MOPAN Suceava

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a încheiat un acord de colaborare cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României joi, 6 octombrie 2022, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în Sala Senatului a UAIC. La eveniment au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER – Rectorul UAIC, Gheorghe-Florin CÂRCIU – Secretar de Stat, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României, acad. Victor SPINEI – Vicepreședinte al Academiei Române, Petru-Bogdan COJOCARU – Prefectul Judeţului Iaşi, Maricel POPA – Senator în Senatul României, Marius Sorin DANGĂ – Vicepreședinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Mihai CHIRICA – Primarul Municipiului Iaşi și Constantin LUPU – Consilier la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. 

Rectorul UAIC a deschis conferința prin a spune că „Acest moment important dorim să fie un început pentru realizarea unui parteneriat strategic în folosul științei, culturii educației, în folosul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, al Academiei Române – Filiala Iași și, în egală măsură, a românilor de pretutindeni. Prin acest protocol punem bazele unei colaborări mai ample între Universitate și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, între misiunea academică, științifică, culturală pe care o avem și românii de pretutindeni, în principal tinerii care sunt sau doresc să devină studenții UAIC, dar și mediul academic, științific, cultural din toate țările de pe toate continentele.”

De asemenea,  prof. univ. dr. Tudorel TOADER a precizat faptul că „UAIC, împreună cu Academia Română- Filiala Iași, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, va prelua biblioteca de la Freiburg, în care diaspora a publicat, a creat, a cercetat, s-a refugiat din punct de vedere ideologic. Această bibliotecă inestimabilă deține manuscrise, cărți, lucrări de specialitate de la mari personalități ale culturii române, iar fondatorii doresc să ni le ofere nouă, statului român, prin UAIC și Academia Română – Filiala Iași”.

Gheorghe-Florin CÂRCIU, Secretar de Stat, a declarat: „Este o zi istorică pentru Departamentul pentru Românii de Pretutindeni întrucât astăzi încheiem cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași primul parteneriat cu o instituție de învățământ superior din România. Sunt convins că acest parteneriat este și va fi în folosul românilor de pretutindeni. Vă asigurăm de tot sprijinul și încrederea pe care le acordăm educației pe care românii din afara granițelor o pot primi de la universitatea dumneavoastră”. 

Acad. Victor SPINEI, vicepreședinte al Academiei Române: „Acest parteneriat include și o grijă specială pentru administrarea activității institutului și bibliotecii de la Freiburg, o unitate culturală care s-a întemeiat după cel de-al doilea război mondial de către diaspora românească, opozantă a regimului, care este un for cultural de foarte bună calitate. Această instituție este depozitară a unui tezaur de o importanță deosebită pentru cultura noastră întrucât acolo se află cea mai mare bibliotecă românească din străinătate, care reunește toate publicațiile periodice și lucrările apărute în diverse locuri ale lumii editate de către români. Tot acolo se află un tezaur documentar lăsat de diplomați români de seamă care nu s-au mai întors în țară după restaurarea comunismului, pagini de istorie nevalorificate, cu implicații deosebite care vor dezvălui lucruri de cea mai mare relevanță pentru destinul istoric al României de după război”.  

Au mai luat cuvântul Petru-Bogdan COJOCARU – Prefectul Judeţului Iaşi, Maricel POPA – Senator în Senatul României, Marius Sorin DANGĂ – Vicepreședinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Mihai CHIRICA – Primarul Municipiului Iaşi și Constantin LUPU – Consilier la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Acordul prevede consolidarea relațiilor de cooperare academică și culturală dintre Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în vederea sprijinirii studenților români de pretutindeni care studiază la UAIC și a integrării acestora în comunitatea academică locală.

Conferința de presă poate fi urmărită aici: https://www.youtube.com/watch?v=HjXlQhJRi2o

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava