MOPAN Suceava
Galerie foto14 poze în acest set

Una dintre cele mai frumoase primării din țară se află în județul Suceava. Este vorba de Primăria comunei Fundu Moldovei, care arată într-un mare fel după ce a fost reabilitată și modernizată. Modernizarea a fost făcută după planurile vechi clădirii fiindu-i redată arhitectura de odinoară. Fotografiile realizate zilele trecute vorbesc de la sine.

Istoricul comunei Fundu Moldovei

Fundu Moldovei este o comună reprezentativă pentru zona de munte a județului Suceava, ca vatră etnofolclorică deosebit de interesantă, consemnată ca atare încă de la începutul secolului, când a fost aleasă, la îndemnul istoricului Ion Nistor, ca una din cele patru puncte de reper pentru cercetările sociologice întreprinse de Dimitrie Gusti – primele de gen din România.

Fundu Moldovei este o regiune conservatoare, locuită de munteni, creatori și păstrători ai unor forme proprii de viață materială și spirituală; comuna atrage prin elemente de arhitectură tradițională și de civilizație a lemnului, prin viața păstorească și prin celelalte ocupații, prin meșteșuguri, costum popular, obiceiuri, ceremeonialuri, prin diversitatea coregrafică a jocurilor populare, repertoriul muzical, viața culturală în general.

Fundu Moldovei este locul unde activează ansamblul artistic „Arcanul”, una din cele mai reprezentative formații artistice din Bucovina, atât ca „performanțe” – premii la festivaluri din Olanda, Irak, Polonia, Bulgaria, Germania, Ungaria, cât și ca origini – înaintașii celor de astăzi au dansat și s-au bucurat de succes în 1908 la Viena și în 1937, la Londra.

Fundu Moldovei este gazda Festivalului „Buna Vestire”, festival de cântece și poezii religioase ce se desfășoară sub patronajul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și care are ca scop valorificarea tradițiilor ortodoxe și etalarea unor forme de artă populară.

Fundu Moldovei este locul unde se mai pot întâlni obiceiuri și tradiții, așa cum în unele părți le mai povestesc doar bătrânii: la momentele importante din viața omului – naștere, nuntă, înmormântare – și la diferite date din calendar, în special la cele două mari sărbători: Paștele – impistritul ouălor, binecuvântarea bucatelor de la Slujba de Înviere – și cele de iarnă, respectiv de Crăciun și de Anul Nou – colinda; clopoțelul; buhaiul; jocurile cu măști; capra și cerbul; ursul; moșul și baba; mirele și mireasa; semănatul; teatrul popular; steaua, multe din acestea, datorită acurateții filonului de folclor autentic, înregistrate și aflate de ani buni în arhivele unor televiziuni din țară și străinătate.

Localitatea Fundu Moldovei este atestată documentar pentru prima dată într-un hrisov al lui Ioan Grigore Calimah, prin care dăruiește Mariei jitniceroaiei mai mulți munți din ținutul Câmpulung Moldovenesc, în 1761: „adică muntele Cucoșul, muntele Găina, Valea Porșescul, muntele Petrișul, muntele Mestecăniș, moșia Botăș din FUNDU MOLDOVEI, muntele Muncelul Străjii și munții ce se cheamă Fața Câmpulungului” (FUNDU MOLDOVEI – o așezare din ocolul Câmpulungului bucovinean).

Una dintre cele mai cochete primării din țară se află în județul Suceava, 8.4 out of 10 based on 19 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.4/10 (19 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava