MOPAN Suceava

Aflată în plină expansiune în ţara noastră, tot mai mulţi români au descoperit tainele meditaţiei şi au luat cu asalt studiourile de yoga.

Cu toate aceste, există persoane care se plâng de studio-urile în care practică yoga sau chiar de instructorii cu care petrec ore bune pentru relaxare. Cunoscuta profesoară de yoga Dana Ţupa afirmă că alegerea atât a unei şcoli de yoga, cât mai ales unui profesor experimentat, a devenit o provocare pentru mulţi pasionaţi ai acestui stil de viaţă şi recomandă iubitorilor de yoga să ia în calcul următoarele recomandări:

1. Studio de yoga sau centru de fitness unde se face și yoga? Există argumente care susțin ambele variante, în funcție de ceea ce dorești să obții prin practica ta. Centrele de fitness din România înglobează pe lângă activitatea de bază și ședințe yoga variate. Natura unui centru de fitness impune însă și stilul dominant, sportiv, activ, dinamic, menit să îți tonifice corpul, să îl flexibilizeze. Adeseori însă, în aceste spații unde se desfășoară în paralel și alte activități, nu este suficient de multă liniște pentru o interiorizare și relaxare optimă. Dacă însă, pe lista căutărilor tale se află partea mai profundă a practicii, ce înglobează pe lângă latura fizică și cea de meditație, interiorizare, autocunoaștere, atunci se recomandă un spațiu consacrat, încărcat cu energia meditației, unde poți beneficia din plin de liniște, relaxare și interiorizare.

2. Verifică dacă școala sau studioul respectiv are sau nu acreditare la nivel international! “Experţii yoga recomandă ca, atât studioul, cât şi profesorii de yoga să fie acreditaţi de foruri internaţionale specializate, acreditare ce se obține doar în urma participării la cursuri de instructori, în școli specializate. Cele mai renumite foruri de Yoga din lume, ce oferă girul unei școli, sunt Yoga Alliance International USA și Yoga Alliance UK, chiar în această ordine. Din nou, dacă ai vrea să faci ceva important pentru tine, ai alege o şcoală care să îți inspire încredere, soliditate și stabilitate, așa că alege pe cei de top și în domeniul yoga. Pe site-urile forurilor mai sus menţionate sunt listate şcolile acreditate din România, dar şi din lume”, explică profesoara de yoga acreditată internaţional Dana Ţupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy.

3. Înainte de a decide, verifică mai multe studiouri și în cadrul aceluia, mai multe sedințe. Majoritatea studiourilor oferă spre testare, fie ședințe gratuite, fie un timp limitat, în care să poți ‘’degusta’’ din ceea ce se petrece la acea sesiune, sau pur și simplu să îți dai seama dacă ai o chimie cu instructorul respectiv, fără să pierzi timp și bani inutil. Este însă greșit să tragi concluzii pripite după o singură ședință sau participând la clasa unui singur instructor, întrucât tematicile sunt variate și de cele mai multe ori, există mai mulți instructori în fiecare studio”, declară profesoara de yoga Dana Ţupa.

4. Există o comunitate? “În funcție de cât de mult dorești să socializezi sau îți dorești să înveți, o comunitate vine și susține căutările tale, mai ales dacă o căutare spirituală intră în aria ta de interes. Practica împreună cu alte persoane, te poate ajuta să progresezi rapid și să îți aducă un confort sporit emoțional. Recomandarea mea ar fi să eviți clasele private, întrucât trăind în societate, ne dorim conectare, relații și idei noi”, afirmă Dana Ţupa.

5. Caută un instructor sau profesor yoga care te provoacă în procesul autodepășirii personale. “Avem nevoie de feedback pentru practica noastră și în același timp, de îndrumare, pentru că uneori, există o diferență între ceea ce credem că ni se potrivește ca stil, nivel și experienţă personală. Cu atât mai mult, cu cât suntem la început de drum, avem nevoie de îndrumare sau consultanță, pentru a decide primii pași, aceștia constituind o temelie pentru practica ulterioară. Nu poți construi o casă fără o temelie solidă, și pentru aceasta, ai nevoie de specialiști la care să apelezi, cu experiență cât mai mare. Este important să se genereze și o bună conexiune cu acel instructor, la ora căruia să te simți bine, dar în același timp să îți depășești cercul tău de confort”, spune specialistul în practica yoga.

6. Culege date despre profesorii care predau în acea școală! “Şcolile de yoga acreditate internaţional sunt obligate prin statut să aibă instructori principali, de asemenea, acreditaţi internaţional, însă există şi cursanţi coordonaţi de aceştia să devină profesori acreditaţi internaţional. Să spunem că sunt în perioada rezidenţiatului şi abia în această perioadă îşi descoperă specializarea. În funcţie de preferinţele noastre, se recomandă să ne alegem instructorul de yoga, deoarece există specializări multiple. Eu le recomand cursanţilor mei, atunci când îşi aleg un instructor din echipa mea, să citească CV-urile lor, să le urmărească postările sau videoclipurile de pe Facebook sau Instagram, pentru ca mai apoi să aleagă profesorul cu care ar putea lucra uşor, atât din punct de vedere al personalităţii, cât și al stilului de predare”, afirmă profesoara de yoga Dana Ţupa.

7. Citeşte articolele de specialitate din rubrica de bloguri. “Majoritatea profesorilor acreditaţi internaţional participă foarte des la conferinţe, congrese şi ateliere de lucru internaţionale şi apoi se întorc în ţară cu un bagaj de cunoştinţe îmbogăţit. De regulă, acea experienţă este transpusă sub formă de articole pe blogurile personale sau pe blogurile şcolilor de yoga unde susţin cursuri. Mai mult decât, instructorii împărtăşesc aceste învăţături şi practica lor, prin clase, seminarii sau workshop-uri. Acolo, majoritatea iubitorilor de yoga găsesc răspunsurile la întrebări despre practica yoga, despre abordări în domeniu şi îşi pot solidifica imaginea despre calitatea şcolii unde urmează cursurile”, menţionează Dana Ţupa.

8. Cere un pachet personalizat pentru nevoile tale, mai ales dacă te afli la început de drum! “Un aspect foarte important este dat de satisfacerea nevoilor cursantului. Atât profesorul, cât şi şcoala îşi organizează, de regulă, cursurile după nevoile principale ale cursanţilor. De obicei, majoritatea şcolilor de yoga au cursuri personalizate în funcţie de mai multe criterii (gradul de dificultate – începători sau avansaţi, după vârste – pentru copii, pentru adolescenţi, pentru adulţi, pentru seniori etc.). Recomandarea mea este să viziteze personal şcoala de yoga, să-şi cunoască personal viitorii instructori, să analizeze bine cum se desfăşoară o oră de clasă şi să aleagă în cunoştinţă de cauză. În general există posibilitatea de a testa o clasă sau un minim de timp, astfel încât să ai posibilitatea de a decide dacă ți se potrivește respectiva clasă sau instructor”, conchide Dana Ţupa, fondatoarea PURNA Yoga Academy – prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance Internațional din Statele Unite.

Dana Ţupa este Expert Yoga Teacher acreditat la Yoga Alliance  International USA cu cea mai înalta calificare, E-RYT500. Este şi Fondatorul PURNA Yoga Academy, prima şcoală de yoga din România acreditată la acelaşi for internaţional, şcoală care a scos, în 2014, primii instructori yoga din România, acreditaţi internaţional. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alături de profesori şi maeştri din România şi din străinătate (Thailanda, Elveţia, Italia, UK, India, Turcia). Este master NLP, a studiat Strategic Interventions, cu Tony Robbins şi Chloe Madanes. A urmat cursuri de Vipassana în Chiang Mai, Thailanda, participând şi la seminarii cu Dalai Lama în Elveţia şi India. A susţinut cursuri de yoga şi seminarii, atât în Romania, cât şi în Thailanda, cel mai de succes dintre ele, considerându-l a fi, Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditaţie şi vizualizare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava