Concert pascal
MOPAN Suceava

Campania Salvați Roșia Montană cere de urgență premierului Tudose să nu permită distrugerea Roșiei Montane prin încheierea arbitrajului cu Gabriel Resources. Un compromis între cele două părți în litigiu ar avea valoare de lege pentru România și ar putea duce la retragerea dosarului de nominalizare în lista UNESCO și acordarea de avize pentru începerea minei.

Totodată, membrii Alburnus Maior vor ieși în stradă, vineri, 1 septembrie alături de prietenii Roșiei Montane din București, Cluj, Iași și alte orașe din țară [1]. La exact 4 ani de la debutul protestelor din 2013 ieșim din nou în stradă pentru a protesta ferm împotriva încercării guvernului Tudose de a ne lua tot ce am obținut în toți acești ani, pentru Roșia Montană și în lupta împotriva corupției.

Planul pregătit pentru distrugerea Roșiei Montane se circumscrie măsurilor anti-justiție anunțate deja de Guvern. Practic, un compromis cu Gabriel Resources ar da undă verde unui proiect declarat ilegal de instanțe și de legislația curentă. Declarația premierului Tudose, de marți, 29 august [2] confirmă faptul că se va încerca retragerea nominzalizării Roșiei Montane pentru lista UNESCO. Acesta ar fi un pas absolut necesar pentru stingerea litigiului cu Gabriel Resources.

Graba premierului Tudose de a încheia arbitrajul se datorează faptului că, în septembrie, arbitrajul Gabriel Resources vs. România [3] intră într-o nouă etapă, aceea a marilor dezvăluiri. Tribunalul de la Washington va publica plângerea integrală a companiei miniere împotriva statului român. În acest memoriu, se vor regăsi toate motivele pentru care firma canadiană cere despăgubiri. Publicarea se va realiza doar dacă nu se ajunge la un compromis între statul român și Gabriel Resources.
Teama că Memoriul companiei va deveni public se pare că îi îngrozește pe câțiva dintre politicienii care au susținut de-a lungul timpului proiectul minier. Reacțiile din presă din ultimele zile arată cât de exploziv ar putea fi conținutul Memoriului și explică graba politicienilor de a încheia arbitrajul. Printre cei vizați de expunerea Gabriel Resources s-ar putea regăsi și Călin Popescu Tăriceanu [4] sau Mihai Tudose [5], cei ce decid, în numele statului român, viitorul arbitrajului.

“Declarațiile recente din presă au menirea de a distrage atenția publică de la adevărații vinovați pentru situația Roșiei Montane, adevărații vinovați din cauza cărora RMGC pretinde azi miliarde de dolari de la români. Nu vom ceda Roșia Montană și nu vom închide ochii la corupția și ilegalitățile care au caracterizat această afacere cu iz penal timp de 20 de ani”, a comentat Roxana Pencea Brădățan din partea Campaniei Salvați Roșia Montană.

“Declarația lui Tudose este de-a dreptul halucinantă. Cum să compari galeriile romane și vestigii arheologice unice în lume, cu o libelulă? Doar atât îl duce capul? Îi transmit și lui Tudose ce i-am zis și lui Ponta, Băsescu, Tăriceanu și cine a mai vrut dinadins să ne distrugă comunitatea: noi nu vom pleca din casele și de pe terenurile noastre pentru a face loc cianurii și îmbogățirii voastre!” a declarat Eugen David, Președintele asociației Alburnus Maior.

Informații de context:

După protestele din 2013, ce au reînviat spiritul civic și au dat speranță unei întregi generații de români, atât Gabriel Resources cât și statul român și-au schimbat semnificativ strategia. Gabriel Resources s-a văzut nevoită să scoată asul din mânecă: amenințarea cu un arbitraj internațional împotriva României. Iar statul român a jucat cartea tăcerii.
În vara anului 2015, Gabriel a făcut prima mutare. A înregistrat litigiul la Curtea Internațională de la Washington. Au urmat o serie de amenințări în presă din partea companiei miniere încheiate cu prezentarea publică a sumei cerute ca despăgubiri din bugetul public – 4,4 miliarde de dolari. În tot acest timp, Guvernul nu a făcut nicio declarație prin care să-și asigure cetățenii că se vor lupta până la capăt pentru apărarea șanselor României. Dimpotrivă, Guvernul s-a grăbit să confirme pe surse că firma canadiană ‘are documente prin care să-și justifice pretențiile’, fără a-și asuma nicio poziție oficială. Mai mult chiar, pe 21 august 2017, Agerpres a publicat un articol care divulga că avocații ce reprezintă guvernul român în litigiu i-ar fi recomandat premierului Tudose abandonarea arbitrajului în schimbul aprobării minei de aur de la Roșia Montană.
Din nou interesele companiei miniere și ale politicienilor români coincid.
E drept, din motive diferite. Compania vrea să scoată bani cu orice preț, iar politicienii vor să-și protejeze propria piele. Mihai Tudose declara în 2014 că “zăcământul trebuie exploatat”, iar acum a găsit momentul să-și îndeplinească datoria față de RMGC. Scadența este cu atât mai presantă pentru oficialii români cu cât compania minieră amenință că va da tot din casă despre înțelegerile avute cu aceștia.

În urmă cu trei zile o petiție cu titlul “Nu cedăm Roșia Montană!” a fost lansată de comunitatea de-clic: campanie.de-clic.ro/nu-cedam-Rosia-Montana

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este deținută în procent de 80% de Gabriel Resources (TSX:GBU), iar restul de acțiuni sunt deținute de Guvernul României. Pentru realizarea acestei mine de aur, cea mai mare din Europa, acționarii aveau în plan strămutarea populaţiei din Roșia Montană. Încă de la început acest proiect a fost marcat de corupție, probleme operaţionale și o opoziţie vehementă. Începând cu 2007 propunerea de proiect a fost blocată de sentințe judecătorești ca urmare a acțiunilor inițiate de ONG-uri din România, printre care și Alburnus Maior, o asociație a proprietarilor din Roșia Montană. Ca urmare, în 2013 guvernul a încercat să adopte o lege pentru avansarea accelerată a proiectului minier, în interes naţional. Această încercare ce sfida legea, precum și ameninţarea din partea Gabriel Resources de a solicita despăgubiri în cazul în care proiectul minier nu ar fi fost aprobat, a scos în stradă sute de mii de oameni în România și în străinătate, până când guvernul a dat înapoi după câteva luni.

Note:

[1] Lista evenimentelor este în curs de actualizare.

București: https://www.facebook.com/events/689970724545359

Cluj: https://www.facebook.com/events/1902753960046926

Iași: https://www.facebook.com/events/312200695918631

Sibiu: https://www.facebook.com/events/1724256161201294

[2] Extras din declarația premierului Mihai Tudose la postul de televiziune România TV: „E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi. Vom încerca să retragem, să scriem ca nu ne mai menținem punctul de vedere, punându-ne într-o situație absolut ciudată față de organele internaționale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam să spunem ca acolo trăiește ultima specie de libelulă și apoi constatam că libelula nu mai e și nu a lăsat moștenitori. Nu cred în coincidențe”, a conchis Tudose.

[3] https://icsid.worldbank.org/en/Pages/cases/casedetail.aspx?CaseNo=ARB/15/31

[4] http://www.mediafax.ro/politic/tariceanu-pledeaza-pentru-proiectul-rosia-montana-daca-nu-se-face-statul-roman-are-o-mare-problema-de-mediu-9719824

[5] http://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/mihai-tudose-ministrul-propus-la-economie-sustine-proiectul-rosia-montana-zacamantul-de-asta-il-avem-ca-sa-l-exploatam-335278

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava