Concert pascal
MOPAN Suceava

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a început reabilitarea clădirii turn de la Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea, unde au loc lucrări de reabilitare termică și refuncționalizare în vederea modernizării imobilului și extinderii capacității de cazare.

„Stațiunile de cercetare și practică studențească sunt o prioritate importantă pentru echipa de conducere executivă a UAIC, deoarece acestea reprezintă resurse valoroase pentru creșterea capacității Universității de a genera mai multă valoare adăugată prin activitatea de cercetare științifică. Ne bucurăm că au început lucrările de reabilitare la Stațiunea de la Agigea, vom continua să modernizăm toate celelalte stațiuni din patrimoniul UAIC.” – prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Reabilitarea clădirii turn din cadrul Stațiunii de la Agigea presupune lucrări la instalațiile sanitare și electrice, dar și lucrări de arhitectură, inclusiv reparații la fațadele exterioare și termoizolație. Valoarea investiției se ridică la suma de 432.828,51 lei cu TVA, termenul de execuție a lucrărilor fiind de 90 de zile.

Clădirea turn din cadrul Stațiunii de la Agigea a fost construită în perioada celui de-al doilea Război Mondial, pentru a veghea bateria de coastă „Elisabeta” menită să facă față unor eventuale atacuri ale trupelor aliate. Aceasta a fost parte integrată a Divizionului de Artilerie de Coastă construit la insistențele Mareșalului Ion Antonescu împreună cu Generalul Alexandru Ioanitu. Fiind un imobil construit cu rol militar, acesta include și un sistem impresionant de galerii subterane.

Înfiinţată în anul 1926 de eminentul zoolog, prof. dr. Ioan Borcea, Staţiunea Biologică Marină a devenit, în timp, una dintre cele mai active şi dezvoltate staţiuni de la Marea Neagră şi o şcoală pentru biologia românească. În cadrul stațiunii s-au desfășurat numeroase proiecte de cercetare asupra dezvoltării, fiziologiei, morfologiei și taxonomiei organismelor marine, contribuind astfel la cunoașterea viețuitoarelor din Marea Neagră. Împreună cu fondatorul său, al cărui nume îl poartă, stațiunea a pus bazele oceanografiei în România, fiind recunoscută la nivel internațional și încheind colaborări cu 137 de instituții de cercetare din 47 de țări. În prezent, Stațiunea de la Agigea desfășoară cu precădere proiecte în domeniul biodiversității, deține prima și singura stație cu activitate permanentă pentru studiul migrației păsărilor de la Marea Neagră și își propune repornirea proiectelor de cercetare marină.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava