii Scriitorilor din România, a Academiei Române, dar și a altor instituții.

Cele mai recente sunt Premiul „Augustin Frățilă”, acordat de Uniunea Editorilor din România pentru cel mai bun roman al anului 2013, Negustorul de începuturi de roman (decembrie 2014), și premiul Uniunii Scriitorilor din România, secțiunea „carte de teatru”, pe anul 2014, pentru volumul Omul din care a fost extras răul.
Nominalizarea la categoria Diplomație Publică a fost făcută pentru Festivalul „Zilele Matei Vișniec”, ajuns în 2015 la ediția a III-a (4-8 mai, Rădăuți).

Gheorghe Cîrstian (n. 1961) este absolvent al Facultății de Litere din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, specializarea limba română – limba franceză, și al unui masterat cu specializarea literatura română postbelică. Este inițiatorul și coordonatorul Cenaclului literar „Săgetătorul” (2001), devenit, în ianuarie 2015, Clubul de Poezie Alecart. De asemenea, este inițiatorul și coordonatorul Concursului Național de Jurnalism Cultural „Mihail Iordache”, aflat, în 2015, la a X-a ediție. A inițiat Concursul Național de Diaristică „Mihail Sebastian” (2007, 2008), iar alături de prof. Emil Munteanu (inițiator) și prof. dr. Nicoleta Munteanu coordonează proiectul cultural Alecart.


Nominalizarea pentru secțiunea Literatură a fost făcută pentru coordonarea proiectului cultural Alecart și pentru excelentele rezultate obținute de tinerii îndrumați de Gheorghe Cîrstian la numeroase concursuri naționale și internaționale de literatură (6 titluri de laureat, 9 premii întâi și un număr impresionant de premii speciale).

Trei suceveni au primit premiile de excelenţă la „Gala Oamenii Timpului 2015”, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava