MOPAN Suceava

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava îşi consolidează relaţiile internaţionale pe care le are cu alte universităţi, prin dezvoltarea parteneriatului pe care îl are încheiat cu Universitatea „Cheikh Anta Diop” din Dakar, Senegal. Aceasta după ce recent, instituţia de învăţământ superior suceveană a fost gazda a trei profesori ai universităţii din Dakar, respectiv Papa Alioune Ndao, prorector cu relaţii internaţionale, profesor de lingvistică şi directorul Departamentului de Cooperare al universității, Serigne Amadou Ndiaye, decanul Facultății de Științe și Tehnică și Amadou Abdoul Sow, decanul Facultății de Litere și Științe Umaniste. Deputatul de Suceava şi profesorul universitar Sanda-Maria Ardeleanu, a ţinut să sublinieze faptul că parteneriatul cu universitatea din Dakar este unul extrem de important, având în vedere că instituţia de învăţământ senegaleză are aproximativ 80.000 de studenţi. Ardeleanu a arăta că în cadrul vizitei efectuate în România, cei trei universitari senegalezi au avut întâlniri cu rectorul Universității „Ștefan cel Mare” (USV), prof. univ. dr. Valentin Popa, precum și cu omologi ai facultăților sucevene, prof.univ.dr. Sergiu Horodnic (decan al Facultăţii de Silvicultură), prof. univ. dr. ing. Radu Pentiuc și conf. univ. dr. Simona Aida Manolache (prodecan al facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării). De asemenea, delegația a cunoscut cultura și tradițiile din Bucovina vizitând Mănăstirile Dragomirna, Mănăstirea Humorului și Voroneț, dar și Cetatea de Scaun a Sucevei și Muzeul Satului Bucovinean. Pe lângă discuțiile cu universitarii suceveni, din programul delegației senegaleze a făcut parte și vizitarea Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași. De asemenea, oaspeții s-au aflat în vizită și la Biblioteca Județeană „I.G. Sbiera”, la Centrul de Informare Turistică, Biroul Francez din Casa Prieteniei și Observatorul Astronomic din municipiul Suceava. Nu în ultimul rând, cei trei profesori universitari din Dakar au vizitat şi Palatul Parlamentului din Bucureşti.

Prezent la Suceava, prorectorul Universităţii Cheikh Anta Diop din Dakar, Papa Alioune Ndao, ne-a declarat că vizita efectuată în România are ca scop principal dorinţa de a intensifica relaţiile şi schimburile de experienţă dintre cele două ţări. El a subliniat că parteneriatul dintre cele două ţări durează de foarte mult timp, perioadă în care numeroşi studenţi senegalezi au avut posibilitatea să studieze în România. „Acest lucru datează deja din timpul generaţiei noastre, şi chiar a generaţiei anterioare, pentru că avem prieteni acasă care şi-au făcut studiile aici. Există aşadar o lungă tradiţie de schimb academic şi universitar, iar vizita noastră reprezintă, o prelungire a acestor acorduri, a acestor relaţii”, a spus Papa Alioune Ndao. El a făcut referire la parteneriatul pe care universitatea pe care o reprezintă îl are încheiat cu Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. Papa Alioune Ndao a subliniat faptul că unui dintre studenţii Universităţii Cheikh Anta Diop, care în prezent este asistent universitar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei şi Tehnologiei Educaţiei a beneficiat de un stagiu de pregătire ştiinţifică la Universitatea din Suceava. „Acest stagiu i-a permis să îşi finalizeze teza de doctorat, a doua sa teză de doctorat. Iar dorinţa noastră este de a lărgi perspectivele de colaborare, pentru ca acestea să nu se limiteze doar la un singur nivel academic, ci să acopere un ansamblu de domenii academice care să ofere oportunităţi de schimburi cu ţara noastră”, a mai spus prorectorul Universităţii din Dakar. El a mai adăugat că în calitate de profesor de livistică îl interesează dezvoltarea parteneriatului cu universităţile din România, şi în special cu cea din Suceava. Papa Alioune Ndao a arătat că între România şi Senegal există numeroase asemănări, în special din punct de vedere al multiculturalităţii şi multilingvisticii. Prorectorul universităţii senegaleze a arătat că este interesat de parteneriatele pentru dezvoltarea unor masterate de traducere şi de comunicare. „O altă experienţă în plan cultural a fost de natură religioasă, întrucât ortodoxia este predominantă aici, un domeniu al religiei destul de necunoscut la noi datorită faptului că religia noastră este catolică şi, într-o mai mică măsură, protestantă. Pentru colegii noştri care sunt specialişti în istoria religiilor sau în studii religioase, aceasta poate reprezenta o oportunitate excelentă de a veni şi de a vedea cum se petrec lucrurile aici”, a mai spus profesorul universitar senegalez. El a făcut referire la dorinţa de a dezvolta relaţiile cu Universitatea din Suceava în domeniile culturii şi turismului, adăugând că la Universitatea din Dakar există două structuri care formează specialişti cele două domenii de activitate, astfel încât se vor putea realiza schimburi de studenţi între cele două instituţii.

La rândul său, decanul Facultății de Științe și Tehnică, Serigne Amadou Ndiaye, a precizat că în cadrul discuţiilor cu universitarii suceveni s-au pus bazele unei colaborări cu Facultatea de Istorie din Suceava, în special pentru realizarea unor schimburi de experienţă între specialiştii în istoria medievală. „Ne dorim o colaborare cu Facultatea de Istorie a Universităţii din Suceava, pentru ca această facultate să poată primi studenţi masteranzi, pentru a se specializa în istorie medievală, dar şi profesori la nivel post-doctoral care să lucreze în laboratoarele specializate în istorie medievală”, a arătat Serigne Amadou Ndiaye. Nu în ultimul rând, decanul Facultății de Litere și Științe Umaniste, Amadou Abdoul Sow, a apreciat că din punct de vedere academic, vizita sa în Suceava a fost una foarte fructoasă, reuşind să stabilească deja relaţii de colaborare cu omologii săi de la Facultăţile de Silvicultură şi de Inginerie Electrică. „Am identificat două masterate care sunt practic identice, un master în domeniul mediului şi ecologiei, iar împreună cu decanul Facultăţii de Inginerie Electrică, am identificat unul în electronică. Ne-am dori să stabilim acorduri de colaborare în domeniul electronicii, pentru că observ că, la nivelul Universităţii din Suceava, electronica este un domeniu în care excelează, fiind pe locul al treilea la nivel naţional. Iar pentru noi este un aspect extrem de important, care ne oferă posibilitatea de a face schimburi de cadre didactice şi studenţi masteranzi”, a pus Amadou Abdoul Sow.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava