MOPAN Suceava

Vineri, 1 aprilie, s-au împlinit 81 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă. În memoria românilor care au fost uciși în timp ce încercau să treacă din partea de nord a Bucovinei, ocupată de către Uniunea Sovietică, în patria mamă la Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă” de la Mănăstirea Putna, a avut loc o manifestare comemorativă, eveniment organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. S-a săvârși slujba Parastasului pentru românii căzuți la Fântâna Albă de către un sobor de preoți în frunte cu starețul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic.  De față s-au aflat primarul comunei Putna, George Coromă și primarul orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, care au depus coroane de flori.

”Mulțumim părintelui stareț că ne aduce împreună aici în aceste momente importante ale istoriei noastre când îi cinstim și le aducem un omagiu înaintașilor noștri. Ne-am întâlnit și azi chiar dacă plouă dar cred că sunt lacrimi din cer pentru victimele de la Fântâna Mare. Fără îndoială că 1 aprilie este una dintre cele mai negre zile ale acestui popor din întreaga sa existență pentru că mii de români au fost împușcați fără milă, fără nicio vină pentru că nu vroiau să trăiască sub un regim de dominație bolșevică. Sunt martiri ai neamului și nu trebuie să-i uităm niciodată pentru că sângele martirilor este temelia identității noastre. Este o zi tristă și pentru că aceste evenimente sunt prea puțin evocate, nu prea vedem știri, reportaje cu masacrul de la Fântâna Albă și parcă întreaga istorie a fost nedreaptă.

Nu trebuie să ne oprim niciodată să încercăm să aflăm adevărul de acum 81 de ani și să facem o rugăciune, să-i pomenim și să nu-i uităm. Mă bucur că sunt prezenți aici și copii. Ei sunt viitorul nostru și trebuie să ducă mai departe patriotismul și istoria noastră, să ducă înainte vie memoria înaintașilor noștri care s-au sacrificat pentru ca noi astăzi să trăim mai bine”, a declarat Coroamă.  „Neuitarea lor și ruga pentru ei sunt datoria noastră sufletească față de cei datorită cărora purtăm cu demnitate numele de români”, a spus la rându-i stareţul Mănăstirii Putna.

Evenimentul s-a încheiat cu susținerea unui moment artistic de către elevii Corului „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul” al Școlii Gimnaziale „Mitropolit Iacob Putneanul”din Putna și de către elevii Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus.

În 1 aprilie 1941, circa 3.000 de români din nordul Bucovinei, ocupată de URSS în urma pactului Ribbentrop-Molotov, au dorit să treacă granița în patria mamă. Majoritatea au fost uciși la Fântâna Albă, de către grănicerii sovietici. În 1 aprilie este comemorată Ziua națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie, instituită prin Legea 68/2011.

În 2 iulie 2018, la Mănăstirea Putna a fost sfinţit Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”. Portalul cuprinde o poartă monumentală, o troiță de piatră, spații pentru depunerea de flori și aprinderea de lumânări, inscripții cu numele satelor de unde au pornit spre România cei uciși în masacrul din 1941 (Crăsnișoara Nouă, Crăsnișoara Veche, Budineț, Davideni, Igești, Cireșul, Pătrăuții de Sus, Pătrăuții de Jos, Bănila pe Siret, Crasna, Ciudei, Suceveni, Corcești, Carapciu, Cupca, Dimca, Iordănești) şi o fântână. Portalul a fost realizat de către mănăstire pe locul unei troițe ridicată la 1 aprilie 2011 în memoria victimelor Masacrului de la Fântâna Albă, la iniţiativa Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Victimele Masacrului de la Fântâna Albă comemorate la Putna. Primarul Coroamă: ”Sângele martirilor este temelia identității noastre”, 4.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava