MOPAN Suceava

Când a fost spânzurat, în ziua de 26 iulie 1826, în orașul Rizaffa, Cayetano Ripoll a devenit și ultima victimă a Inchiziției spaniole, acel sfânt oficiu care spânzurase, arsese și torturase eretici în Spania, încă de la fondarea sa, de către Isabela de Castilia, în anul 1478.

Ripoll era un învățător care fusese întemnițat timp de doi ani și care a fost executat pentru îngrozitoarea vină de a fi insistat că singura învățătură religioasă necesară era respectarea Celor Zece Porunci.

La originile sale, Inchiziția fusese creată de papa Grigore al IX-lea, în anul 1231. Inițial, acuzații aveau posibilitatea de a se căi, iar pedepsele (aplicate nu de către autoritățile bisericești, ci de către cele seculare) mergeau de la simple rugăciuni până la închisoare pe viață. Numai legea seculară putea să condamne la moarte.

Inchiziția a ajuns în Spania în urma înfrângerii de către spanioli a maurilor musulmani și a atins punctul culminant sub primul Mare Inchizitor, dominicanul Tomás de Torquemada. Torquemada a condamnat, probabil, în jur de 2 000 de oameni la arderea pe rug, acest obicei dezgustător având ca nume un remarcabil eufemism, auto da fé ori „act de credință”.

Inchiziția spaniolă nu a mai executat nici o victimă după Ripoll, fiind desființată în anul 1834. Urmașa Inchiziției spaniole, Inchiziția din Mexic a continuat să existe însă, ultimele auto da fé-uri având loc în 1850.

În aceeași zi:

1529: Împăratul Sfântului Imperiu Roman, Carol Quintul, emite un mandat imperial prin care îl autorizează pe Francisco Pizarro să exploreze și să cucerească Perù.

1847: Liberia este prima colonie din Africa care devine independentă.

1856: Se naște la Dublin dramaturgul George Bernard Shaw.

 

Geo Alupoae, critic de teatru.

Ultima execuție a Inchiziției spaniole, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava