Concert pascal
MOPAN Suceava

Ziua Mondială a Sindromului Down a fost marcată ieri, 21 martie 2023, la Centrul Eparhial Suceava, printr-un eveniment deosebit, menit să aducă zâmbete pe chipurile mai multor copii și tineri speciali din județul Suceava, dar mai cu seamă să conștientizeze asupra faptului că acești mesageri ai fericirii și ai iubirii sunt daruri ale lui Dumnezeu trimise pe Pământ.

„Viață pentru copiii soarelui” a fost genericul întâlnirii organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava în parteneriat cu Sectorul Cultural, Sectorul Media și Comunicare și Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop”, în Sala Pimen Arhiepiscopul a Centrului Eparhial Suceava.

Evenimentul, inițiat și moderat de prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina Religie, și-a propus celebrarea Zilei Mondiale a Sindromului Down, dar – mai cu seamă – cunoașterea din mai multe perspective a problematicii complexe a acestui sindrom. Totodată, alături de informarea cu privire la aceste aspecte, s-a urmărit înțelegerea a ceea ce putem noi face pentru a contribui și în cel mai mic mod la viitorul acestor copii, la integrarea lor în societate.

Au fost prezenți oameni cu suflet mare care aleg să sprijine zi de zi aceste raze de lumină, specialiști, care au împărtășit din experiența lor profesională, dar și părinți, familii în care există copii și tineri cu această afecțiune.

Invitatul special al serii a fost doamna prof. dr. Maria Stamatin, medic primar pediatru-neonatolog, profesor emerit Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, președinte al Asociației de Neonatologie din România, din 2017 până în 2022. Numită „îngerul păzitor a mii de copilași de la Neonatologie Iași”, doamna doctor, cu o experiență extraordinară în domeniu, le-a vorbit celor prezenți despre bucuriile cu care pot fi binecuvântate familiile care își acceptă copiii diagnosticați cu sindromul Down. Chiar dacă aceștia nu se pot vindeca, ei pot învăța, pot contribui la viața societății și pot fi chiar angajați, reușind să facă față acestei boli datorită dragostei celor din jur.

La final, domnia sa le-a transmis familiilor care au copii ai soarelui că această afecțiune este „o stare care ne învață ce este dragostea, cum să iubim viața fără să cerem în schimb nimic; asta ne învață copiii cu sindrom Down: să îi iubim fără să îi discriminăm; în felul acesta pot să ajungă persoane responsabile și independente în viața lor.”

Pr. Ștefan Mihalcea, consilier eparhial al Sectorului Media și Comunicare, i-a oferit doamnei doctor, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – Ordinul „Crucea Bucovinei”, „pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”.

În continuare, au luat cuvântul domnul prof. Grigore Bocanci, inspector școlar general – Inspectoratul Școlar Județean Suceava, și domnul Dan Pălimariu, președinte al „Asociației Down Activ Moldova” și tată al unui copil cu acest sindrom, care a prezentat o parte dintre activitățile pe care organizația le desfășoară, dar și provocările cu care se confruntă.

A urmat un moment artistic cu adevărat emoționant; copiii asociației au pus în scenă basmul Scufița Roșie, demonstrând încă o dată potențialul și talentul cu care au fost înzestrați, dar și faptul că terapia prin artă, prin teatru are roade bogate.

„Dezvoltarea abilităților de viață ale copiilor cu sindrom Down și integrarea lor socială” a fost numele atelierului realizat de Anastasia Ceredeev, asistent social și terapeut, împreună cu Dacian, un copil special dintre cei care participă la activitățile „Asociației Române de Terapii în Autism și ADHD”, organizație care crede în diagnosticarea, recuperarea terapeutică si integrarea școlară și socială a copiilor și tinerilor speciali prin sprijin adecvat și educație adaptată. Martori la demonstrarea faptului că se poate, cei prezenți au înțeles din nou că empatia, bunătatea și dragostea pot salva lumea.

Datorită faptului că, potrivit organizatorilor, aceste întâlniri se doresc a fi evenimente spirituale și culturale multidimensionale, în care emoțiile să gliseze în tonalități și registre diferite, Grupul vocal „Petale de flori”, format din elevi ai clasei I E, de la Școala Gimnazială nr. 3 Suceava, coordonați de prof. Elena-Lăcrămioara Teodorescu, i-au celebrat pe „copiii soarelui” prin interpretarea unor cântece îndrăgite de cei mici și mari.

În tot acest timp, aproximativ 30 de copii și tineri cu sindrom Down au avut bucuria de a participa la un atelier de creație susținut de Anastasia Ceredeev, Bianca Roman, referent în cadrul Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață al Centrului Eparhial Suceava, Veronica Matsola, studentă la Facultatea de Științe ale Educației, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, coordonați de doamna profesor și consilier educativ Gabriela-Parascheva Hisem.

Între susținătorii vieții și ai copiilor cu sindrom Down s-a numărat și domnul Cătălin Siminiuc, administratorul unui centru de echitaţie, ridicat conform standardelor europene, la Lipoveni, în comuna Mitocu Dragomirnei. Domnia sa a vorbit despre importanța implicării în integrarea celor diagnosticați cu acest sindrom și a prezentat faptul că are în vedere inițierea unui program de hipoterapie pentru copii și tineri.

Elena Teodora Irimia din Suceava, în vârstă de 15 ani, copil al soarelui, a interpretat cunoscutul cântec La oglindă, ale cărui versuri sunt semnate de poetul George Coșbuc, fiind astfel marcată și Ziua Internațională a Poeziei.

Îmbrățișările, culorile, dansul și zâmbetele au reprezentat un îndemn la implicare și la împărtășirea bucuriei în această zi de primăvară, în luna dedicată vieții.

Manifestarea, prin care s-a dorit informarea și sensibilizarea cu prilejul Zilei Mondiale a Sindromului Down, a continuat cu un alt moment artistic, susținut de data aceasta de Yuri-Iustinian Boico, elev la Școala Gimnazială „Miron Costin” din Suceava, și la Academia de Arte „Modus Vivendi”, care a dorit să le ofere un dar muzical acestor copii ai soarelui.

Pentru ca vocea persoanelor cu sindrom Down, a familiilor acestora și a celor care le sunt sprijin constant să fie tot mai auzită, la eveniment a participat și doamna Gica Coșescu, director financiar contabil al Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” Iași.

La final, tinerii speciali au primit daruri, jucării, dulciuri și baloane, iar părinții acestora au primit flori și cartea Fericirea în nefericire. Un comentariu pentru omul grăbit, semnată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, apărută la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Evenimentul, destinat persoanelor care au dorit să primească și să dăruiască bucurie, a fost transmis live pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava.

Prin manifestarea dragostei și empatiei față de copiii și tinerii care sunt diagnosticați cu sindromul Down, aceștia sunt sprijiniți să ducă o viață activă. Comunicând, oferind afecțiune și fiind alături de sufletele celor care au nevoi speciale și de familiile acestora oferim un exemplu în ceea ce înseamnă beneficiile demersurilor pentru incluziunea socială.

Irina Ursachi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava