Concert pascal
MOPAN Suceava

Polițiștii au organizat, în zilele de 4 și 5 august, mai multe controale în în trafic pentru prevenirea și combaterea transmporturilor ilegale de material lemnos.

Astfel, la data de  4.08.2022, ora 22:30,  patrula de poliție din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei fiind în exercitarea seriviciului de patrulare pe raza de competență,  au depistat și oprit autoutilitara care transporta materiale lemnoase sub formă de cherestea. Conducătorului auto i s-a solicitat să prezinte documentele de însoțire a transportului. Față de acestă solicitare, acesta a precizat faptul că nu are documente. În continuare s-a procedat la verificarea prin aplicația sumal.control legalitatea transportului, stabilinduse faptul că transportul de materiale lemnoase depistat este fără proveniență legală. În continuare, autoutilitara a fost predată în custodia Ocolului Silvic Rîșca. Începând cu orele dimineții un delegat din cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, a procedat la inventarierea materialului lemnos din autoutilitară, stabilind faptul că în autoutilitara se află cantitatea totală de 5,926 m3 cherestele tivite rășinoase specia brad.  Polițiștii au dispus sancționarea contravențională a numitului șoferului autoutilitarei în temeiul art. 5-7 din OG 2/2001 rap. la art. 19 alin. 2 lit a) din Legea 171/2010, iar în temeiul art. 19 alin. 2 din Legea 171/2010, s-a dispus confiscarea  fizică a cantități 5,926 m3 cherestele tivite rășinoase specia Brad. Conform Ordinului 119/2022 materialul lemnos confiscat având o valoarea de  în valoare de  5.155,62 lei.

De asemenea, vineri după amiază, în baza Planului de Acțiune întocmit la nivelul Poliției Orașului Gura Humorului privind prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori şi a faptelor ilegale derivate din exploatarea, depozitarea, prelucrarea primară, transportul şi comercializarea materialului lemnos din fondul forestier al judeţului, polițiștii au oprit pentru control pe un drum comunal din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, o autoutilitară care transporta material lemnos, condusă de un localnic. Fiind întrebat, conducătorul auto a relatat faptul că nu deține documente specifice de transport conform prevederilor în vigoare.  Totodată, au fost efectuate verificări în aplicația SUMAL 2.0, ocazie cu care s-a constatat faptul că pentru autoutilitară nu a fost emis niciun aviz de însoțire. Având în vedere aspectele menționate  anterior, autoutilitara în cauză a fost însoțită la sediul Cantonului Silvic ,,Izvor”, ocazie cu care în urma inventarierii materialului lemnos a rezultat o cantitate de 2,60 mc lemn foc esență fag. Șoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.000 lei în conformitate cu prevederile art. 19, alin. (2) lit. a), pct.1 din Legea nr. 171/2010, iar cantitatea de 2,60 m.c. lemn foc fag a fost ridicată în vederea confiscării şi predată organelor silvice din cadrul Ocolului Silvic Gura Humorului, fiind depusă în depozitul „Izvor” al acestei instituţii, valoarea acesteia fiind de 498,6 lei.

În aceeași zi, un echipaj al Poliției Milișăuți care se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu și având în vedere Planul de acțiune pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori și a faptelor ilegale derivate din exploarea, depozitarea, prelucrarea primară, transportul și comercializarea materialului lemnos, a depistat pe DN 2H Milișăuți, o autoutilitară care transporta materiale lemnos. S-a procedat la legitimarea conducătorului auto, în persoana unui bărbat domiciliat în satul Marginea. Fiindu-i solicitate documentele justificative prevăzute de lege privind încărcătura de material lemons transportată, șoferul a relatat că are un aviz de însoțire a meterialului lemnos pe telefonul mobil, însă nu știe să folosească aplicația. S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL2.0 a numărului de  înmatriculare aparținând autoutilitarei care transporta materialul lemons în cauză, ocazie cu care s-a constatat că la data de 05.08.2022, a fost emis un aviz de însoțire a materialului lemons, respectiv ”lemn foc rotund” în cantitate de 3,44 mc, însă la verificarea fotografiei cu lemnul încărcat în autoutilitară nu corespunde cu cea din aviz. Conducătorul auto, fiind întrebat de ce sunt diferite fotografiile, acesta a relatat că a mai făcut un transport de material lemons, conform avizului, iar pentru încărcătura cu care a fost depistat acesta, a recunoscut că nu deține aviz de însoțire a materialului lemons. Autoutilitara a fost condusă la Ocolul Silvic Solca, unde, în prezența inginerului silvic din cadrul Ocolului Silvic Solca, s-a măsurat cantitatea 2,97 mc lemn foc fag, în valoare de 513,81 lei. În continuare s-a procedat la sancționarea contravențională a șoferului conform art. 19 alin 2 din Lg. 171/2010 cu amendă în valore de 1000 ron, precum și confiscarea cantității de 2,97 mc, lemn ce a fost lăsat în custodia Ocolului Silvic Solca.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava