Concert pascal
MOPAN Suceava

Societatea Ornitologică Română (SOR) atrage atenția asupra unui nou caz de braconare a gârlițelor mari pe teritoriul României. Două păsări din această specie au fost împușcate în zona Săcele, județul Constanța. Gârlița mare este o specie cinegetică, dar în această perioadă nu se poate vânadatorită suspendării în instanță a cotelor de vânătoare pentru acest sezon. Autoritățile au identificat persoanele în cauză, iar acestea au fost duse la audieri. O anchetă este în curs de desfășurare.

În 12 februarie 2022, colegii noștri care se aflau pe teren în zona Săcele pentru implementarea schemei de monitorizare a gâștelor au observat o persoană ascunsă într-o zonă cu vegetație densă. Acesta folosea atrape (gâște de cauciuc) și chemătoare electronice ce emiteau sunete specifice gârlițelor mari pentru a atrage păsările cât mai aproape de locul din care vâna.

„Imediat ce am văzut persoana în tufiș și tot echipamentul pe care îl folosea pentru a atrage gârlițele și a le împușca, am sunat la 112. Când m-a văzut, ela ieșit din ascunzătoare și a dat un telefon. La scurt timp, a venit o mașină, iar șoferul l-a ajutat să strângă cât au putut din echipamentul folosit pentru a atrage păsările. S-au urcat în mașină și au fugit de la locul faptei. Nu au mai avut timp să strângă și atrapele, pe care le-au lăsat pe câmp. Poliția a venit la fața locului și a deschis o anchetă. Au fost găsite multe tuburi de cartușe și două gârlițe mari împușcate în raza de acțiune unde era ascunsă persoana în cauză”, a declarat unul dintre ornitologii SOR care au descoperit braconierul.

SOR salută reacția promptă a autorităților care au răspuns foarte repede în acest caz de braconaj, precum și în altul similar raportat acum o lună. Persoanele au fost identificate și aduse la audieri.

Gâștele cu gât roșu, amenințate și ele de braconieri

Colegii noștri care se aflau pe teren și au alertat autoritățile au numărat în acea zi peste 50.000 de gârlițe mari (Anser albifrons), darșipeste 4.000 de gâște cu gât roșu (Branta ruficollis) care iernează în zona Săcele – Vadu. Cele din urmăsunt o specie vulnerabilă la nivel global,populația totală fiind estimată lanumai aproximativ 55.000 de exemplare. Cazurile de braconaj din România sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât cele două specii de gâște formează stoluri mixte, iar împușcările accidentale reprezintă una din marile amenințări la adresa gâștelor cu gât roșu.

„Avem un nou caz de braconaj care ne arată tot mai mult nevoiaimplementării unor soluții informatice care să asigure înregistrarea exemplarelor împușcate din speciile admise la vânătoare, pentru a descuraja braconajul. Fără un control real și transparental activității de vânătoare, fenomenul braconajului nu va putea fi combătut”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Curtea de Apel Târgu Mureș a decis, pe 26 noiembrie 2021, suspendarea pentru sezonul 2021-2022 a cotelor de vânătoare pentru 25 de specii de păsări. Prin urmare, nu mai poate fi vânată niciuna din cele25 de specii la care face referire decizia judecătorească: cioară grivă, cioară desemănătură, ciocârlie decâmp, cocoşar, coţofană, gaiţă, găinuşă debaltă, gâscă de vară, gârliţă mare, graur, guguștiuc, ieruncă, lișiță, porumbel gulerat, porumbel de scorbură, prepeliță, rață mare, rață mică, rață moțată, rață sunătoare, sitar de pădure, stăncuță, sturz de vâsc, sturz cântător, turturică.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava