Concert pascal
MOPAN Suceava

Puțini știu că un sucevean se află printre marii binefăcători ai poporului evreu pentru că a salvat de la deportare 25.000 de evrei. Este vorba de dr. Traian Popovici, fiu al satului Fundu Moldovei, care a făcut acest act de rar curaj civic și de deosebit umanism din calitatea sa de primar al Cernăuțiului în toamna anului 1941. Mormântul său se află în curtea bisericii vechi de lemn din satul Colacu, comuna Fundu Moldovei și are gravată următoarea inscripție.

”DR. TRAIAN POPOVICI

Avocat, f, deputat, f.primar al Cernăuților, talentat stihuitor.

1892-1946

În toamna anului 1941 în calitatea-i de primar înfruntând urgia descreerării hitleriste a salvat 25.000 de evrei cernăuțeni de la deportare în Transnistria. Pentru acest act de rar curaj civic și de deosebit umanism, statul Israel, i-a conferit în anul 1969 cea mai înaltă distincție națională, dispunând ca numele lui să fie înveșnicit printre marii binefăcători ai poporului evreu”. Lângă placa funerară se mai află o placă prin care familia Vainștein îi mulțumește pentru salvarea de la deportarea în lagărul de exterminare.

Făcând parte din a şasea generaţie a iereului Popa Andrei din Udiştea Sucevei, dr. Traían Popovici a urmat Gimnaziul greco-oriental din Suceava, a fost ales, pentru anul 1913-1914, preşedinte al Societăţii studenţeşti Junimea” din Cernăuţi, a dezertat din armata austriacă în toamna anului 1914, înrolându-se voluntar sub flamura drapelului naţional din România şi a luptat, fără întrerupere, din prima zi până în ultima zi a războiului întregirii naţionale. Întors la Cernăuţi, a practicat avocatura, în capitala provinciei, apoi la Bucureşti. În calitate de primar al Cernăuţilor, Traian Popovici a reuşit să salveze 25.000 de evrei de la furia hitleristă, cinstindu-i-se memoria printr-un cenotaf înălţat în sanctuarul comemorativ Yad Vashem din Ierusalim. Ca poet, a cântat durerea neamului său din anii războiului (1940-1944).

Un sucevean printre marii binefăcători ai poporului evreu pentru că a salvat de la deportare 25.000 de evrei, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava