MOPAN Suceava

Vicemareşalul Senatului Republicii Polonia, Stanisław Karczewski, a participat sâmbătă şi duminică la acţiunile organizate de Uniunea Polonezilor din România cu ocazia Zilei Diasporei Poloneze şi a Polonezilor din Străinătate şi a Zilei Drapelului Republicii Polonia din 2 mai și Zilei Naționale din 3 mai.

Primul popas a fost la Poiana Micului, acolo unde trăieşte o importantă comunitate de polonezi. După slujba care a avut loc în biserica cu hramul Fericitul Ioan Paul al II-lea, oaspeţii, printre care s-a numărat şi ambasadorul Republicii Polonia la Bucureşti, Marek Szczygieł, s-au deplasat la sediul Dom Polski din Poiana Micului.

Aici, copiii de la Şcoala „Krystyna Bochenek” dar şi membrii formaţiei locale au oferit invitaţilor un scurt program artistic, cu melodii şi versuri în limba polonă.

Constantin Moldovan, primarul comunei Mănăstirea Humorului, din care face parte şi satul Poiana Micului, le-a adus un omagiu polonezilor şi a citit o poezie scrisă chiar de el în cinstea oaspeţilor, evoluţia sa stârnind nu doar aplauzele celor prezenţi în sală, ci şi aprecierea ambasadorului Republicii Polonia în România, care i-a adresat o invitaţie la una din viitoarele manifestări de la Bucureşti.

„Pentru că Senatul Republicii Polonia se ocupă de polonezii din diaspora eram la curent cu ceea ce se petrece în România şi în special în Bucovina. Nu mi-am imaginat însă că sunt aşa de mulţi polonezi şi cunosc atât de bine limba polonă şi au păstrat foarte bine obiceiuri şi tradiţii din ţara mamă. Sunt plăcut surprins de ceea ce am găsit aici şi mă voi întoarce acasă reîncărcat. Ţin să apreciez implicarea domnului ambasador în viaţa comunităţii poloneze din România şi, în special, a domnului deputat Ghervazen Longher, care este o punte de legătură dintre oamenii din România şi autorităţile de la Bucureşti şi cele din Polonia”, a precizat vicemareşalul Senatului Republicii Polonia, Stanisław Karczewski.

Manifestările au continuat şi ieri, când a fost oficiată Sfânta Liturghie în limba polonă în biserica cu hramul „Sf. Ioan Nepomuk” din Suceava, iar mai apoi a avut loc deschiderea manifestărilor prilejuite de aniversarea a 110 ani de la înfiinţarea Societăţii Polone de Ajutor Frăţesc şi de Lectură din Suceava.

Această societate a luat fiinţă pe 21 mai 1903, ca filială a asociaţiei cu acelaşi nume din Cernăuţi oficial înregistrată la începutul anul 1869. În acelaşi an 1903 a început şi construcţia Casei Polone dată în folosinţă în anul 1907.

„Pentru comunitatea poloneză din România, ca şi pentru polonezii din toată lumea Ziua Diasporei Şi Ziua Drapelului sunt manifestări care ne amintesc de identitatea noastră. Bucovina a fost o a doua patrie pentru noi, un loc unde polonezii au convieţuit în condiţii excelente cu populaţia majoritară şi cu celelalte minorităţi şi avem toate motivele să credem că şi pe viitor situaţia va fi aceeaşi”, a spus Ghervazen Longher.

Trebuie amintit că la manifestările de ieri au participat şi prefectul de Suceava, Florin Sinescu, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava