Concert pascal
MOPAN Suceava

Viceprimarul municipiului Suceava, Marian Andronache, anunță că noua Lege privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor a fost publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare din data de 30 de septembrie anul curent. El a trecut în revistă cele mai importante prevederi ale acestei legi. Astfel, proprietarii din condominii trebuie să adopte un document scris cu privire la regulile de folosință a părților comune, numit regulament al condominiului.

Amenzi pentru proprietarii care nu permit accesul în locuință a președintelui sau al unui membru al comitetului executiv al asociației

Cu un preaviz scris de cinci zile emis de comitetul executiv, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului, atunci când este necesar să se inspecteze sau să se repare elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces din proprietatea individuală. Fac excepție cazurile de urgență, când termenul pentru preaviz este de 24 de ore. În cazul în care proprietarul nu permite accesul, acesta răspunde civil și penal pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați. Legea prevede în aceaste situații amenzi cuprinse între 500 și 3.000 de lei. Proprietarii afectați sunt despăgubiți de către asociația de proprietari din fondul de reparații. ”Schimbarea destinației proprietății comune este permisă în baza acordului tuturor proprietarilor numai dacă nu sunt lezate drepturile celorlalți propriatari,dacă nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului și după obținerea prealabilă a autorizațiilor necesare. Părțile comune pot fi utilizate de către terți numai ca urmare a hotărârii adunării generale, adoptată cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu și cu acordul tuturor proprietarilor direct afectați de vecinătate”, sunt alte prevederi ale legii punctate de vicele Andronache.

Administratorii trebuie să obțină certificate de calificare profesională

El a mai arătat că actul normativ stipulează obligativitatea proprietarilor de aproba un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. De asemenea, asociația este obligată să stabilească și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Legea mai spune că persoanele fizice atestate în funcția de administrator în baza vechii legi pot îndeplini funcția numai dacă în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a noii legi obțin certificate de calificare profesională. Atestatul este valabil patru ani de la data emiterii și poate fi reînnoit în condițiile în care a fost emis.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava