Concert pascal
MOPAN Suceava

Trei ierarhi ai Bisericii noastre s-au aflat astăzi, 21 august 2021, în Gura Humorului, județul Suceava, la împlinirea a zece ani de la sfințirea catedralei cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Toți Sfinții Români”.

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, au fost întâmpinați cu flori de copii ai parohiei îmbrăcați în costume populare specifice locului, precum și cu pâine și sare, potrivit tradiției din Bucovina.

Pentru a marca momentul împlinirii a zece ani de când a fost târnosită biserica, astăzi a fost sfințită o piatră comemorativă aflată pe peretele exterior de nord-est al catedralei, pe care este gravat textul: „Recunoștință eroilor neamului românesc, ctitorilor, slujitorilor, înzestrătorilor și închinătorilor acestui sfânt locaș.”

În continuare, ierarhii, împreună cu soborul de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe un podium special amenajat în fața locașului de cult, răspunsurile liturgice fiind date de corul catedralei.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie.

La evenimentul desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, au participat numeroși credincioși, stareți și starețe din cuprinsul eparhiei, precum și reprezentanți ai autorităților locale, dintre care îl amintim pe domnul Marius Ioan Ursaciuc, primarul orașului Gura Humorului.

La final, părintele paroh Mircea Nuțu le-a amintit credincioșilor cu câtă jertfă și dragoste s-au început lucrările de construcție a catedralei. Sfinția sa le-a mulțumit ierarhilor prezenți și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru arhiereasca binecuvântare și a adus prinos de mulțumire tuturor celor care s-au implicat de-a lungul timpului în împodobirea și înfrumusețarea bisericii. În semn de prețuire părintele le-a oferit ierarhilor câte o icoană cu Maica Domnului.

Părintele paroh a oferit distincții de onoare din partea consiliului parohial ierarhilor, invitaților speciali și reprezentanților autorităților locale și județene. La rândul său, primarul orașului Gura Humorului i-a oferit părintelui Mircea Nuțu o diplomă de excelență în semn de apreciere pentru activitatea sa în slujba comunității.

La 21 august 2011, biserica a fost sfințită de un numeros sobor de ierarhi ai Bisericii noastre, condus de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Locul în care avea să se înalțe Catedrala Ortodoxă din orașul Gura Humorului a fost sfințit de vrednicul de pomenire Părinte Arhiepiscop Pimen în anul 1991, la data de 5 decembrie. Piatra de temelie a bisericii cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Toți Sfinții Români” a fost așezată în luna octombrie a anului 1994 cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților la acea vreme.

Săvârșirea Sfintei Liturghii la împlinirea a zece ani de la sfințirea bisericii înseamnă și încununarea jertfei credincioșilor care au contribuit, prin numeroasele binefaceri, la înnoirea și buna chivernisire a sfântului locaş.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava