MOPAN Suceava

Miercuri, 20 decembrie 2017, a avut loc a XV-a ediție a Festivalului „La ieslea Domului”, care se desfășoară în fiecare an la Solonețu Nou în preajma Sărbătorii Nașterii Domnului. Jasełka este o reprezentație teatrală a evenimentelor biblice legate de nașterea lui Isus Cristos. Cuvântul „jasło” în limba polonă veche însemna o iesle făcută din scânduri. Primele reprezentații datează din secolul XIII, creatorul lor fiind Sf. Francisc din Assisi. El a reprezentat scena nașterii lui Isus în grota săpată în stâncă în Greccio. La început, reprezentațiile erau prezentate în biserici, iar mai apoi pe străzi, în piețe și case. Principalii eroi erau: Sfânta Familie, păstorașii, cei trei crai, îngerii și cumplitul rege Irod.


La Festival au participat preșcolari și elevi din Solonețu Nou, Baineț, Moara, Siret, Poiana Micului, Cacica, Pleșa, precum și liceenii ce învață la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, însoțiți de profesorii lor cu scenete, colinde și poezii legate de Nașterea Domnului. Evoluția fiecărei grupe a introdus pe cei prezenți în atmosfera apropiatelor sărbători și a amintit cât de importantă este menținerea tradiției, precum și colindatul împreună în această perioadă.


În fiecare an, într-o zi frumoasă de decembrie, copiii și tinerii polonezi se întâlnesc la Solonețu Nou, deoarece astea scurte scenete din grajdul din Betleem ne apropie prin intermediul acestui adevăr care de peste 2000 de ani a devenit Trup și a locuit printre noi. La acest eveniment a participat președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, pr. Stanislav Cucharec – paroh în Solonețu Nou, pr. Andrei Staszkovian – paroh în Pleșa, pr. Nicolae Nicolaișen paroh al bisercii greco-catolice din Maidan, precum și profesorii de limba polonă, părinții și bunicii actorilor.


La finalul reprezentațiilor, președintele Ghervazen Longher a mulțumit tuturor copiilor pentru participare, profesorilor, preoților și surorilor pentru pregătirea elevilor și le-a adresat urări de sărbători tuturor celor prezenți.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava