MOPAN Suceava

Concurs de alergare montană cu participare internațională în Bucovina, la Fundu Moldovei – a cincea ediție (www.ultrabug.co.uk)

În perioada 1 – 3 iunie, va avea loc în comuna Fundu Moldovei, județul Suceava, ediția a cincea a ultra-maratonului de 100km ULTRABUG.

Cursa este accesibilă atât alergătorilor cu experiență cât și celor aflați la primul maraton, traseul acoperind unele dintre cele mai pitorești zone ale Obcinelor Bucovinei.

LOCALIZARE:

  • Fundu Moldovei – departe de a fi la „capătul pământului”, este o comună prosperă, cu oameni harnici care păstrează cu sfințenie tradițiile străvechi. Este localizată în nord-estul Carpaților Orientali, în depresiunea formată în lungul râului Moldova de culmile Obcinei Mestecăniș. Culmile muntoase sunt prelungi și domoale, cu înălțimi intre 800 și 1500 de metri.
  • La aproximativ 12 km de Câmpulung Moldovenesc și 40 km de Vatra Dornei.
  • Distanțe accesibile față de mânăstirile din nordul Moldovei.
  • Punct ideal de plecare pentru drumeții pe Rarău-Pietrele Doamnei și Giumalău (6km), călărie la Lucina (30km), vizită la stână autentică (2 ore mers pe jos).

DATE TEHNICE:

  • Ultra-maratonul se desfășoară în 3 etape: ziua 1 – 42km, ziua 2 – 50km și ziua 3 – 8km.
  • Altitudinea maxima este de 1284m, cu punctul de plecare la 720m.
  • Diferența pozitivă de nivel totala este de 3860 metri.
  • Traseele sunt marcate cu litera ‘U’ și au puncte de control (alimentare, hidratare) la fiecare 7 – 12 km
  • Participanții de la 100km vor primi în pachetul de înregistrare hanoracul Ultrabug
  • În paralel cu etapa a treia, duminica, 3 iunie, se desfășoară și un Fun-Race de 8km pentru cei care vor să încerce o cursă montană scurtă
  • Numărul maxim de participanți este de 150

CEREMONIA DE PREMIERE se va desfășura la o stână locală și va fi urmată o masă tipic ciobănească (brânză, balmuș, miel la proțap, miel în lut, cozonac, gogoși, băuturi alcoolice și răcoritoare). La ceremonie va fi prezent primarul comunei Fundu Moldovei, care va decerna medaliile, sculptate în lemn de către un meșteșugar local. De la petrecerea de după ceremonia de premiere nu vor lipsi muzica și dansurile tradiționale românești, dar și câteva surprize pregătite în colaborare cu participanți din străinătate.

CUM A INCEPUT ULTRABUG

Ideea de a organiza un ultra-maraton la Fundu Moldovei aparține jurnalistei britanice Anne-Marie Lategan (în fotografie alături de câștigătorul ultimelor două ediții – Robert Hajnal).

În urma unei vacante petrecute la Fundu Moldovei în 2013, Anne-Marie a rămas impresionată de frumusețea peisajelor, de tradițiile și obiceiurile păstrate de oamenii locului și, nu în ultimul rând, de delicioasele bucate bucovinene și s-a gândit ca aceasta zona trebuie promovata și în rândul iubitorilor curselor de alergare de anduranță. Ea însăși o pasionata alergătoare, Anne-Marie a participat la numeroase curse, inclusiv de maraton și ultra-maraton, și este Fitness Editor la revista de specialitate Women’s Running, care apare în Marea Britanie și în alte țări din Europa.

RECUNOAȘTERE INTERNAȚIONALĂ:

  • Ultrabug este afiliat la Asociația Internațională de Trail Running I-TRA
  • Ultrabug oferă 4 puncte pentru calificare la UTMB, una dintre cele mai prestigioase curse de trail din lume
  • Pe lângă câteva zeci de alergători din Romania, la Ultrabug 2018 așteptăm și participanți din Statele Unite, Australia, Franta, Marea Britanie, Slovacia, Africa de Sud – o parte dintre ei au participat și anul trecut
  • Ultrabug se numără printre cele mai bune 50 de concursuri de trail din lume alături de curse consacrate precum Marathon des Sables și UTMB (revista Trail Running Magazine, iulie 2016)
  • Prestigiosul ziar britanic The Guardian a publicat în iulie 2015 un articol despre Ultrabug: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/the-running-blog/2015/jul/02/ultramarathon-ultrabug-romania-100k-carpathian-mountains
  • Cathy Crombie dă nota 10+ concursului Ultrabug într-un articol apărut în revista de specialitate Women’s Running :  http://womensrunninguk.co.uk/blogs/kathy-crombies-take-on-ultrabug-2015/

CE SPUN PARTICIPANȚII DIN ROMÂNIA DESPRE ULTRABUG

  • … “adevărată lecție de camaraderie, de fair-play, de motivare și de viață”
  • … “o surpriză plăcută din toate punctele de vedere”
  • … “este competiția mea preferată”
  • … “zona extrem de frumoasă, ospitalitatea gazdelor, suportul necondiționat al autorităților locale, traseul accesibil atât începătorilor, cât și celor experimentați, medaliile sculptate manual în lemn de către un meșter local”
  • … “ceremonia de premiere fantastică”

CE IȘI PROPUNE ULTRABUG

  • Să promoveze frumusețea zonei și ospitalitatea localnicilor și, prin aceasta, să aibă un impact pozitiv asupra turismului local – majoritatea participanților rezervă cazarea la pensiunile din Fundu Moldovei
  • Să promoveze sportul și mișcarea în aer liber, să atragă cât mai mulți amatori de mișcare în aer liber pe cărări de munte
  • * echipa Ultrabug consideră ca un succes descoperirea unui alergător de mare talent din Fundu Moldovei, cu rezultate foarte bune la competiții naționale. Stefan Dorneanu este chiar din Fundu Moldovei și Ultrabug 2014 a fost primul lui concurs ca alergător. Un an mai târziu, Stefan câștiga medalia de aur la Campionatul National la proba de 50km marș. Stefan este deja un model pentru tinerii din zonă și sperăm ca Ultrabug să descopere și alți tineri talentați.
  • Să încurajeze o atmosferă de camaraderie și corectitudine, în fiecare an se decernează premiul de fair-play
  • Ultrabug își dorește să  ofere o experiență de neuitat participanților, pe lângă cursa propriu-zisă există multe momente de destindere: seara se organizează foc de tabără, concursul BeerMile, prezentări pe teme sportive și alte activități
  • Să promoveze producătorii locali. Se vor face degustări de afinata și alte produse din fructe de pădure culese de localnici, diverse preparate din păstrăv, preparate din brânza, dulciuri tradiționale

ULTRABUG SPRIJINĂ ORGANIZAȚII CARITABILE

Ultrabug se implică în mod activ în susținerea Asociației Freamăt de Speranță. Asociația a pornit de la ideea lui Seby Crăciun de a sprijini copiii și tinerii cu dizabilități grave din zona Câmpulung Moldovenesc. Până la vârsta de 13 ani, el însuși afectat de tetrapareză spastică, Seby a scris și publicat mai multe cărți pentru a-și plăti tratamentul și procedurile de recuperare și pentru a-i ajuta și pe alții în situații similare.

SPONSORI:

Sponsori principali: Edelweiss Echipamente de munte – Câmpulung Moldovenesc, Aqua Carpatica, Ciuc Radler, Kalman Distribution SRL, SC Calcarul Pojorâta, GU Energy, Pensiunea Casa Ileana – Fundu Moldovei

Evenimentul se bucură de suportul localnicilor, participanții sunt încurajați pe traseu, iar medaliile, sculptate în lemn de către un artizan local, sunt înmânate de către primarul comunei Fundu Moldovei, care dă și startul în prima zi de concurs.

Colaborarea cu autoritățile locale este foarte strânsă – acestea ne-au sprijinit în mod constant. Traseele Ultrabug și de Mountain Bike sunt prezentate și pe harta turistică a comunei.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne scrieti pe adresa info@ultrabug.co.uk (persoană de contact Mihaela Draghici)

Ultrabug 2018, 5.5 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava