Concert pascal
MOPAN Suceava

Toxiinfecția alimentară este o boală frecventă vara, așa că este bine să știm ce să facem pentru a evita îmbolnăvirea. Respectarea regulilor de igienă minime, dar esenţiale – aceasta este soluţia cea mai bună şi cea mai simplă pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare. Multe dintre cazuri sunt determinate de condiţiile precare în care sunt păstrate sau preparate alimentele, atrage atenția Direcția de Sănătate Publică Suceava.

”În acest sezon cu temperaturi crescute trebuie acordată o atenție crescută surselor de unde cumpărăm alimentele. Recomandăm ca acestea să fie unități alimentare autorizate. Trebuie să păstrăm alimentele în condiții corespunzătoare, la rece, atât înainte, cât și după preparare. Este recomandabil ca alimentele gătite să fie consumate după un interval de 24-48 de ore, chiar dacă sunt păstrate în frigider, existînd un risc mare de contaminare a acestora. De asemenea, mare atenție la consumul de alimente cu risc: frișcă, maioneză, mai ales preparată din ouă crude. A se evita aceste preparate complicate, gen ouă umplute, salată boeuf, care necesită manopere multe. Recomandăm o hrană mai frugală, cu legume, cu fructe, dar și acestea să fie bine spălate”, a declarat dr. Cătălina Zorescu, director adjunct DSP Suceava.

Banalul spălat pe mâini, cu apă caldă și săpun, este esențial la capitolul prevenire a îmbolnăvirii.

”Nu numai alimentele pot vehicula agenți patogeni, ci și mîinile, fie ale bucătăresei, fie ale celor care mănâncă. De aceea, spălatul frecvent pe mâini, cu apă caldă și săpun, un timp suficient, evită mare parte din aceste neplăceri”, spune dr. Cătălina Zorescu.

Săptămîna trecută, o familie întreagă din Șaru Dornei, 2 adulți și doi copii, a avut nevoie de spitalizare după ce a consumat ouă cu maioneză contaminate cu Salmonella. Diagnosticul: toxiinfecție alimentară. Ouăle au fost achiziționate de la magazinul din sat, inspectorii DSP au fost acolo în control și se așteaptă rezultatul. Cel mai probabil, ouăle nu au fost depozitate corespunzător.

Este bine de știut că, în majoritatea cazurilor, primele simptome ale toxiinfecțiilor alimentare apar la câteva ore după ingerarea hranei alterate, însă există și pacienți la care primele semne apar după cîteva zile de la consum. Greață, dureri abdominale, vomă, diaree apoasă sau cu sânge, dureri de cap, febră, oboseala fizică sunt principalele simptome. La majoritatea pacienților, aceste semne dispar a doua zi, însa există și cazuri grave cînd acestea se prelungesc sau chiar intervine decesul (în special la copii). Simptomele pot avea o intensitate mai mare sau mai mică, în funcție de cantitatea de agenți patogeni din corp. Vizita la medicul de familie, la medicul gastroenterolog sau infecționist este obligatorie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava