MOPAN Suceava

Ministrul mediului și vicepremier al Guvernului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, a tras vineri ”un mare semnal de alarmă” privind implementarea și punerea în funcțiune a Sistemului de Management Integral al Deșeurilor (SMID) din județul Suceava care cuprinde depozitele de la Moara și Pojorâta, sistem al cărui beneficiar este Consiliul Județean. Gavilescu a atras atenția Consiliului Județean dar și Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Suceava că termenul de punere în funcțiune a SMID este 31 martie 2019 și că e nevoie de o accelerare a ritmului de lucru. Depozitul de la Moara se află în stadiul de desemnare a operatorului în timp ce la depozitul de la Pojorâta nu este încă semnat procesul verbal de finalizare a lucrărilor.

Vicepremierul a făcut aceste observații vineri la Suceava unde a avut o întâlnire cu membrii Colegiului Prefectural, cu primarii din județ, cu reprezentanții CJ și ai operatorilor celor cinci gropi de deșeuri temporare din județ. La reuniune au participat secretarul de stat Eugen Constantin Uricec, prefectul Mirela Elena Adomnicăi, subprefectul Silvia Boliacu, senatorii Ioan Stan, Virginel Iordache și Ilie Niță, deputații Alexandru Rădulescu și Emanuel Havrici.

”Am spus că dacă e nevoie să se deplaseze cineva în fiecare săptămână la București să identifice soluții pentru ca situația de la Pojorâta să fi rezolvată iar la Moara proiectul să înceapă să funcționeze”

„Județul Suceava este pe ultima sută de metri ținând cont că timpul este extrem de scurt. Pe 31 martie anul viitor este data limită la care acest sistem trebuie să funcționeze. Am spus clar că dacă e nevoie să se deplaseze cineva în fiecare săptămână la București să identifice soluții pentru ca situația de la Pojorâta să fi rezolvată iar la Moara proiectul să înceapă să funcționeze. Comisia de licitație dacă este nevoie să lucreze cum lucrăm și noi muți implicați în acest sistem adică foarte multe ore pe zi pentru ca contractul de gestiune să poată fi atribuit și să se poată depozita deșeurile acolo. Am rugat și primarii care sunt implicați în asociația de dezvoltare intercomunitară să pună presiune pe conducerea acestei structuri astfel încât lucrurile să nu mai meargă cu spatele ci să meargă pe repede înainte”, a declarat Gavrilescu.

Gavrilescu consideră că în cazul SMID Suceava nu mai este timp de ambiții personale sau ambiții politice ci ”trebuie să fie un nivel înalt de responsabilitate”

Gavrilescu a arătat că în cazul depozitului de deșeuri de la Pojorâta dacă soluția la momentul demarării investiției era alta problemele erau rezolvate. ”L-am rugat pe vicepreședintele CJ să se deplaseze la București dacă este nevoie și este nevoie să ceară o părere la ministerul justiției dar și la la noi pentru ca problema depozitului de la Pojorâta să fie rezolvată. Mă intetresează ca Pojorâta să aibă proces verbal de recepție finală astfel încât proiectul să nu fie Doamne ferește dezangajat și să dăm banii înapoi la Comisia Europeană”, a spus vicepremierul. Gavrilescu consideră că în cazul SMID Suceava nu mai este timp de ambiții personale sau ambiții politice ci ”trebuie să fie un nivel înalt de responsabilitate”.

Vicepremierul atrage atenția că Suceava riscă să piardă banii europeni dacă SMID nu va fi funcțional până la 31 martie 2019

”Le-am spus clar că mă voi ține de graficul pe care mi l-am propus împreună cu comisarii Gărzii Naționale de Mediu. Controalele vor fi la fel de incisive ca până acum și vom da amenzi până când vor intra într-o normalitate și văd că SMID funcționează pentru că de două ori riscăm aici la Suceava să avem probleme. O dată să pierdem bani europeni pentru că SMID nu funcționează și să mai intrăm și în procedură de infrigement dacă Pojorâta nu intră și ea pe un făgaș normal. Cine are de pierdut? Întreaga comunitate. Statul o să trebuiască să- și recupereze banii de la comunățile care nu se implică suficient”, a conchis Grațiela Gavrilescu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava