Concert pascal
MOPAN Suceava

Joi, 18 octombrie 2018, a avut loc ultimul concert al turneului extraordinar „Orchestra Unirea leagă orașele Unirii” în Sala Casei de Cultură a Studenților din Alba-Iulia. După un traseu istoric și cultural început cu mai bine de o săptămână în urmă, după șase concerte de peste două ore fiecare, Orchestra Unirea, împreună cu soliștii Diana Jipa (vioară) și Ștefan Doniga (pian), au unit toate capitalele Uniri: Focșani, Iași, Chișinău, Cernăuți, București și Alba-Iulia.

„Orchestra Unirea leagă orașele Unirii”, turneul de muzică simfonică românească început la Focșani, a oferit publicului din România, Republica Moldova și Ucraina creațiile lui Ciprian Porumbescu, Eugen Doga, Sigismund Toduță, Paul Constantinescu, Șerban Nichifor și Vlad-Răzvan Baciu, fiecare dintre aceștia reprezentând, prin muzică, o provincie istorică a României, dar și muzica clasică românească contemporană. Mai mult decât atât, doi dintre autorii lucrărilor simfonice din repertoriul turneului „Orchestra Unirea leagă orașele Unirii” au fost prezenți în sălile de spectacole unde și-au ascultat sau interpretat propriile compoziții. Astfel, la București, compozitorul Vlad-Răzvan Baciu, prezent în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României și-a ascultat propria creație – „Oxigen” – iar la Cernăuți publicul a aplaudat îndelung prestația Maestrului Eugen Doga care a încântat cu lucrările sale – „Gramofon” sau „Vals din film” – atât comunitatea românească din Cernăuți, dar și pe ucrainenii veniți în număr mare în sala de concerte a Filarmonicii de Stat. O altă piesă celebră a maestrului Eugen Doga – „Balada pentru vioară, pian și orchestră de coarde” a fost oferită la bis de artiștii Orchestrei  Unirea și de soliștii Diana  Jipa (vioară) și Ștefan Doniga (pian) în fiecare dintre cele șase concerte ale turneului. Prezent și la Chișinău, la concertul din sala Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, maestrul Eugen Doga a semnat partitura de pian de pe care a cântat Stefan Doniga. Această partitură, cu semnătura maestrului, va fi oferită de către pianistul Ștefan Doniga Bibliotecii Naționale a României.

Turneul „Orchestra Unirea leagă orașele Unirii” a adus publicului un repertoriu bogat și variat, atât ca stil, cât și ca tehnică interpretativă, repertoriu care a a pus laolaltă o serie de lucrări simfonice ale ultimelor două secole reprezentând provinciile istorice românești:

Sigismund Toduță – Concert pentru orchestră de coarde

Eugen Doga – 5 piese pentru pian și orchestră de coarde

Vlad-Răzvan Baciu – Oxigen (piesă pentru vioară și orchestră de coarde)

Ciprian Porumbescu – Balada op. 29 (aranjament: Ioan Dobrinescu)

Șerban Nichifor – Transilvanian Bluegrass

Paul Constantinescu – Concert pentru orchestră de coarde

Cele șase concerte ale turneului „Orchestra Unirea leagă orașele Unirii” au avut loc, după cum urmează:

Marți, 09 octombrie 2018, ora 19.00 – Focșani, Sala Mare a Ateneului Popular ”Maior Gh. Pastia”

Miercuri, 10 octombrie 2018, ora 19.00 – Iași, Sala Ateneului Tătărași

Joi, 11 octombrie 2018, ora 18,00 – Chișinău (Republica Moldova), Sala Filarmonicii Naționale

Vineri, 12 octombrie 2018, ora 18,00 – Cernăuți (Ucraina), Sala Filarmonicii de Stat

Miercuri, 17 octombrie 2018, ora 19,00 – București, Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României

Joi, 18 octombrie 2018, ora 19,00 – Alba-Iulia, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

Proiectul „Orchestra Unirea leagă orașele Unirii” are rolul de a celebra Centenarul Marii Uniri printr-un itinerariu cultural în oraşele-simbol care şi-au legat numele de unirea tuturor provinciilor româneşti. Traiectoria desfăşurării turneului de concerte simfonice subliniază unitatea spaţiului românesc și leagă cele mai importante puncte ale evenimentelor istorice ce au dus la făurirea României Mari, respectiv Focşani, Iaşi, Chişinău, Cernăuţi, Bucureşti, Alba Iulia. Conceptul proiectului vizează de asemenea, componenta unităţii culturale a spaţiului naţional, prezentând publicului o colecţie de lucrări muzicale aparţinând celor mai importanţi compozitori români originari din principalele provincii istorice româneşti: Paul Constantinescu (Muntenia), Ciprian Porumbescu (Bucovina), Eugen Doga (Basarabia), Sigismund Toduţă (Transilvania). Programul mai cuprinde şi două lucrări ale unor compozitori contemporani: Vlad-Răzvan Baciu şi Şerban Nichifor.

Turneul internațional „Orchestra Unirea leagă orașele Unirii” este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Programul „Centenar” și este implementat in parteneriat de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea si Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” Focșani.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava