Concert pascal
MOPAN Suceava

În ajunul Sărbătorii Sfinților Petru și Pavel, 28 iunie 2022, cinci autovehicule încărcate cu produse alimentare de bază au ajuns în satele românești din regiunea Cernăuți, pentru a sprijini familiile și persoanele refugiate din zonele afectate de războiul din țara vecină.

Pentru buna desfășurare a acestei acțiuni s-au implicat preoți voluntari din protopopiatul Rădăuți, părinții de la Mănăstirile Putna și Sihăstria Putnei, copii din cadrul Așezământului „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți”, precum și voluntarii GlobalMedic.

Mașinile au fost încărcate în seara zilei de 27 iunie 2022, la punctul de colectare de la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți”. Pentru a sprijini persoanele refugiate, precum și familiile care îi găzduiesc, clerici și credincioși, persoane de caritate din țară și din străinătate, cu ajutorul autorităților române și ucrainene, au reușit să distribuie și în zonele grav afectate de conflict produse alimentare de bază, pentru a fi oferite celor în nevoie.

Cu sprijinul autorităților locale din Ciudei și Crasna, în ziua de 28 iunie s-au împărțit aproximativ 1600 kituri cu alimente de bază în valoare totală de aproximativ 160 000 lei,  în centrele pentru refugiați din Ropcea, Ciudei, Cireș, Crasna Nouă, Crăsnișoara, Crasna, Pătrăuții de Jos și Pătrăuții de Sus din regiunea Cernăuți.

Protoiereul Nicolae Popescu, de la Parohia română „Sfântul Nicolae” din Ciudei, a însoțit delegația Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pe întreg parcursul traseului din Ucraina. Prin Serviciul de Asistență Socială a Mitropoliei Kievului o cantitate însemnată de produse alimentare a fost transportată în zonele grav afectate din Bucea și din regiunea Kievului.

Pentru a sprijini comunitățile care găzduiesc refugiați din țara vecină, alături de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în acțiunile de întrajutorare a refugiaților s-au alăturat voluntarii de la GlobalMedic Canada, prin care se distribuie, atât în județul Suceava cât și în regiunile Cernăuți și Ternopil și Ivano-Frankivsk, kituri cu alimente de bază și produse de igienă.

Încă din data de 24 februarie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a fost constituit un comitet alcătuit din clerici ai Centrului Eparhial, protoierei, exarhi și voluntari, care a identificat cele mai eficiente măsuri de sprijinire a cetățenilor ucraineni. Astfel, s-au organizat două puncte fixe de asistență social-filantropică pentru distribuirea alimentelor, direcționarea către locurile de cazare, oferirea de informații privind călătoria pe teritoriul României, precum și asigurarea asistenței spirituale pentru cei greu încercați în această perioadă, printr-un cuvânt de mângâiere și încurajare. Permanent, în punctul de trecere a frontierei Siret și în Gara Burdujeni din Suceava, voluntarii oferă ceai, cafea și mâncare refugiaților ucraineni, dar și îndrumare în găsirea celor mai bune soluții de cazare și transport. În fiecare centru sunt prezenți, în schimburi de câte 8 ore, clerici și mireni, dintre care cel puțin unul vorbitor de limbă ucraineană.

Pentru coordonarea inițiativelor de sprijin, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a lansat platforma „Uniți pentru pace”, acțiune care face parte din programul social-filantropic demarat la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Prin intermediul unitipentrupace.ro, cei care doresc să vină în ajutorul aproapelui pot ajuta financiar, pot dona alimente, găzdui sau transporta refugiați, dar se pot înscrie și ca voluntari.

Cei care doresc să se alăture acestor acțiuni umanitare sunt îndemnați să acceseze platforma de sprijin unitipentrupace.ro sau să doneze în conturile Arhiepiscopiei:

Titular: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

în lei: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014,

în euro: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110,

în dolari: RO30 RNCB 0234 0370 1091 0004

deschise la Banca Comercială Română, cu mențiunea sprijin refugiați Ucraina.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava