MOPAN Suceava

Municipiul Suceava va avea un nou ”Cetățean de Onoare” în persoana artistului fotograf Dimitrie Balint. Proiectul de hotărâre inițiat de primarul Ion Lungu va fi aprobat în ședința Consiliului Local de joi, 28 octombrie. Propunerea privind conferirea disticției aparține doamna Ica Mîndrilă, în calitate de administrator al grupului ..Suceava, leagănul sufletului nostru”.

”Născut la data de 16 septembrie 1930, în comuna Șcheia, Dimitrie Balint este un prețios ’’cronicar în imagini al urbei”. În anii ’70 a fost unul dintre puținii fotografi români care au participat la cursuri de specializare pentru fotocolor, cursuri susținute în Germania de Est. În perioada în care a activat la UCECOM a participat la concursuri naționale și intemationale. Lucrările sale au fost expuse în Budapesta, Praga, Varșovia și Berlin, iar la concursurile de artă fotografica din Ungaria și Germania a obținut premiul 1. În cei aproape 80 de ani de activitate a realizat zeci de mii de fotografii, cadre foto luate din același loc la interval de zeci de ani, realizând o paralelă între Suceava veche și cea de azi”, se menționează în expunerea de motive.

Expozițiile de artă fotografică enumerate mai jos, organizate de artistul fotograf Dimitrie Balint sunt foarte apreciate de publicul sucevean, exponatele fiind considerate ca ’’zestre” inestimabilă pentru generațiile următoare:

’’Oameni și locuri din Bucovina – O lume care încă mai există” (expoziție realizată de Complexul Muzeal Bucovina);

’’Suceava – În trecut și acum” (expozitie organizată la Palatul Administrativ din Suceava în noiembrie 2017);

’’Suceava: atunci și acum” (expozitie organizată la sediul Asociației Institutul Bucovina în iunie 2021).

Expoziția permanentă a lui Dimitrie Balint se află la Capela Bisericii ”Sfânta Înviere” din Suceava, deschisă spre vizitare publicului larg.

Un nou ”Cetățean de Onoare” al municipiului Suceava, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava