Uniunea Polonezilor din România a sărbătorit Joia Grasă
Joi, 28 februarie a.c., toţi polonezii sărbătoresc Joia Grasă, o zi în care se mănâncă gogoși sau minciunele. ”Această zi este ultima de „libertate”, ultima joi înainte de intrarea în Postul Mare, săptămână care se încheie marți, înainte de Miercurea Cenușii şi mai este sărbătorită, cu unele diferenţe, şi în Germania, Italia sau Spania. Încă din antichitate, erau consumate, printre altele și gogoși speciale preparate dintr-un aluat nedospit fără adaos de zahăr. Perioada dintre joia grasă și Miercurea Cenușii, a fost în vechea Polonie o oportunitate ca oamenii să mănânce pe săturate și să se distreze înainte de a începe timpul de post și abstinență. Până în prezent s-a păstrat obiceiul de a mânca gogoși. În această zi, în Polonia se înregistrează vânzări record în materie de gogoși. Cine se pricepe, le coace acasă iar alții trebuie să stea la cozi interminabile pentru a le cumpăra. Obiceiul spune că, dacă nu mănânci o gogoașă în joia grasă, nu poți conta pe noroc. Autorul rețetei gogoșilor este necunoscut, însă, se știe că originea lor provine din Austria și Germania. În trecut, gogoșile nu erau așa rotunde și pufoase ca în prezent. Nu se știe, de asemenea, cum au ajuns în Polonia. Cert este că, în secolul al XVII-lea erau coapte din aluat nedospit și mâncate, de exemplu, cu slănină și jumări. Gogoșile poloneze de astăzi sunt rotunde, ușoare și pufoase, de culoare aurie cu o margine deschisă în jurul lor. În mod tradițional, acestea ar trebui să fie prăjite în multă grăsime, preferabil în untură, umplute cu dulceață de casă, spre exemplu de măceșe, și presărate cu zahăr pudră sau acoperite cu glazură, adeseori chiar și cu o coajă confiată de portocală. Cu toate acestea, câte gospodine, atâtea rețete, de multe ori acestea fiind transmise din generație în generație. În afară de popularele gogoși din acea zi, sunt mâncate, de asemenea, minciunelele crocante”, se povestește pe pagina de facebook a Uniunii Polonezilor din România.