PNL
PSD
PMP

Vineri, 5 iulie, la Muzeul de Istorie din Suceava, a fost vernisată expoziția „Vînători regale” organizată de Muzeul Bucovinei în colaborare cu Muzeul Național Peleș. Deschiderea expoziției s-a făcut în prezența directorilor celor două mari muzee, Narcis Dorin Ion- Muzeul Peleș și Emil Constantin Ursu-Muzeul Bucovinei, a celei care s-a preocupat îndeaproape de organizarea expoziției, Benonia Jităreanu, dar și a unui numeros public. Expoziția este o premieră națională, piesele de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național Peleș fiind pentru prima dată prezentate în cadrul unei expoziții din România.

Expoziția cuprinde aproape o sută de exponate

Cele aproape o sută de exponate ne dezvăluie lumea fascinantă a vânătorii și a pasionaților de vânătoare de altădată, din spațiul european, dar și românesc, începând cu secolul al XVI-lea și  până în pragul secolului al XX-lea. ”Vânătorile regale erau evenimente așteptate cu mare interes, pregătite cu mare minuțiozitate, urmând de fiecare dată un ritual special, cu ceremonii pline de fast. Timpul vânătorii era precum o trecere în altă lume: de la arme și numeroase obiecte cu specific vânătoresc, câini de vânătoare, cai și provizii, slujitori, țărani chemați să gonească vânatul la locuri prielnice, până la amenajarea în păduri a locurilor de popas, sau a unor castele de vânătoare unde se serba, de multe ori și în prezența doamnelor,  încheierea unei vânători, cu trofee și povești în care întâmplările reale se împleteau deja cu rodul închipuirii fiecăruia”, a amintit istoricul Benonia Jităreanu.

Biletul de intrare va costa 4 lei. Elevii și studenții vor plăti 1 leu iar pensionarii 2 lei

Vizitatoriii pot admira vechi puști și carabine, săbii și spade de vânătoare, arbalete, tolbe și cornuri de vânătoare splendid decorate. Piesa centrală a expoziției o reprezintă un popas regal de vânătoare, cu mobilier din vremea Regelui Carol I, care are menirea de a aduce aminte că spațiul românesc era renumit odinioară pentru natura sa sălbatică dar și pentru vânătoare.„Ținutul Bucovinei, atât de bogat și special ca zonă de vânătoare, era renumit în întreaga Europă, marea aristocrație venind adeseori aici pentru vânătoare dar mai ales pentru tihna de neprețuit a acestor locurilor. La expoziția internațională de vânătoare de la Viena, din anul 1910, Pavilonul de vânătoare al Bucovinei, cu trofee cinegetice absolut impresionante, a fost unul din cele mai apreciate de către pasionații de vânătoare din întreaga lume”, a spus muzeografa. Expoziția poate fi vizionată până pe  6 octombrie. Biletul de intrare va costa 4 lei. Elevii și studenții vor plăti 1 leu pentru un bilet iar pensionarii 2 lei.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
Ioan Balan - PNLPRO RomâniaUniunea Polonezilor din România
SAV-COM Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava