MOPAN Suceava
Galerie foto79 poze în acest set

Primăria și Consiliul Local al municipiului Suceava împreună cu Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” au organizat joi în curtea interioară a Cetății de Scaun evenimentul intitulat ”Unirea prin teatru”. La acest eveniment inclus în calendarul Zilelor Teatrului Matei Vișniec aflate la a doua ediție a fost prezent marele dramaturg Matei Vișniec, reprezentanții teatrelor invitate la festival dar și oficialitățile locale precum președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, primarul Ion Lungu, prefectul Mirela Elena Adomnicăi. Directorul general al Teatrului Municipal Matei Vișniec, Carmen Veronica Steiciuc, a ținut să sublinieze din start că în anul Centenarului Marii Uniri Suceava a reușit să realizeze unirea prin cultură arătând că la festival sunt prezente patru teatre din Republica Moldova dar și teatre din București și din provinciile istorice. ”Este și o unire prin teatru a instituțiilor de cultură din Suceava care au răspuns pozitiv invitației noastre”, a spus Steiciuc.

Diplomă și medalie de la primarul Ion Lungu pentru dramaturgul Matei Vișniec

Primarul Ion Lungu a spus la rândul său că proiectul teatrului din Suceava este unul reușit succesul datorându-i-se în primul rând lui Matei Vișniec. El a arătat că la Suceava se face performanță și că sub cupola Centenarului Teatrul Muncipal Matei Vișniec va face la toamnă un turneu la Paris. Lungu i-a mulțumit lui Matei Vișniec pentru implicare și l-a asigurat de tot sprijinul său pentru activitatea teatrală viitoare. Primarul i-a oferit renumitului dramaturg diploma și medalia aniversară la împlinirea a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei.

Flutur: ”Ne închinăm, vă admirăm, vă aplaudăm și vă respectăm pentru ce faceți pentru cultura românească, pentru teatrul românesc”

Șeful administrației județene, Gheorghe Flutur, a ținut să felicite organizatorii pentru ideea acestei acțiuni ”Unire prin teatru” arătând că se poate vorbi și despre ”Înălțare prin teatru”. ”Ne închinăm, vă admirăm, vă aplaudăm și vă respectăm pentru ce faceți pentru cultura românească, pentru teatrul românesc”, a spus Flutur care le-a transmis celor prezenți că le acordă ”azil politic” în frumoasa Bucovină. Gheorghe Flutur a avut cuvinte de apreciere la adresa dramaturgului Matei Vișniec pe care l-a numit ”ambasador bucovinean care ne face cinste și onoare” și pe care l-a trecut în fruntea listei elitelor din Bucovina. Ca urmare Flutur i-a înmânat lui Vișniec medalia ”Meritul Bucovinei”.

Vișniec: ”Festivitățile vin și trec dar să ne gândim cum să devină viitoarea sută de ani vivabilă pentru toți. Un secol mai frumos”

Prefectul Mirela Adomnicăi a vorbit la rându-i de succesul Teatrului Matei Vișniec care cu echipa valoroasă de actori tineri a reușit să așeze Suceava pe harta teatrală a României. Evenimentul de joi s-a încheiat cu pledoaria dramaturgului Matei Vișniec pentru teatru și cultură. „În acest an 2018, plin de semnificaţii istorice pentru români, teatrul devine un simbol al unirii. Este menirea teatrului să creeze punţi şi pasarele acolo unde accidentele istoriei ridică ziduri sau trasează frontiere. Prin vocaţia sa umanistă şi universalistă, teatrul întreţine comunicarea dintre oameni, culturi şi comunităţi chiar şi atunci cînd acestea sunt divizate sau manipulate de diverse doctrine toxice. Teatrul, prin stimularea spiritului critic şi al reflecţiei despre om este un spaţiu de libertate în care poate renaşte ideea de fraternitate şi se pot regăsi familii dezbinate”, a spus Vișniec. El crede că un asemenea eveniment este mai degrabă un moment pe care trebuie să-l dedicăm mai mult reflecției. ”Festivitățile vin și trec dar să ne gândim cum să devină viitoarea sută de ani vivabilă pentru toți. Un secol mai frumos”, a încheiat Vișniec. Trebuie spus că la finalul acțiunii primarul Ion Lungu a înmânat câte un trofeu reprezentanților tuturor teatrelor prezente la Zilele Teatrului Matei Vișniec dar și unor mari actori precum Florina Cercel și Constantin Tache Florescu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava