MOPAN Suceava

Declaraţii de presă susţinute de premierul Victor Ponta şi de preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, după întâlnirea de la Palatul Victoria

Victor Ponta: Voiam doar să vă spun în câteva cuvinte, că m-am bucurat foarte tare să am şi eu o întâlnire cu preşedintele Hoyer, preşedintele BEI. A avut, de asemenea discuţii, cu ministrul de finanţe, ministrul bugetului, ministrul pentru fonduri europene şi ministrul pentru proiectele de infrastructură, domnul Şova; că BEI rămâne pentru noi, pentru România, un partener esenţial în toate proiectele mari de investiţii, dar şi pentru finanţarea IMM-urilor; că împreună am discutat despre stadiul actual al investiţiilor finanţate cu fonduri BEI, dar şi despre câteva probleme pe care, în perioada imediat următoare, trebuie să le rezolvăm, şi anume, în primul rând, continuarea finanţărilor pentru proiecte, în condiţiile în care guvernul îşi menţine obiectivul de macrostabilitate bugetară, deci în condiţii de deficit, aşa cum le avem stabilite cu Comisia Europeană, FMI şi BM. În al doilea rând, am cerut sprijinul, şi avem asistenţa domniilor lor pentru îmbunătăţirea legislaţiei privind parteneriatele public-private şi contractele de concesiune pentru lucrări de infrastructură, pe care le-am demarat deja ca proceduri. Am vorbit foarte mult despre Comarnic-Braşov, despre acele proiecte pe care le avem în derulare. Și, în al treilea rând, am discutat despre sprijinul pe care putem să-l avem în proceduri, finanţări de proiecte, care fac, de asemenea, şi obiectul finanţărilor din fonduri nerambursabile, din fonduri europene. Sunt domeniile de prioritate absolută pentru România, şi anume, proiecte din fonduri europene, proiecte cu creditele de la BEI, care sunt cele mai ieftine şi cele mai serioase credite şi investiţii în infrastructura românească, şi sprijinul pentru o legislaţie care să permită atragerea de bani privaţi în dezvoltarea atât de necesară României. Mulţumesc foarte mult, pentru toate proiectele derulate până în prezent şi sunt convins că, împreună, în perioada care urmează, vom putea să avem proiecte de succes, aşa cum am avut şi până în prezent.

Werner Hoyer: Domnule prim –ministru, doamnelor şi domnilor, vă mulţumesc foarte mult pentru acest foarte călduros bun venit. Este o plăcere să fiu aici şi o mare oportunitate să discut cu Premierul şi miniştrii din domeniile de interes major pentru noi. De asemenea, m-a onorat primirea de către preşedintele României, astăzi. Este probabil cea de-a 14 sau a 15 vizită în România de-a lungul unui sfert de veac şi nu pot decât să afirm că este întotdeauna extreme de încurajant să observăm, de câte ori ne întoarcem la Bucureşti, că lucrurile au evoluat. Suntem chiar în stadiul de a aborda probleme. Am discutat despre probleme, astăzi, aşa cum nu am fi visat în urmă cu 20 de ani, când am fost aici în calitate de Ministru al Afacerilor Europene, cu ocazia pregătirilor pentru aderarea ţării dumneavoastră la Uniunea Europeană. Deci, consider un privilegiu faptul de a fi astăzi aici. România este una dintre ţările acţionare ale BEI, cum știți banca este deţinută în mod exclusiv de ţările membre ale Uniunii Europene, iar în sud–estul Europei, Romania este desigur partenerul cel mai mare din punct de vedere economic, cel mai puternic şi cel ce se confruntă cu cele mai mari provocări, din punct de vedere strategic, din regiune, astfel încât toţi sunt sfătuiţi să arunce o privire la ceea ce se întâmplă în România şi să coopereze optim cu autorităţile de aici.

Acest lucru se reflectă şi în activitatea băncii de asemenea, Banca Europeană de Investiţii, precum ştiţi, este de departe cel mai mare creditor multilateral din lume, iar o parte considerabilă a activităţii noastre are loc în ceea ce se consideră a fi noile sau poate nu chiar atât noi ţări membre ale Uniunii Europene, cu precădere în România. România este atât de interesantă pentru noi deoarece cota legată de România din activitatea noastră în general este mai mare decât cea a României în capital şi acest lucru are la bază un motiv bine întemeiat: sunt nevoi de investiţii în România care necesită aşa cum a afirmat premierul român, scadențe lungi şi rate scăzute ale dobânzilor.

Motivul pentru ca noi să putem împrumuta la rate ale dobânzilor foarte favorabile are de-a face cu faptul că această mare bancă, sprijinită de statele membre ale Uniunii Europene şi înzestrată cu suplimentar cu zece miliarde plătite în capital, este capabilă să meargă pe piața de capital internațională şi să ridice bani din emisiunile de obligaţiuni, ceva de ordinul a 70-80 de miliarde euro din obligaţiuni în fiecare an, care vor fi folosiţi pentru a credita, printre alţi şi partenerii noştri din Bucureşti.

Emiterea de obligaţiuni în România, în 2012 s-a ridicat la 335 milioane de euro, iar totalul portofoliului de obligaţiuni furnizat de Banca Europeană de Investiţii se ridică la 9,3 miliarde de euro, de la începutul activităţii băncii în România, în anii nouăzeci.

Operaţiunile anuale în România acoperă sectoare majore ale economiei: de la infrastructura primară, în domeniul transporturilor, la comunicaţii, mediu, procesele de fabricaţie şi serviciile, inclusiv sprijinirea întreprinderile mici şi mijlocii, de către instituţii financiare locale, pentru dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaştere. Întreprinderile mici şi mijlocii sunt foarte importante pentru noi, deoarece sunt coloana vertebrală a industriei europene

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava