Concert pascal
MOPAN Suceava

COMUNICAT DE PRESĂ
Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice vă informează asupra inițierii ultimei etape a Campaniei de informare și conștientizare a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”- Seminariile de educație ecologică pentru copii.

Obiectivul principal al seminariilor constă în informarea corectă a copiilor în ceea ce privește problemele legate de igienă și consumul de apă. De asemenea, se va încerca instruirea copiilor și crearea unei atitudini pozitive în relația lor cu mediul înconjurător.

Seminariile de educație ecologică vor fi susținute de cadrele didactice care au participat la Seminarul de Formare de Formatori, organizat în primăvară acestui an, sub supravegherea reprezentanților Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice.

Evenimentele se vor organiza in grădinițe si școli din cele 87 comune incluse in proiect. Astfel, cele 3 grupe de copii, preșcolari, ciclul primar și cel gimnazial vor primi informații despre importanţa apei pentru mediul înconjurător şi sănătatea omului.

Prima etapă (10 octombrie – 01 noiembrie) cuprinde comunele din județele: Dâmbovița, Ilfov, Călărași, Ialomița, Suceava, Iași, Buzău, Satu-Mare, Bihor, Maramureș, Brașov, Prahova, Mehedinți, Dolj, Olt, Cluj, Bistrița Năsăud.

Prin aceste acțiuni se dorește îmbunătățirea practicilor și comportamentelor individuale, de familie și instituționale în zonele rurale din România (în special în comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrați), în ceea ce privește gestionarea gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere, precum și combaterea poluării cu nutrienți a apelor și solului și crearea premizelor pentru o agricultură durabilă.

Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântâni. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.
În România peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi.
Cantităţile peste limitele admise, a nitraţilor în apa de băut, conduc la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie, sau “boala albastră” şi este deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.
Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană.
Pe termen lung, obiectivul acestei campanii este îmbunătăţirea calităţii vieţii prin practicarea agriculturii ecologice, împădurirea terenurilor improprii agriculturii şi crearea de perdele forestiere de protecţie.
Aceste măsuri elimină riscul îmbolnăvirii cauzate de consumul de apă contaminată şi promovează utilizarea eficientă a gunoiului de grajd care, în acest mod, nu va mai fi un factor poluant.
Informaţii suplimentare despre proiect.

România a primit un împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și un grant de la Facilitatea Globală de Mediu (Global Environment Facility – GEF) pentru a sprijini implementarea Proiectului „ Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” în localități selecționate vulnerabile sau potențial vulnerabile la poluarea cu nutrienți (ZVN). Obiectivul general de dezvoltare al proiectului este de a sprijini Guvernul României în îndeplinirea cerințelor Directivei Nitrați a UE prin reducerea poluării cu nutrienți a corpurilor de apă, promovarea modificărilor comportamentale la nivel de comună și întărirea capacității instituționale și de reglementare.
În vederea atingerii acestui obiectiv, Proiectul sprijină Guvernul României prin:

a) Implementarea unei serii de investiții în circa 69 de localități ZVN, incluzând: sisteme comunale de depozitare și manipulare pentru a promova o mai bună gestionare a deșeurilor animale și menajere, plantarea de fâșii de vegetaţie forestieră cu rol de protecţie și reabilitarea pășunilor, canalizare și epurare a apelor uzate la scară mică și promovarea Codului de Bune Practici Agricole.

b) Întărirea capacității instituționale a Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) și a Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR) precum și a altor agenții naționale, regionale și județene implicate, de a implementa Directiva Nitrați.

c) Derularea unei campanii de Conștientizare Publică pentru a sprijini activitățile proiectului și a stimula replicarea intervențiilor proiectului în alte zone similare din România, precum și în alte țări riverane de la Marea Neagră și în țări candidate UE.
Pentru mai multe informatii despre proiect, vă rugăm să accesați:

www.inpcp.ro,

www.inpcp-campanie.ro,

 www.blog.inpcp-campanie.ro.

http://www.facebook.com/CampaniaImpotrivaPoluariiCuNutrienti

 Seminariile de educație ecologică pentru copii

Data

Comuna

Judet

 

Data

Comuna

Judet

10-Oct

Crevedia Dambovita

 

23-Oct

Grajduri Iasi

11-Oct

1 Decembrie Ilfov

 

Ilva Mica Bistrita Nasaud

14-Oct

Cajvana Suceava Farcasele Olt
Salacea Bihor

24-Oct

Mironeasa Iasi
Vernesti Buzau Bistrita Bargaului Bistrita Nasaud

15-Oct

Gura Humorului Suceava Traian Olt
Balta Alba Buzau

25-Oct

Voinesti Iasi
Paulesti Satu Mare Giurgeni Ialomita

16-Oct

Seini Maramures Bontida Cluj
Galanesti Suceava

28-Oct

Miroslava Iasi
Prejmer Brasov Targsoru Vechi Prahova

17-Oct

Crucisor Satu Mare

29-Oct

Budesti Calarasi
Vicovu de Sus Suceava Mircesti Iasi

18-Oct

Frasin Suceava

30-Oct

Sohatu Calarasi
Farcasa Maramures Cristesti Iasi
Magurele Ilfov

31-Oct

Jilavele Ialomita

21-Oct

Remetea Chioarului Maramures Cotnari Iasi
Todiresti Suceava

1-Nov

Deleni Iasi
Garla Mare Mehedinti Vasilati Calarasi

22-Oct

Vadul Izei Maramures
Ghercesti Dolj
Scanteia Iasi

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava