MOPAN Suceava
Galerie foto30 poze în acest set

Expoziția ”Centenarul României Mari” a fost vernisată în această seară simultan la muzeele din Suceava, Alba Iulia și Chișnău, evenimentul fiind transmis live de TVR în cadrul unui triplex realizat în cele trei locații. Expoziția organizată pe 27 martie când s-au împlinit 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria Mamă a reunit la Muzeul de Istorie din Suceava oficialități locale și județene, studenți basarabeni de la Universitatea ”Ștefan cel Mare”, oameni de cultură. Amfitrionii manifestării au fost președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur și directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.

Flutur: ”Vreau să transmit Basarabiei noastre dragi multă sănătate și drum bun pe calea europeană”

”De aici din Cetatea de Scaun a Sucevei vreau să vă spun că astăzi avem o acțiune curajoasă în memoria Basarabiei. Îi salut pe prietenii mei din Alba și de la Chișinău și vreau să le mulțumesc că au intrat într-o acțiune comună cu noi. Vom avea în această seară și semnarea unei înfrățiri simbol între Cetatea Soroca din Basarabia, Cetatea Sucevei din Bucovina și Cetatea Alba Iulia de la Alba acțiune de importanță simbolică ce transmite mesajul de unitate al românilor. De la Suceava a plecat expoziția ”Ștefan cel Mare din istorie în veșnicie” la Iași pentru ca pe 1 decembrie să ajungă la Alba Iulia. Peste opt luni vom sărbători împlinirea a 100 de ani de la unirea Bucovinei cu Țara și vreau să transmit Basarabiei noastre dragi multă sănătate și drum bun pe calea europeană”, a declarat președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur.

Ursu: „Este un mesaj de unitate al provincilor istorice și un semnal pe care-l tragem românilor”

La rândul său directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a explicat că expoziția reunește 12 panouri câte patru pentru fiecare regiune istorică ce s-a unit cu România în 1918 panouri care prezintă documentele cele mai importante care au dus la făurirea României Mari dar și fotografii cu personajele care au participat la acele evenimente. ”Este un mesaj de unitate al provincilor istorice și un semnal pe care-l tragem românilor. Vreau să-l citez pe contemporan al nostru, un bucovinean care pe 28 noiembrie anul trecut la 99 de ani de la unirea Bucovinei cu Țara spunea ”eu sunt bucovinean, Bucovina este țara mea. Acum 99 de ani țara mea s-a unit cu țara mea și a dat țara noastră. La mulți ani țara noastră”. Acest bucovinean este Stelian Nistor, unul dintre actorii cu care ne mândrim. La mulți ani spun și eu Basarabiei”, a spus Ursu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava