Concert pascal
MOPAN Suceava

Președintele României, Klaus Iohannis, premierul dar și alți demnitari vor fi invitați să participe anul viitor la evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri care vor avea loc în județul Suceava. Acest lucru a fost convenit în prima ședința ședință a grupului județean care va coordona acțiunile dedicate Centenarului, grup condus de președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur. ”Noi avem un program foarte ambițios și am pornit de la ideea că Suceava după București și Alba Iulia e a treia capitală de județ care trebuie să se bucure de atenție pentru că și Bucovina în 1918 s-a unit cu Țara și atunci vom avea evenimente pe măsură. Toată lumea a fost de acord că va trebui să organizăm evenimente la care să invităm conducerea statului român, președintele României, primul ministru și alți demnitari”, a declarat Flutur.

”Statuia și Sala Unirii vor fi principalele obiective în jurul cărora vom organiza evenimente culturale și științifice dar și alte acțiuni”

Sala Unirii și ansamblul statuar dedicat Centenarului sunt principalele obiective care vor fi realizate cu fonduri locale stabilite în ședința de miercuri a grupului de lucru județean. Sala Unirii va rezulta în urma reamenajării curții interioare a Palatului Administrativ. ”O sală care să fie un amfiteatru, un miniparlament în care CJ să-și desfășoare ședințele și sper eu cândva Suceava să fie capitală de regiune și acest parlament regional să-și desfășoare activitatea în această sală”, a spus Flutur. Ansamblul statuar dedicat Centenarului va fi realizat de Consiliul Județean în parteneriat cu Primăria Suceava și ar urma să fie amplasat în zona Palatului Administrativ. Flutur a explicat că statuia va reprezenta unirea Bucovinei cu țara adică cele patru provincii într-o manieră care să fie clară ”pe înțelesul și a unui copil”.  ”Statuia și Sala Unirii vor fi principalele obiective în jurul cărora vom organiza evenimente culturale și științifice dar și alte acțiuni”, a menționat președintele CJ.

Cei care împlinesc anul viitor 100 de ani vor fi sărbătoriți ”într-un fel aparte”

Un film documentar despre unirea Bucovinei cu țara, o medalie care va fi acordată în cinstea Centenarului Marii Uniri, plăcuțe la intrările în județ care să marcheze evenimentul, cărți, albume, broșuri, sunt câteva lucruri incluse în calendarul stabilit miercuri de grupul  județean. De asemenea, s-a stabilit ca cei care împlinesc anul viitor 100 de ani să fie sărbătoriți ”într-un fel aparte” iar primăriile să identifice cimitirele rămase în paragină și să refacă mormintele eroilor și a personalităților. ”Pe raza județului se vor desfășura multe acțiuni culturale atât în centrele noastre culturale, muzee cât și la nivelul  Inspectoratului Școlar Județean, Universității, Arhiepiscopiei dar și a celorlalte culte religioase”, a spus șeful administrației județene.

Proiecte de infrastructură dedicate Centenarului

Gheorghe Flutur a subliniat că în ședința de miercuri s-au stabilit și câteva lucrări de infrastructură ”destul de curajoase” care să fie realizate în cinstea Centenarului. ”Legat de infastructură obligatoriu trebuie să ne propunem proiecte mari. Unirea Bucovinei cu Țara înseamnă că și din partea principatelor de atunci și din partea Bcovinei au fost acorduri. A fost necondiționată această unire. Atunci și drumul care leagă zona Sucevei de restul țării, de București trebuie modernizat. Fie vorbim de E 85 până la Roman care arată rău acum fie că vorbim de demararea lucrărilor pe bani europeni la drumul expres Suceava- București și autostrada Iași- Târgu Mureș și care să ne lege și pe noi de Ardeal, de vestul țării și de vestul Europei”, a spus Flutur. El a adăugat că în programul de modernizare a infrastructurii va fi inclus drumul spre Dorohoi prin Adâncata dar și drumul Rădăuți-Putna. ”Vor fi multe acțiuni. De exemplu cadastrarea județului. Poate anul viitor va fi o campanie de cadastrare în memoria a ceea ce era acum 100 de ani când Bucovina a fost cadastrată de austrieci. Bucovina când s-a unit cu Regatul a venit cu cadastru cu tot atunci. Poate că Vama Siret va fi modernizată pentru că nu arată bine. Sper ca gara Ițcani să fie modernizată până atunci pentru că vom organiza evenimnente și în aceste puncte care erau cândva la frontieră”, a menționat președintele CJ.

”Dorim să netezim psihologic dacă mai este nevoie și calea asta între Suceava și Fălticeni că tot se discută despre Bucovina și Regat”

Flutur a spus că va implica și primăriile din județ în aceste acțiuni pregătitoare Centenarului și le-a recomandat primarilor să stabilească la rândul lor calendare cu evenimente. ”Chem la inițiativă toate primăriile. Dorim să netezim psihologic dacă mai este nevoie și calea asta între Suceava și Fălticeni că tot se discută despre Bucovina și Regat și măcar la 100 de ani trebuie să facem un efort fiecare să trecem peste aceste momente”, a spus Gheorghe Flutur.

”Noi trebuie să ajungem la unitate măcar în al 12-lea ceas și să lase fiecare orgoliile deoparte ca să rămână în urma noastră ceva”

El a făcut un apel la unitate și la implicare tuturor pentru a atrage fonduri pentru investiții în județul Suceava. ”Am convenit să discutăm în ședință chiar și cointradictoriu dar să ieșim cu un limbaj comun de unitate pentru că sărbătorind certându-ne 100 de ani de la Maea Unire sau bălăcărindu-ne prin presă nu știu ce o să creadă populația. Noi trebuie să ajungem la unitate măcar în al 12-lea ceas și să lase fiecare orgoliile deoparte ca să rămână în urma noastră ceva. 2018 nu este an elecoral și poate și asta va face să fim mai blânzi cu disputele electorale și să fim mai uniți pentru interesul zonei”, a încheiat Flutur.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava